}

15 Δεκεμβρίου, 2014

Στο ΔΝΤ δεν …καταλαβαίνουν! Καμία επαφή με ΣΥΡΙΖΑ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Στο ΔΝΤ δεν …καταλαβαίνουν! Καμία επαφή με ΣΥΡΙΖΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται να «ζορίζονται», από τη στιγμή που όλες οι χώρες, ακόμα και οι πτωχευμένες, είναι υποχρεωμένες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΔΝΤ. Είναι βέβαιοι, λοιπόν, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε παρατεταμένη αβεβαιότητα, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Σε ότι αφορά το «Ελληνικό Πρόγραμμα» το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2016, είναι επίσης βέβαιοι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συνεχιστεί, διότι –όπως τονίστηκε στο «ΕτΚ» και στην ιστοσελίδα μας (www.mignatiou.com)- «αυτό μόνο συμφέρει στην Ελλάδα».
Τονίζεται ότι εάν οι εξελίξεις κυλίσουν ομαλά για τη σημερινή κυβέρνηση, η Αποστολή του Ταμείου υπό τον κ. Ρίσι Γκογιάλ θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο με στόχο την ολοκλήρωση της Εκτης Επιθεώρησης. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μέρι, αρνήθηκε να συνδέσει την επιστροφή με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά είναι φανερό πως εάν η χώρα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, ο κ. Γκογιάλ και οι συνεργάτες του δεν θα επιστρέψουν, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα έχουν συνομιλητές για να διαπραγματευθούν. Μετά την επιθεώρηση και εφόσον η χώρα αποφύγει τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση Σαμαρά θα ζητήσει την ένταξη στο «δίκτυ ασφαλείας» που θα προσφέρουν τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και το ΔΝΤ.
Ο κ. Μέρι διευκρίνισε την Πέμπτη ότι οι ελληνικές αρχές προτίθενται να συνεχίσουν το Πρόγραμμα αλλά στη λογική της «προληπτικής γραμμής στήριξης», που σημαίνει ότι θα ζητούν εκταμιεύσεις των δόσεων εφόσον χρειάζονται τα χρήματα και στην περίπτωση που οι αγορές συμπεριφέρονται εκβιαστικά.
Εάν δεν εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος στις 27 Δεκεμβρίου, λογικά η Ελλάδα θα οδηγηθεί στις εκλογές, και μία εκ των πιθανοτήτων είναι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή, το Ταμείο δεν έχει θέση, διότι γνωρίζει τις τελευταίες ποικίλες απόψεις των στελεχών του κόμματος μόνο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το θέμα των σχέσεων του ΔΝΤ με το ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δεν ήταν διαφωτιστικός πέραν της αναφοράς του ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει την πολιτική διαδικασία στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε, πάντως, πως όπως σε άλλες χώρες που έχουν εκλογές, πριν τη διεξαγωγή τους παρατηρείται μεταβλητότητα στις αγορές. «Από εκεί και πέρα, δεν έχω καμία παρατήρηση», είπε. Ομως, είναι γεγονός πως σε περιπτώσεις όπως αυτήν την περίοδο που διανύει η Ελλάδα, η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της οικονομίας.
Μετά την ενημέρωση, η εκπρόσωπος του Ταμείου επικοινώνησε μαζί μας και μας δήλωσε τα εξής:
«Σε συνέχεια της ερώτησής (που τέθηκε στην ενημέρωση) σχετικά με συναντήσεις (στελεχών του ΔΝΤ) με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την Επιθεώρηση και το Πρόγραμμα, η απάντηση είναι όχι. Δεν υπήρξαν συναντήσεις» (με το ΣΥΡΙΖΑ).
Η εκπρόσωπος θύμισε ότι «υπήρξε μια συνάντηση πριν από πολύ καιρό, τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο κ. Τρίπρας επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον και συνάντησε στο Ταμείο τον κ. Λίπτον» (σ.σ. πρόκειται για τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ).
Με βάση την παραπάνω επίσημη απάντηση, είναι βέβαιο πως ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται σε συζητήσεις με αξιωματούχους του Ταμείου. Οι πληροφορίες για «υπόγειες» συζητήσεις επίσης διαψεύδονται. Σημειώνεται ότι όταν βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Γκογιάλ, αλλά ο τελευταίος απάντησε ότι δεν είχε χρόνο.
Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Λίπτον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι διαφωνούν στα πάντα, αν και στο θέμα του «κουρέματος» του χρέους οι θέσεις των πλευρών δεν είναι μακρυά υπό την έννοια ότι το υποστηρίζουν, αφού διαφορετικά δεν είναι βιώσιμο.
Οταν το νούμερο 2 του Ταμείου υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διεξήχθη ο παρακάτω διάλογος:
ΛΙΠΤΟΝ: Καλωσορίσατε στην κοιλιά του κήτους.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι πολύ άνετα στην κοιλιά του κήτους. Το δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς στο στόμα του κήτους. Και η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, δυστυχώς, αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στόμα του κήτους και περνάει εξαιρετικά δυσάρεστα, κάνει τεράστιες θυσίες, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα.
Εάν επικρατήσει το σενάριο των βουλευτικών εκλογών και εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα, το Ταμείο θα περιμένει να κληθεί από τη νέα κυβέρνηση για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Εάν όμως η απόφαση αφορά την καταγγελία του Μνημονίου και τον τερματισμό του Προγράμματος, το ΔΝΤ θα αναμένει τη σχετική επιστολή, όπως έχει υποχρέωση το κάθε κράτος. Στην περίπτωση αυτή, τερματίζεται το Πρόγραμμα και η δανειακή χρηματοδότηση και το Ταμείο θα κάνει τον απλό έλεγχο μία φορά το χρόνο.
Στο Ταμείο πιστεύουν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη «σχέση» της με το ΔΝΤ, και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, διότι με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει το «δίκτυ προστασίας» έναντι των αγορών και των κερδοσκόπων.

http://WWW.ETHNOS.GRhttp://WWW.MIGNATIOU.COM

PHOTO: IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ