}

13 Φεβρουαρίου, 2015

Τα δύο σημεία του «νέου ελληνικού προγράμματος» που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Εξαιρετικά προσεκτικός τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και χωρίς να μιλήσει για οριστική πολιτική συμφωνία, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγη ώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και όπως όλα δείχνουν η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται στο...δρόμο για ένα προωθητικό συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξε διάθεση για να βρεθεί μια αμοιβαία και αποδεκτή λύση,πλην όμως, απέφυγε να μιλήσει αναλυτικά για το περιεχόμενο αυτής. Αντιθέτως, παρέπεμψε στα επόμενα εικοσιτετράωρα οπότε και «θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις», όπως είπε, ενώ την ίδια ώρα αυτές οι... λεπτομέρειες είναι που αποκτούν ειδικό βάρος στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση.
Παράλληλα, από σήμερα κιόλας εμπειρογνώμονες από την ελληνική πλευρά θα συζητήσουν με τεχνοκράτες, εκπροσώπους  της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για να βρουν τον κοινό τόπο ανάμεσα στο υπάρχον πρόγραμμα και στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Αν οι τεχνικές επιτροπές καταλήξουν σε τεχνική συμφωνία θα έχουμε και πολιτική συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν η Αθήνα ρίχνει όλο το βάρος σε δυο σημεία:
Πρώτον στην κατάργηση της επιτροπείας και στη θεσμική πια συνεργασία, καθώς ο έλεγχος που θα γίνεται θα ξεκινά από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης
Δεύτερον, να μπορεί η χώρα να χειριστεί τον εθνικό δανεισμό
Την ίδια ώρα, οι πάντες εντός των ευρωπαϊκών κρατών κοστολογούν και μετρούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει πως το πρόγραμμα-γέφυρα θα αποτελέσει και "ασφαλιστήριο συμβόλαιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς επίσης θα εξασφαλίζει και ένα "ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων", με τις ορολογίες εξίσου να είναι πολύ προσεκτικές, ενώ αναμένονται πιο διαφωτιστικές από Δευτέρα.
Τι είπαν Μέρκελ,Ραχόι,Γιούνκερ
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής βρήκε συμμάχους τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ φέρεται να  δήλωσε πως συνεχίζουμε έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φάνηκε ευχαριστημένος που οι Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας βρήκαν σημεία συνάντησης.
Στο στρατόπεδο των... αντιπάλων,σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να διέκοψε σε έντονο ύφος την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού,με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει στη συνέντευξη Τύπου πως ήταν ανήσυχος".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ