}

17 Φεβρουαρίου, 2015

Τι ισχύει πλέον για την χορήγηση σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες


Τι ισχύει πλέον για την χορήγηση σύνταξης στις άγαμες θυγατέρες

Ποιο είναι το ισχύον καθεστώς για άγαμες θυγατέρες μετά τις τελευταίες αλλαγές που επέφεραν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην εποχή του Μνημονίου, από το 2010 και μετά. Ποια είναι όμως η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη και τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα;
Πρόκειται για το δικαίωμα μεταβίβασης της σύνταξης του αποβιώσαντος γονέα ο οποίος εργαζόταν στο Δημόσιο στην άγαμη θυγατέρα αυτού. Μέσα σε διάστημα λίγων ετών ο θεσμός πέρασε από την κατάργηση (άρθρο 9 του Ν. 3865/2010), στην επαναρρύθμιση του, θέτοντας όμως πλέον πολύ αυστηρότερες προϋποθέσεις (N.4093/2012, N. 4151/2013).
Τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με βάση τις διατάξεις αυτές είναι μόνον οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες Δημοσίων Υπάλληλων, Στρατιωτικών, κ.λπ. οι οποίοι έχουν αποβιώσει. Tο δικαίωμα αυτό άφορα σε όλες τις ενήλικες ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες, ανεξαρτήτως του Ασφαλιστικού Φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένες οι ίδιες. Συνεπώς, μπορούν να λάβουν τη σύνταξη αυτή ανεξάρτητα από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό στον οποίο είναι τα ίδια τα πρόσωπα ασφαλισμένα.
Ισχύον καθεστώς
Σύμφωνα με το νεότερο νομοθετικό καθεστώς, για τις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα γεννήθηκε πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν 3865/2010, θεσπίζεται σε οριζόντια βάση ανώτερος μηνιαίος συντάξιμος μισθός, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των επτακοσίων είκοσι (720 €) ευρώ.
Στις περιπτώσεις δε καταβολής σε δικαιούχο δύο (2) συντάξεων που το άθροισμά τους υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού, διενεργείται επί της μεγαλύτερης σύνταξης και εάν και αυτή δεν επαρκεί, περικόπτεται ανάλογα και η δεύτερη.

Εισοδηματικά κριτήρια
Από το 2013 για την χορήγηση της σύνταξης λαμβάνονται υπ’ όψη εισοδηματικά κριτήρια.
Το συνολικό ετήσιο εισοδηματικό όριο που τίθεται είναι τα 8.640 ευρώ.
Επιβάλλεται ανώτατο όριο (πλαφόν) στην καταβαλλόμενη σύνταξη μέχρι το ποσό των επτακοσίων είκοσι ευρώ (720 €), το οποίο και θα χορηγείται εφεξής στις άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες, χωρίς την ταυτόχρονη θέσπιση κάποιου ηλικιακού ή άλλου κριτηρίου.
Έτσι στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από το ανωτέρω όριο, η σύνταξη αναστέλλεται.

Προϋποθέσεις για όσες πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης
Για όσες άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε αυτή την ειδική κατηγορία, εισάγονται τα κατωτέρω κριτήρια:
Να μην έχουν μηνιαίο εισόδημα από το Δημόσιο μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου.
Να μην έχουν φορολογητέο εισόδημα από άλλη πηγή μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο σύνταξης του Δημοσίου.
Να μην λαμβάνουν άλλη σύνταξη.
Να έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους.
Από το 2013 η σύνταξη έχει άμεση σχέση με εισοδηματικά κριτήρια.

Η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη
Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει και την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος σε πρόσφατη διενεργηθείσα διαμεσολάβηση, εκφράζει τον προβληματισμό του για την ουσιαστική διαβίωση των ατόμων που πλήττονται από την εφαρμογή των νέων αυτών ρυθμιστικών κανόνων οι οποίοι αφορούν τις δικαιούχους άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες.
Η άποψη του Υπουργείου Οικονομικών (μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους)
Στην απάντηση της προς τον Συνήγορο του Πολίτη, η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων, μεταξύ άλλων αναφέρει το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά την συνταξιοδότηση των άγαμων - διαζευγμένων θυγατέρων συνταξιούχων του δημοσίου, το οποίο και ισχύει στην Χώρα μας και είχε απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητούσε να της γνωστοποιηθεί ο λόγος ο οποίος δεν υφίστανται αντίστοιχα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και για τους ενήλικους άγαμους άρρενες, με επαπειλούμενη παραπομπή της Χώρας μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), λόγω παραβίασής των διατάξεων της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, περί εφαρμογής της Αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ακολούθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτή την απάντηση την οποία προέβαλε η ελληνική πλευρά στην ανωτέρω υπόθεση.
Πάντως σύμφωνα με άποψη του Υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) το μέλλον του θεσμού της συνταξιοδότησης των άγαμων/διαζευγμένων θυγατέρων από το Δημόσιο, κρίνεται αβέβαιο, αφού κατά την εκτίμησή του, σε περίπτωση εκ νέου κινήσεως διαδικασίας παραπομπής της Χώρας μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία να θέτει εκ νέου ζητήματα περί ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στον συγκεκριμένο θεσμό και ιδίως σε περίπτωση καταδίκης της Χώρας μας, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο της παντελούς κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης των άγαμων θυγατέρων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ