}

07 Μαΐου, 2015

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ο ενιαίος ΦΠΑ

Θα ακριβύνουν οι λογαριασμοί σούπερ μάρκετ, ρεύματος, νερού, εισιτήρια λεωφορείων, θεάτρων, επισκευές και ιατρικές εξετάσεις
Η ενοποίηση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 15% ή του 16% (που επιδιώκει η κυβέρνηση) ή του 18% (που ζητούν οι δανειστές) συνεπάγεται αύξηση της επιβάρυνσης σε ό,τι φορολογείται σήμερα με ΦΠΑ 13%, δηλαδή υπηρεσίες και προϊόντα εστίασης, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η ενοποίηση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα μειώσει τις τιμές στα περισσότερα είδη και υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά, καθώς θα υποχωρήσει ο συντελεστής ΦΠΑ κατά τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες από 23% που είναι σήμερα. Το σχέδιο προβλέπει επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% ή 16% ή 18% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.


H κυβέρνηση βεβαία διατείνεται ότι από τον ενιαίο ΦΠΑ θα εξαιρεθούν τα φάρμακα, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα ξενοδοχεία, που θα μείνουν στο 6,5%, και ενδεχομένως τα τρόφιμα, που θα παραμείνουν στο 13%. Κάποιοι βέβαια μπορεί να θελήσουν να κερδοσκοπήσουν και να αυξήσουν τις τιμές ειδικά όταν η αγορά των τροφίμων έχει πλέον περιέλθει σε λίγα χέρια. Αν συνυπολογιστούν οι εξαιρέσεις αυτές, τότε η ενοποίηση του ΦΠΑ θα επιφέρει τα εξής:
Αύξηση από 13% σε 15% ή 16% ή 18% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών που παρέχονται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς και λοιπούς επιτηδευματίες εμπλεκόμενους με την εκτέλεση εργασιών σε οικοδομές, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων.

Μείωση από 23% σε 18% ή 16% ή 15 % του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές πωλήσεις αγαθών και όλες τις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τις ακόλουθες συναλλαγές:
  • Πωλήσεις ειδών ένδυσης - υπόδησης.
  • Παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών.
  • Πωλήσεις επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης.
  • Πωλήσεις νεόδμητων οικοδομών (πλην α' κατοικίας).
  • Πωλήσεις αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και λοιπών οχημάτων.
  • Πωλήσεις καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
  • Πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
  • Επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Παροχή υπηρεσιών από κουρεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.α.
  • Παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές κ.ά.
  • Πώληση έτοιμου φαγητού σε εστιατόρια, ταβέρνες κ.α.
  • Πώληση ροφημάτων σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία.
Στέλιος Κράλογλου
Και άλλα 3 δισ. ευρώ μέσω ELA
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποσκοπούν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη και ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέφερε χθες Ευρωπαίος κοινοτικός αξιωματούχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί ορισμένων θεμάτων, έχει αποδειχτεί ότι σε τελική ανάλυση οι εκπρόσωποι των δανειστών μιλούν κοινή γλώσσα και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και στην παρούσα φάση.
Συμπλήρωσε δε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Πληρώθηκαν τόκοι 200.000.000 στο ΔΝΤ
Σειρά έχει η δόση των 730.000.000 € που θα πρέπει να δοθεί 12 Μαΐου
Κανονικά πραγματοποιήθηκε χθες η πληρωμή τόκων ύψους 200.000.000 ευρώ που όφειλε η Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποχρέωση που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πληρωθεί την Πρωτομαγιά, αλλά λόγω της αργίας μετατέθηκε. Η επόμενη πληρωμή προς το ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για τις 12 Μαΐου, οπότε και θα πρέπει να καταβληθεί δόση ύψους 730.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο έχει συγκεντρώσει το ποσό από τα διαθέσιμα κεφάλαια των φορέων που έχουν καταθέσει τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά το εάν πληρωθεί ή όχι είναι πολιτική απόφαση και σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις. Για τη δυνατότητα πληρωμής των υποχρεώσεων με καθυστέρηση ενός μηνός ναι μεν υπάρχει, αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα και θα οδηγήσει το αξιόχρεο της χώρας και την εμπιστοσύνη στο ναδίρ. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η κυβέρνηση να επικαλεσθεί τεχνική δυσκολία και η υποχρέωση να μετατεθεί για κάποιες ημέρες. Η επόμενη πληρωμή του Ελληνικού Δημοσίου προς το ΔΝΤ αφορά δόση 302.000.000 ευρώ στις 5 Ιουνίου. Συνολικά έως το τέλος του έτους η χώρα θα πρέπει να έχει αποπληρώσει περί τα 6,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Μυτιληναίος:Να υπάρξει συμφωνία πάση θυσία!
«Συμφωνία πάση θυσία» με τους δανειστές καθώς περιορίζονται οι αντοχές της οικονομίας και σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη ζήτησε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος Ευάγγελος Μυτιληναίος. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου, που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο, ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, υποστήριξε πως «μετά τις εκλογές ήμουν από τους πρώτους που πήραν θέση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας πανικός με την αλλαγή της κυβέρνησης, που είναι πολιτική αλλαγή και όχι πολιτειακή. Κατηγορήθηκα τότε γιατί πολύ γρήγορα πήρα θέση υπέρ της κυβέρνησης. Ωστόσο, τρεισήμισι μήνες μετά είμαι προβληματισμένος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Από την άλλη πλευρά, βλέπω πως η αγορά παγώνει, ότι όλο αυτό το διάστημα η οικονομία τρώει τις σάρκες της και αν δεν προκύψει άμεση λύση, τότε η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη».

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι δανειστές δεν θέλουν να στείλουν τη χώρα στα βράχια και συνεπώς το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης εξαρτάται από τη στάση της κυβέρνησης. Ειδικά για το θέμα του ενεργειακού κόστους επισήμανε πως η διοίκηση θα εξακολουθήσει να προσπαθεί ώστε η τιμολόγηση ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας να βρεθεί πιο κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο για τη μεταλλουργία (30 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 40,7 ευρώ που πληρώνει ο όμιλος).
Και «κεφαλικός φόρος» στους 500 πλουσιότερους 
Επιβάλλεται τέλος διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία
Η σύγκλιση των απόψεων της κυβέρνησης και των δανειστών σε φορολογικά μέτρα, όπως η επιβολή ενιαίου ΦΠΑ, σε εργασιακά μέτρα, όπως το πάγωμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, στους πλειστηριασμούς και στις ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει γέφυρα για τη μετέπειτα διευθέτηση συνολικής λύσης, που συμπεριλαμβάνει την ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Πληροφορίες από τη χθεσινή τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων του Brussels Group αναφέρουν ότι υπήρξε μια πρώτη προσέγγιση των δύο πλευρών σε θέματα τα οποία αποτελούσαν αρχικά και κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση, όπως:
  • Η επιβολή ενιαίου ΦΠΑ σε επίπεδο 15% ή 16% ή 18%.
  • Η λίστα και ο τρόπος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Οι πλειστηριασμοί ακινήτων λόγω κόκκινων δάνειων (με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια).
  • Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και άλλα εισπρακτικά μέτρα, όπως:
  • Η αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, με κατάργηση της έκπτωσης 30% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015.
  • Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για φέτος.
  • Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη.
  • Η επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
  • Η επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια.
  • Φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας.
  • Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές μεγαλύτερες των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.
  • Επιβολή «κεφαλικού φόρου» σε 300 έως 500 πλουσιότερους φορολογουμένους.
Στα δύο εναλλακτικά σενάρια που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα προς τους δανειστές περιγράφονται συνολικά μέτρα ύψους 13 δισ. και 14 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, καθώς και δύο εκτιμήσεις για ανάπτυξη φέτος στο 0,5% ή 0,8%. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει ευρύτερη συμφωνία, τότε η διαπραγμάτευση θα κλείσει έως τα τέλη της επομένης εβδομάδας, με την ελληνική πλευρά να δρομολογεί τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Η Ελλάδα περιμένει μια δήλωση στήριξης στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες. Αν αυτή η δήλωση στήριξης δεν έλθει τη Δευτέρα θα επιδιωχθεί σε έκτακτο Eurogroup έως τις 25 Μαΐου.

Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε χθες με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ-Κάρλο Πάντοαν και αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ««μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε τον ίδιο σκοπό, να βρούμε πολύ γρήγορα να υπάρξει μια συμφωνία που να αποτελεί την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας και μια έξοδο από τις σημερινές διαπραγματεύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ