Αλλάζει τα πάντα στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποκαθιστά αδικίες, μειώνει κόστη, ενισχύει την απασχόληση.
Οκτώ µεταρρυθµίσεις προωθεί ο υπουργός Αµυνας, Πάνος Καµµένος, για αποκατάσταση αδικιών, µείωση του λειτουργικού κόστους του κλάδου και ενίσχυση της απασχόλησης στις Ε∆
Οι 8 προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αµυνας έχουν µπει στην τελική φάση τους και γίνονται διεργασίες ώστε να συνταχθούν σε νοµοσχέδια µε σκοπό να κατατεθούν, το αµέσως επόµενο διάστηµα, προς ψήφιση.
Η βούληση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ερευνηθούν οι αµαρτωλές συµβάσεις του παρελθόντος.
Οπως δήλωσε κι ο ίδιος ο υπουργός, Πάνος Καµµένος, σε συνέντευξή του την εβδοµάδα που πέρασε, στο χαρτοφυλάκιό του βρήκε συµβάσεις των οποίων οι ρήτρες κατά των προµηθευτών ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν.
Πρόκειται για περιπτώσεις που το υπουργείο Αµυνας έκρινε ότι δεν θα πρέπει να πληρωθεί η εκάστοτε σύµβαση, ενώ το υπουργείο Οικονοµικών, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, πλήρωνε.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΕΘΑ
Η διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του Έλληνα φορολογούμενου και η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι στις προτεραιότητες του υπουργού. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δείχνει ότι εκτός από τη βούληση έχει και βαθύτατη γνώση των θεμάτων που αφορούν το ευαίσθητο αυτό υπουργείο και προσπαθεί να καλύψει, σε λίγους μήνες, αβελτηρίες που ταλάνιζαν το χώρο της άμυνας εδώ και δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, οκτώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια είναι «κάθοδόν»:
1. ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ήδη, έχουν αλλάξει εδώ και δύο μήνες θέματα που αφορούσαν στο προσωπικό, όπως η αφαίρεση 55 εκατομμύριων ευρώ από κωδικό των εξοπλιστικών, τα οποία πλέον προορίζονται για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και ένα άλλο κονδύλι για τους συνταξιούχους προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των προηγουμένων ετών.
2. ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ
Επίσης, στις πρώτες ενέργειες εντάσσονται και θέματα που αφορούσαν τους στρατεύσιμους, όπως η μετάθεση αρκετών δυνάμεων από τα αστικά κέντρα προς τις παραμεθόριες περιοχές, δηλαδή στον Έβρο και τα νησιά.
3. ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΜΑ
Το πρώτο νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά σχετίζεται με την επανίδρυση της ΜΟΜΑ. Αυτή η υπηρεσία θα αναλάβει αρκετά από τα έργα τα οποία δεν αναλαμβάνουν εργολάβοι, ιδίως στα νησιά ή στις ορεινές περιοχές, με υποπολλαπλάσιο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και μεγάλο οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, που μέχρι τώρα αισθάνονταν εγκαταλελειμμένες σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τέτοια πολύ σημαντικά έργα υποδομής υπάρχουν ήδη σε όλη την επικράτεια από το παρελθόν της ΜΟΜΑ και τώρα είναι καιρός να υπάρξει συνέχεια.
Συμπληρωματικά, σε αυτό το νομοσχέδιο, αναζητούνται λύσεις για τη στελέχωση της νέας ΜΟΜΑ, καθώς η παρούσα θητεία των 9 μηνών δεν επαρκεί για την λειτουργία της. Έτσι, σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα σε εφέδρους που υπηρετούν τη θητεία τους κι έχουν τις ανάλογες ειδικότητες, όπως μηχανικοί και χειριστές μηχανημάτων, να προεκτείνουν τη θητεία τους για δύο ακόμα χρόνια, έχοντας έμμισθη σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για παιδιά τα οποία θα κατέληγαν στην ανεργία μετά τη θητεία τους, ενώ με το νέο σχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν προϋπηρεσία που θα είναι και χρήσιμη για την επαγγελματική τους ζωή αλλά και μισθό, επιπέδου υπαξιωματικού που μένει να καθοριστεί.
4. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ
Επίσης, εξετάζεται μια πρωτοβουλία αναμόρφωσης του συστήματος μεταθέσεων των οπλιτών, προκειμένου να προστεθούν στα κοινωνικά κριτήρια, πέραν των λόγων υγείας, και τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης, πάντοτε με προτεραιότητα την αυξημένη επιχειρησιακή επάνδρωση των μονάδων.
5. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ
Μια ακόμη σπουδαία καινοτομία είναι η αλλαγή στο θέμα των αποστρατειών στα 55 χρόνια. Μέχρι σήμερα έμενε αδρανές απαραίτητο προσωπικό, που έχει και μπορεί να προσφέρει πολλά στο στράτευμα και την υπηρεσία του στην πιο παραγωγική ηλικία. Στο προσεχές διάστημα δεν θα φεύγει κανείς από το στράτευμα σε τέτοια ηλικία, ενώ, ήδη μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών και αυτό βοήθησε με τη σειρά του στη μείωση της αποστρατείας των αξιωματικών στις μέσες ηλικίες, στα 50 ή 55 χρόνια.
6. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ
Ακολούθως, όσον αφορά, επίσης, τα στελέχη, υπάρχουν εισηγήσεις για την αναπροσαρμογή της αποζημίωσης εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού, η οποία έχει μείνει στάσιμη για δεκαετίες και σήμερα κρίνεται απαραίτητος ο εξορθολογισμός της. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η αποκατάσταση της αδικίας όσων εντάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 1990 ως το 1992, κάτι που δεν έχει οικονομικό κόστος για την επανόρθωση της αδικίας που αφορά στο ασφαλιστικό των συγκεκριμένων στρατιωτικών. Αντίθετα, θα επιφέρει επιπρόσθετο οικονομικό όφελος από τις μειωμένες συντάξιμες αποδοχές.
7. ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ
Η επόμενη νομοθετική ρύθμιση αφορά στο υλικό και τις δαπάνες όλων των εναέριων μέσων που υπάρχουν στο ελληνικό κράτος για να επιτευχθεί καλύτερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις που υπάρχουν στην κοινωνία, ιδιαίτερα με τις αεροδιακομιδές. Υπάρχει μεγάλη καταπόνηση των μέσων αλλά και δαπανηρή χρήση τους. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να θεωρείται αποδοτικό το να χρησιμοποιείται, για ένα περιστατικό, αεροσκάφος C130, με κόστος 20.000 ευρώ την ώρα και φυσικά να φορτώνεται ο στόλος με τις ανάλογες ώρες πτήσης και συντήρησης, όταν υπάρχουν οι δυνατότητες όλα αυτά τα μέσα να αναδιοργανωθούν και αυτή η μεταφορά να γίνεται με 300 ή με 400 ευρώ, με τον ίδιο ή και αποδοτικότερο τρόπο. Μπορούν να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στο εκάστοτε περιστατικό με τη χρήση μικρότερων αεροσκαφών ή ελικοπτέρων, τα οποία έχει στη διάθεσή του το κράτος και τα οποία θα ενταχθούν σε ένα νέο φορέα, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των πτητικών μέσων του ελληνικού δημοσίου.
8. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Τέλος, στο θέμα της διαφάνειας έχει ήδη κατατεθεί τροπολογία, με βάση την οποία στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποδεδειγμένες δωροδοκίες με δικαστικές αποφάσεις στο εξωτερικό, θα προκύπτει η δυνατότητα αποζημίωσης του ελληνικού δημοσίου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επίσης, θα μπορεί το ελληνικό κράτος να απαιτεί τις αξιώσεις του προς τους προμηθευτές σε παρατυπίες που έχουν γίνει και αυτά να αποφασίζονται με απόλυτη διαφάνεια και με κάθε νόμιμο τρόπο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου