}

18 Φεβρουαρίου, 2015

Ανακοινώνεται σήμερα: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

lixiprothesmaxrei
Ανακοινώνεται σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων κατά 50% και διαγραφή αυτών εφόσον η οφειλή καταβληθεί εφάπαξ.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διατάξεις που που αφορούν το αδίκημα της μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο καθώς και  διατάξεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Ειδικότερα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
-100 δόσεις για οφειλές ακόμα και άνω του 1 εκατ. ευρώ. Οσοι επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή θα διαγράφονται οι προσαυξήσεις. Για 100 δόσεις το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων και για 50 δόσεις τη μείωση κατά 70% των προσαυξήσεων.
• Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή.
-Εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας συστήνεται πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.
- Καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται η «αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής» ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη. Σημειώνεται ότι η μη πληρωμή χρέους 5.000 ευρώ και άνω για διάστημα άνω των 4 μηνών αποτελεί διαρκές αυτόφωρο που σημαίνει σύλληψη εφόσον εντοπισθεί ο οφειλέτης από τις αρχές.
2. Καταργείται μια σειρά ρυθμίσεων για την κατάσχεση σε χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία και απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου, ώστε να προστατευθεί το οικιακό άσυλο.
3. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις θα έχει τη δυνατότητα βεβαίωσης και των φόρων και προστίμων που προκύπτει από τον έλεγχο. Επίσης το ΣΔΟΕ θα έχει δικαίωμα διενέργειας προληπτικού ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ