}

07 Μαΐου, 2015

ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ...: Στο βαθύ παρασκήνιο της Πολιτικής σήμερα

Στο βαθύ παρασκήνιο της Πολιτικής σήμερα, η δίκη του Ακη Τσοχαντζόπουλου, οι ευνοϊκές τροπολογίες της Βαλαβάνη που μυρίζουν εκλογές, όσα δεν άφησε ο Σημίτης στα Γενικά Αρχεία του κράτους κ.α.
  • Επειδή δεν είμαι απολύτως σίγουρος, δεν ανεβάζω πολύ την πληροφορία. Ωστόσο διάφορες ευνοϊκές τροπολογίες της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν και ελεύθερους επαγγελματίες μού μυρίζουν εκλογές. Αν, μάλιστα, συνδυάσετε αυτές τις πληροφορίες με τη live μετάδοση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και τη μεταφορά και άλλων διαθέσιμων οργανισμών στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχηματίζετε μια ρεαλιστική εικόνα.
  • Aς ξεκινήσουμε λίγο εύθυμα σήμερα. Η ιστορία που θα αφηγηθώ έχει πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό, έγκλειστο στον Κορυδαλλό, Ακη Τσοχατζόπουλο (φωτό αριστερά). Την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε να παραστεί και να καταθέσει ως μάρτυς σε δίκη που έγινε για την κλοπή του χρηματοκιβωτίου του στην οδό Κόμνα Τράκα λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή του. Μόλις έδειξαν στον Τσοχατζόπουλο τον κατηγορούμενο, εκείνος τον κοίταξε απαξιωτικά και απεφάνθη ότι ο άνθρωπος αυτός είναι άσχετος και αθώος. «Τρεις... Σκοπιανοί, κατ' εντολή της ΕΥΠ, διέρρηξαν το γραφείο μου τότε και πήραν μόνο έγγραφα, όχι χρήματα» είπε ο Τσοχατζόπουλος.
  • «Μα στην αρχική κατάθεσή σας λέτε ότι πήραν 10.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο, κύριε Τσοχατζόπουλε!» του θύμισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Τότε ο μέγας Ακης τον κοίταξε απαξιωτικά στα μάτια και του απάντησε: «10.000 ευρώ; Ε, δεν είναι λεφτά αυτά, κύριε πρόεδρε!» Οσοι βρέθηκαν στο ακροατήριο ακόμη γελάνε.
  • Ο Ακης όμως δεν γελά γι' αυτό. Τα έγγραφα που εκλάπησαν τότε -επί υπουργίας Παπουτσή (φωτό δεξιά) στην Κατεχάκη- είναι πολύ σημαντικά και επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν τότε πρόσωπο που συνδεόταν με υψηλόβαθμους θεσμικούς παράγοντες. Σήμερα, βρίσκεται σε μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Οποιοι έχουν σήμερα αυτά τα έγγραφα του Ακη είτε αισθάνονται ανακουφισμένοι, καθώς δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ ο ρόλος τους σε κρίσιμες περιόδους της πρώτης θητείας του ΠΑΣΟΚ, είτε μπορούν να εκβιάζουν σε ποικίλα θέματα άλλους με τη σιωπή τους.
  • Τουλάχιστον ερασιτεχνική, προδίδουσα άγνοια των ευρωπαϊκών κανόνων, χαρακτηρίζεται από κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η επίσκεψη που έκαναν στον διοικητή της Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ερασιτεχνική γιατί πήγαν παραμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ εκπρόσωποι κυρίαρχου κράτους να του κλαφτούν για να μην κλείσει και άλλο τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες. Προεκλογικά, ο κύριος αντιπρόεδρος κατηγορούσε όσους αμφισβητούσαν την τακτική του με τη φράση «Εκπροσωπείτε την ηττημένη Ελλάδα». Στον Ντράγκι ως τι πήγε; Ως νικητής ή ως ικέτης;
  • Προδίδει όμως και άγνοια η επίσκεψη, καθώς το υπουργικό κλιμάκιο πήγε στη Φρανκφούρτη, αφού είχε ήδη εκδοθεί η ημερήσια διάταξη, που περιλαμβάνει τη συζήτηση του θέματος που θα ήθελαν να αποτρέψουν. Αυτή ετοιμάζεται μία εβδομάδα πριν από τεχνικά κλιμάκια και όποιος θέλει να φρενάρει κάτι τέτοιο επιβιβάζεται στο αεροπλάνο εγκαίρως. Λυπάμαι, αντιπρόεδρε, αν σε στενοχωρώ, είναι γνωστή η εκτίμησή μου, αλλά αυτά λένε ανεξάρτητοι παρατηρητές απέξω, έστω και αν τελικά όλα πήγαν καλά με τον ELA.
  • Εγκαινιάστηκε χθες στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών το ψηφιακό αρχείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε κάθε πολίτη μέσω του υπολογιστή του. Ο Σημίτης (φωτό αριστερά), ως γνωστόν, επί πρωθυπουργίας του καθιέρωσε με νόμο του Σωκράτη Κοσμίδη (φωτό δεξιά) την υποχρέωση των πρωθυπουργών να αφήνουν πίσω στους διαδόχους τους αρχείο με τα βασικά. Αυτό το αρχείο σήμερα βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Από ό,τι φαίνεται όμως, πήρε μαζί του και διάφορα κρίσιμα έγγραφα, για να φτιάξει το δικό του. Εγγραφα για ΚΥΣΕΑ, Siemens και λοιπά έχει το αρχείο σας, πρόεδρε;
  • Τώρα καταλαβαίνω γιατί τα έδωσε όλα ο Γιώργος Παπανδρέου ώστε να μπει στη Βουλή με δικό του κόμμα. Για να έχει υπεράσπιση στην εξεταστική για το Μνημόνιο. Δεν θα έχει όμως.
Χοντρές «διαρροές» αστών ψηφοφόρων προς το Ποτάμι έχει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το έχει καταλάβει. Αλλιώς, δεν θα διαφήμιζε το Ευρωπαϊκό Μέτωπο.
Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ