}

25 Απριλίου, 2015

Τι ξέρει και χαμογελάει ο Αλέξης;


Tην ωρα που οι ανίδεοι τεχνοκράτες με τις εμμονές τους στη λογική των περικοπών και των αντιλαϊκών μέτρων επιχειρούν στο άτυπο Eurogroup της Ρίγας να τινάξουν στον αέρα την ενδιάμεση συμφωνία της Ελλάδος με τους εταίρους και οι ντόπιοι δοσίλογοι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δημιουργήσουν σκηνικό ανωμαλίας μεταβάλλοντας τη Βουλή σε καταφύγιο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται χαμογελαστός, ψύχραιμος και αποφασιστικός, όπως τον είδαμε στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ.
Αλήθεια πιο μυστικό γνωρίζει ο πρωθυπουργός και παρουσιάζεται στις κάμερες χαμογελαστός και ξέγνοιαστος;
Το μυστικό που γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας το πρόδωσε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, όταν μιλώντας χθες σε κεντρική εκδήλωση του κόμματός της είπε ότι πρέπει να λυθεί σύντομα η εκκρεμότητα με την Ελλάδα γιατί είναι η μόνη σταθερή δύναμη στην περιοχή της Μεσογείου που εγγυάται την ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και του ΝΑΤΟ.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο προχθές στις Βρυξέλλες έπαιξε και το γεωστρατηγικό χαρτί της Ελλάδας αφήνοντας πίσω τους αριθμούς τις στατιστικές και τα ελλείμματα, για να τσακώνονται οι χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες, συνεργάτες και υποτακτικοί του Σόιμπλε. Ο πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η ουκρανική κρίση κυριαρχεί και το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία φλέγονται, η Σαουδική Αραβία αποσταθεροποιείται με τον εγκλωβισμό της στη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη και η Τουρκία παίζει το χαρτί του Ισλάμ η Ελλάδα είναι η μόνη σταθερή δύναμη που εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται ότι εξασφάλισε έντιμη συμφωνία με πολιτικούς και γεωστρατηγικούς όρους αρνούμενος να μπει στην λογική και την αριθμητική των τοκογλύφων. Βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο πλησιάζει η ώρα της ιστορικής συμφωνίας, πολλά παράκεντρα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα θα επιχειρήσουν να την τορπιλίσουν. Μόνο που δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα γιατί το παιχνίδι παίζεται πλέον με όρους στρατηγικών συμφερόντων τους οποίους κατάφερε να επιβάλλει με το ηγετικό του ανάστημα ο Αλέξης Τσίπρας.
Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών...
Αβεβαιότητα, ρευστότητα και επενδύσεις, τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής Οικονομίας, αντέχουν μόνο μέχρι την τελική συμφωνία με τους δανειστές. Μετά τη συμφωνία, και την στήριξη της Ευρώπης, η ελληνική Οικονομία, που έχει πέσει πολύ χαμηλά, τα μνημονιακά χρόνια, έχει όλα τα δεδομένα για να ανεβάσει ρυθμούς και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Αυτό υποστήριξε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, αυτό ξέρει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και χαμογελά, κοιτώντας στο μέλλον και όχι στο «γκρίζο» παρόν. Αυξάνονται οι πιέσεις των δανειστών, τώρα που η διαπραγμάτευση Ελλάδας – Θεσμών, έχει μπει στην τελική ευθεία.
Με τοποθετήσεις αξιωματούχων, διαρροές σεναρίων και πατώντας πάνω στο πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας, που αντιμετωπίζει η ελληνική Οικονομία, σφίγγουν τον κλοιό, προσπαθώντας να κερδίσουν, είτε σε διαπραγματευτικούς όρους, είτε με την μορφή του κατευνασμού των δικών τους ψηφοφόρων. Στην άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης, μετά την μη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup, οι Ευρωπαίοι δίνουν, νέα προθεσμία προκειμένου η χώρα μας, να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου, ΜΝΙ, η Ελλάδα έχει νέα προθεσμία μέχρι τις 25 Μαΐου για να επιτύχει μια συμφωνία με τους δανειστές.
Συγκεκριμένα, γράφεται πως, «επισήμως μένουμε στην προθεσμία της 11ης Μαΐου, οπότε και συνεδριάζει ξανά το Eurogroup, ωστόσο, στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να την επεκτείνουμε μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εξηγώντας πως θα απαιτούνταν περίπου 5 εβδομάδες προκειμένου να εγκριθεί η νέα συμφωνία την Ευρώπη και τα εθνικά κοινοβούλια. Οργιάζουν τα σενάρια Αν και είναι σαφές πλέον, ότι κανείς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεν θέλει την αποτυχία της, η έλλειψη ρευστότητας, αφήνει ανοιχτά, μερικά ανησυχητικά ενδεχόμενα.
Με την πορεία της ελληνικής οικονομίας να φαίνεται ξεκάθαρη, η μη συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης, που να επιτρέπει την εκταμίευση τουλάχιστον μέρους, μίας υπό-δόσης των κεφαλαίων του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και εάν η Ελλάδα μετά από ενδεχόμενη αδυναμία, αθετήσει μια πληρωμή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι επιπτώσεις θα ήταν ιδιαίτερα σοβαρές. Πως θα παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης, μετά από μία επιτυχημένη διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους εκτιμά η διοίκηση της Fairfax Financial Holdings. Η ιδιαίτερα σημαντική εταιρεία, είναι μεγαλομέτοχος της Eurobank και της Grivalia Properties, που διαθέτει ποσοστό και στην Μυτιληναίος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Πρέμ Γουάτσα, δήλωσε στο Reuters πως, «Εκτιμούμε πως θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός». «Έχουμε επαφές με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πιστεύουμε πως οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ και σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούν να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τους Έλληνες πολίτες».

Πολιτική συμφωνία απαίτησε ο Αλέξης από την Μέρκελ
Πολιτικη συμφωνία για την επίλυση των σημαντικών διαφορών που έχει η Ελλάδα με τους εταίρους, απαίτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία είχαν χθες εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισαν συνάντηση μιας ώρας.

Ο πρωθυπουργός, ζήτησε τη σύγκλιση έκτακτου Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να λήξει η εκκρεμότητα της ενδιάμεσης συμφωνίας και να αρχίσει η εκταμίευση της δόσης των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, που έπρεπε να είχαν πληρωθεί από τον περασμένο Αύγουστο. Στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ, κατέγραψαν όλα τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στο διάστημα που μεσολάβησε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Στην ουσία ο πρωθυπουργός πήρε τη διαπραγμάτευση πάνω του και τη μετέτρεψε σε πολιτική, για να αποφευχθούν οι αγκυλώσεις που διαμορφώνονται στα τεχνικά κλιμάκια.
Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο μίλησε με καθαρά πολιτικούς όρους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομία η πιστωτική ασφυξία που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα το Ιερατείο των Βρυξελλών. Τόνισε την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας με την εκταμίευση της δόσης των επτά δις ευρώ με το κλείσιμο της ενδιάμεσης συμφωνίας, για να μπορέσει η κυβέρνηση στη συνέχεια να διαπραγματευτεί ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές σε μια σειρά ζητήματα, όπως η μείωση των συντάξεων, τα εργασιακά και γενικά οποιαδήποτε μέτρα τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά διεμήνυσε προς την Άνγκελα Μέρκελ, ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι εταίροι οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε ναυάγιο, τότε τις αποφάσεις θα τις πάρει ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα και εκλογές και όχι η κυβέρνηση. Αντίστοιχο είναι και το κλίμα στο Μαξίμου, που μιλούν για την ανάγκη εκλογών και δημοψηφίσματος, κυρίως στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει συμφωνία και οι εταίροι εμείνουν στη λογική της λήψης μνημονιακών μέτρων. Ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει με βεβαιότητα την προσφυγή στο λαό.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αρνούνται σε κάθε περίπτωση να δεχθούν μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει μνημονιακούς και εκβιαστικούς όρους. Στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας πιέζει και το πανίσχυρο λόμπι της Γουόλ Στριτ, το οποίο προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα προκαλέσει οικονομικό Αρμαγεδδώνα, όχι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά στην παγκόσμια οικονομία.

Οι αναλυτές του αμερικανικού χρηματιστηρίου επισημαίνουν, ότι σε μια συγκυρία κατά την οποία τα αραβικά κράτη βρίσκονται σε απόλυτη αποσταθεροποίηση, η Βόρειος Αφρική φλέγεται, η κρίση στην Ουκρανία παραμένει και η κινεζική οικονομία επιβραδύνει τους ρυθμούς της, μια ενδεχόμενη ελληνική κρίση, μπορεί να τίναζε στον αέρα την παγκόσμια οικονομία προκαλώντας χάος. Οι παράγοντες του αμερικανικού χρηματιστηρίου εκτιμούν επίσης, ότι οι εκτιμήσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων για δήθεν έλεγχο της μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι αυθαίρετες και επικίνδυνες. Γιαυτό πιέζουν με κάθε τρόπο για εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατόν. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ