}

14 Δεκεμβρίου, 2014

Εδιωξε τον Γιωργάκη ο Βενιζέλος - Γύρω από τον Αλέξη ενώνεται η Δημοκρατική Παράταξη

Εδιωξε τον Γιωργάκη ο Βενιζέλος

Γύρω από τον Αλέξη ενώνεται η Δημοκρατική Παράταξη
Η μεγαλη οικογενειακή επιχείρηση των Παπανδρέου άλλαξε από χθες χέρια, μετά την πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου να διώξει με τις κλωτσιές τον πρώην αρχηγό του κόμματος και μοιραίo για τη χώρα πρωθυπουργό.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πετάξει έξω και τους κηπουρούς του Γ. Παπανδρέου που βρίσκονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαγράφοντας σε πρώτη φάση τους Φίλιππο Σαχινίδη και Θάνο Μωραΐτη. Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει το κλίμα διάλυσης που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού με την αποχώρηση των βουλευτών που πρόκειται να ακολουθήσουν τον Γ. Παπανδρέου χάνεται και τυπικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου και η ομάδα των πέντε βουλευτών που τον ακολουθούν, διαφοροποιούνται στρατηγικά και στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού βάζουν ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, ειδικού σκοπού, χωρίς τη συμμετοχή των Σαμαρά και Βενιζέλου.
Βέβαια η πολυδιάσπαση της πάλαι ποτέ κραταιάς δημοκρατικής παράταξης και η συρρίκνωσή της σε επίπεδα της ΕΔΗΚ του Ζίγδη, καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα απόλυτο κυρίαρχο του προοδευτικού χώρου.
Όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να εξαφανίσει το κέντρο, έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε χρόνο ρεκόρ έσβησε απ’ τον πολιτικό χάρτη το ΠΑΣΟΚ, που κυριάρχησε για δεκαετίες στην πολιτική μας ζωή, καθώς και τη ΔΗΜΑΡ, που διεκδικούσε ρόλο στο προοδευτικό τόξο και κατά πάσα πιθανότητα θα κατέβει στις εκλογές, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν νέα δυναμική ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος ων εναπομεινάντων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, θα κατευθυνθεί προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξάλλου μια μεγάλη σε μέγεθος και συμπαγής Δημοκρατική Παράταξη, είναι παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα και εγγύηση για το λαό, που απαιτεί πλέον τολμηρές και ριζοσπαστικές αλλαγές. Με την ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη συρρίκνωση της Νέας Δημοκρατίας, κλείνει οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης.
Η πολιτική κυριαρχία περνάει αναγκαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται αναγκαστικά σε ηγέτη της μεγάλης δημοκρατικής πατριωτικής παράταξης, ξεφεύγοντας απ’ τα στενά κομματικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ. Με την αποπομπή του Γ. Παπανδρέου, κλείνει οριστικά και ο κύκλος των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών Παπανδρέου και Καραμανλή.
Τα οικογενειακά κόμματα είναι πλέον θλιβερό παρελθόν, αφού φέρουν την κύρια ευθύνη για χρεοκοπία της χώρας. Οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες είχαν ανάγει σε μόνιμη στρατηγική το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τη διαπλοκή με τον επιχειρηματικό κόσμο, για να μπορούν να συντηρούν τους πολυάριθμους κομματικούς στρατούς.
Οι κινήσεις απελπισίας του Γ. Παπανδρέου για να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο δεν έχουν καμία απολύτως τύχη, αφού δεν πρόκειται να καταφέρει να μπει στη Βουλή. Πρόκειται για πρωτοβουλία που οδηγεί στον απόλυτο διασυρμό του, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί και τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Η αποπομπή του Γ. Παπανδρέου ανακοινώθηκε χθες από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Όταν τον ρώτησαν για τις θέσεις που διατυπώνει ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ γιατί εκφράζονται από πρόσωπα που είναι στο εξωτερικό το ΠΑΣΟΚ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόλμησε επιτέλους να κάνει μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά άργησε πολύ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την κεφαλαιοποιήσει πολιτικά, αφού το ΠΑΣΟΚ εξαφανίστηκε απ’ τον πολιτικό χάρτη, εξαιτίας της στήριξης της σκληρής μνημονιακής γραμμής που έφερε συμφορά στο λαό και τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ