}

13 Φεβρουαρίου, 2015

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ!!! Αλ. Τσίπρας: «Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε και η τρόικα τέλειωσαν»

Αλ. Τσίπρας: «Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε και η τρόικα τέλειωσαν»

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα συναίνεσης, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη Δευτέρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα, δύο φορές είπε ότι το μνημόνιο και η τρόικα τέλειωσαν ενώ υποστήριξε ότι η στήριξη του ελληνικού λαού δυναμώνει.


Οπως ανέφερε το βασικό ζήτημα ήταν η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός από 15 Φεβρουαρίου. Για το το ζήτημα της τρομοκρατίας, ομόφωνα καταδικάσαμε τις επιθέσεις στη Γαλλία. Εξετάσαμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.
Διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση και επέκταση του μνημονίου. Σενάρια τρομοκρατίας σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν το κοινό ανακοινωθέν. Δεν τα υπογράψαμε καμιά καταστροφή δεν επήλθε.
Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η ελληνική δημοκρατία διεκδικεί και πείθει. Δεν εκβιάζει, δεν εκβιάζεται.
Εγινε σήμερα ένα σημαντικό βήμα. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν δουλειά από αύριο και ελπίζουμε ότι οι εργασίες τους θα διευκολύνουν τις εργασίες του συμβουλίου τη Δευτέρα.
Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε τις προτάσεις μας για το πώς θα βγούμε από αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Είπα ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη δημόσια διοίκηση, να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που δεν αντιμετωπίστηκαν λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.
Δεσμευτήκαμε για μέτρα για φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή, λαθρεμπόριο, παρεμβάσεις που μπορούν να φέρουν σημαντικά έσοδα στο δημόσιο ταμείο και αίσθημα δικαιοσύνης. Εξήγησα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα που απέφερε πλεονάσματα, αλλά και πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, οι οριστικές αποφάσεις την ερχόμενη Δευτέρα.
Οπως τόνισε, «δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά ένα σημαντικό μέρος. Αποδείξαμε ότι η Ε.Ε. είναι πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης. Το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε, και η τρόικα δεν υπάρχουν».
Ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες ως προς τη σκληρότητα των μέτρων λιτότητας κι ότι αποτελεί η χώρ μας την ευκαιρία να επιστρέψει όλη η Ευρώπη στην ατζέντα της ανάπτυξης». Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, ότι δεν αισθάνθηκε έτσι. «Αρκετοί ηγέτες υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Ολοι οι Ευρωπαίοι έχουμε κοινό συμφέρον να πετύχει η νέα κυβέρνηση».
Επανέλαβε και πάλι ότι το Μνημόνιο δεν υπάρχει όπως επίσης και η έλευση της τρόικας. «Ακούσατε από τον κύριο Γιούνκερ να λέει τη λέξη «μνημόνιο»; - Το «μνημόνιο» δεν υπάρχει. Η έννοια της τρόικα δεν υπάρχει πια, και μέσα στη Σύνοδο αυτό ακούστηκε από τον Ντάισελμπλουμ».
«Το πρόγραμμα-γέφυρα θα αποτελεί και ασφαλιστήριο προς την ΕΚΤ», ανέφερε.
«Πριν πέντε χρόνια ο κόσμος ήταν στους δρόμους με διάθεση να καταγγειλει και να καταδικάσει. Σήμερα, ο ίδιος λαός διαδηλώνει υπέρ της ισχυροποίησης της κυβέρνησης και όχι αντιευρωπαϊκά».
Διέψευσε ότι υπήρξαν διαφωνίες με τους κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη για το κοινό ανακοινωθέν που δεν υπογράφηκε λέγοντας ότι συμφώνησαν και οι τρεις.

 http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ