}

30 Μαρτίου, 2015

Η κυβέρνηση τα «δίνει» όλα στους οφειλέτες. - Η γενναιότερη ρύθμιση των τελευταίων ετών!

rithmisi

Τα «δίνει» όλα η κυβέρνηση στη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) διαγράφεται και σημαντικό τμήμα της βασικής οφειλής που προέρχεται  τους από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που τούς επιβλήθηκαν μετά από φορολογικούς ελέγχους.
Εκτός δηλαδή από την διαγραφή ή περικοπή των προσαυξήσεων και των τόκων με την ΠΝΠ η ρύθμιση γίνεται ακόμα πιο γενναιόδωρη.

Συγκεκριμένα, σε όσους οφειλέτες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα παρέχεται μερική ή ολική έκπτωση όχι μόνο επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής αλλά και επί των πρόσθετων φόρων ή των προστίμων που τούς έχουν επιβληθεί μετά από φορολογικούς ελέγχους, ή λόγω διαπιστωμένων παραβάσεων (όπως η μη υποβολή, η εκπρόθεσμη υποβολή και η υποβολή ανακριβών δηλώσεων για φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους και τέλη). Από την τροποποίηση αυτή επωφελούνται χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες γλιτώνουν πλέον από υπέρογκα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί, βάσει του άρθρου 1 του νόμου 2523/1997 (για παραβάσεις διαπραχθείσες μέχρι 31-12-2013) και του άρθρου 58 του νόμου 4174/2013 (για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από την 1η-1-2014 και μετά).
Τα ποσά των πρόσθετων φόρων (του άρθρου 1 του ν. 2523/1997) που μπορούν να διαγραφούν ολικώς ή μερικώς μετά την παραπάνω τροποποίηση ανέρχονται σε:
-1% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
-2% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
-2,5% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
-1,5% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης ΦΠΑ ή άλλου παρακρατούμενου και επιρριπτόμενου φόρου ή τέλους ή εισφοράς
-3% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ ή άλλου παρακρατούμενου και επιρριπτόμενου φόρου ή τέλους ή εισφοράς
-3,5% ανά μήνα καθυστέρησης της καταβολής, σε περίπτωση μη υποβολής ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ ή άλλου παρακρατούμενου και επιρριπτόμενου φόρου ή τέλους ή εισφοράς.
Επίσης τα ποσά των προστίμων του άρθρου 58 του ν. 4174/2013 τα οποία εντάσσονται πλέον στο ολικό ή μερικό «κούρεμα», που προβλέπει η ρύθμιση των 100 δόσεων είναι τα εξής:
α) Το 10% του φόρου που γλίτωσε ο φορολογούμενος υποβάλλοντας ανακριβή φορολογική δήλωση, εφόσον το ποσό του φόρου αυτού ανέρχεται σε ποσοστό από 5% έως 20% του φόρου της αρχικής (ανακριβούς) δήλωσης,
β) Το 30% του φόρου που γλίτωσε ο φορολογούμενος με την υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης, αν ο φόρος αυτός υπερβαίνει σε ποσοστό το 20% του φόρου που προέκυψε βάσει της αρχικής (ανακριβούς) δήλωσης,
γ) Το 100% του φόρου που γλίτωσε ο φορολογούμενος με το να υποβάλει ανακριβή φορολογική δήλωση, εφόσον το ποσό του φόρου αυτού  υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου της αρχικής (ανακριβούς) δήλωσης και εφόσον αποδεικνύεται ότι η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.
δ) Το 100% του φόρου που αναλογεί σε μη υποβληθείσα δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ