}

17 Φεβρουαρίου, 2015

Π. Μέισον: Αυτό είναι το κείμενο Μοσκοβισί

p-meison-auto-einai-to-keimeno-moskobisi
Το δεύτερο προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μέισον μοιάζει πολύ στην περιγραφή που έκανε ο Γ. Βαρουφάκης μετά το τέλος του Eurogroup.
Το κείμενο δημοσιεύει μέσω της σελίδας του στο twitter ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον. Είναι το δεύτερο προσχέδιο που δημοσίευσε το οποία μοιάζει αρκετά στην περιγραφή που έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του. 
Ο ίδιος ο Μέισον τονίζει ότι αυτό το κείμενο αποδεικνύει πως αρχικά υπήρξε μια συμβιβαστική πρόταση για τους Έλληνες
Embedded image permalink


 Το κείμενο: 
«Σχεδιο 15 Φεβρουαρίου.
Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την κατάσταση στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. 
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει ωστόσο να βελτιώσει δυναμικά τις προοπτικές της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις προ πολλού απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την διαφθορά και της φοροδιαφυγή, και να αναβαθμίσει την δημόσια διοίκηση. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει επειγόντως δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να θέσει υπό έλεγχο την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα νέα μέτρα δεν θα αναστρέψουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα χρηματοδοτηθούν  πλήρως. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί στενά με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους. 
Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της 'έναντι των εταίρων και θα διασφαλίσει την ισχύ και την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, δημιουργώντας και στην συνέχεια διατηρώντας πρωτογενή πλεονάσματα. Το εάν είναι εφικτό να κατακτηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των εν εξελίξει οικονομικών συνθηκών. Μέτρα για τη μείωση του χρέους και για την επίτευξη μιας περεταίρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα εξεταστεί σε σχέση με την δέσμευση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. 
Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές δηλώνουν την πλήρηαπερίφραστη αφοσίωση τους στις οικονομικές υποχρεώσειςέναντι όλων των δανειστών. 
Τα ανωτέρω δημιουργούν τη βάση για μια επέκταση της παρούσης δανειακής συμφωνίας, η οποία θα πάρει την μορφή ενός (4μηνου) ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικής φάσης σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. 
Όταν θεωρηθεί χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει την τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 
Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της εξακρίβωσης των χρηματοδοτικών αναγκών, το πως αυτές θα πρέπει να καλυφθούν και τους απαραίτητους όρους. Οι Θεσμοί θα αναφέρουν στο Eurogroup έως τις (21) Φεβρουαρίου.» 

Το πρώτο κείμενο του Π. Μέισον

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος νωρίτερα είχε δημοσιεύσει ένα άλλο κείμενο το οποίο όπως έλεγε ήταν αυτό που είχε δοθεί στο Γιάννη Βαρουφάκη, το οποίο όμως δεν είχε ολοκληρωμένο στα χέρια του.
Αναλυτικά το πρώτο κείμενο που δημοσίευσε ο Πολ Μέισον:
«Το Eurogroup, επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις εξαιρετικές προσπάθειες προσαρμογής  που έκανε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν μπει σε ένα έντονο διάλογο με τις ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για μια εκτενή και βαθιά διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης, να επαναφέρουν την κοινωνική δικαιοσύνη και να εξασφαλίσει σταθερότητα και ελαστικότητα στον οικονομικό τομέα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές, δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί καιρό με τις οποίες θα αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές, επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις έναντι στους δανειστές. Οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν στην πιο αποτελεσματική χρήση της τεχνικής βοήθειας που τους παρέχεται.
Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της εργασίας που ήδη έχουν αναλάβει οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές. Το δεχτήκαμε σε σχέση με το πώς μπορούν αυτές οι προτεραιότητες να συμβάλλουν σε μια ενδυνάμωση του προγράμματος της οικονομικής βοήθειας το οποίο μπορεί να είναι γ βάση της νέας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση με ευελιξία του τρέχοντος προγράμματος καθώς αρχίζει η δουλειά για τη νέα συμφωνία. Θα δουλέψουν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να διασφαλίσουν τις συμφωνημένες παραμέτρους των δομικών μεταρρυθμίσεων       
Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και την χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους ή την χρηματοπιστωτική σταθερότητα(1).
Τα ανωτέρω δημιουργούν τη βάση για την αίτηση της παράτασης της παρούσας δανειακής συμφωνίας, που θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα διευθέτηση, η οποία θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί κατά την διάρκεια των 6 μηνών. Επίσης συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στην συμφωνία αυτή. Το eurogroup τίθεται ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
 Επιπλέον πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι θα ήταν συνετό να επιμηκυνθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF για 6 μήνες  εκ παραλλήλου με την παράταση του προγράμματος του efsf. Το eurogroup βλέπει ευνοϊκά μια τέτοια επέκταση. Μετά από αίτημα της Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Το eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και τα κόστη εξυγίανσης των τραπεζών και θα είναι διαθέσιμα μόνο στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς και της σχετικής απόφασης του eurogroup.
Παραμένουμε προσηλωμένοι προκειμένου να προσφέρουμε την απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα έως ότου ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές για όσο διάστημα τηρεί τις υποχρεώσεις μέσα στο νέο πλαίσιο που συμφωνήθηκε.
Πιθανά σημεία που προβλέπονται:
1. Αποφυγή των μονομερών ενεργειών σε δημοσιονομικά ζητήματα...»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ