}

03 Ιουνίου, 2015

ΑΚΙΝΗΤΑ: Τι θα γίνει με τα ενοίκια

6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ -ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Ε2 ΧΩΡΙΣ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ
Από το έντυπο Ε2 και τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας περνά η ορθή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Για τον λόγο αυτόν η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε σχετικό οδηγό όπου παρέχονται απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των φορολογουμένων.

Για παράδειγμα, στη στήλη 17 του εντύπου το 10 δηλώνει ότι πρόκειται για εκμίσθωση κατοικίας, το 39 σημαίνει κενό ακίνητο και είναι καθοριστικό για να μην υπάρξουν αργότερα εκπλήξεις με χαράτσια, ενώ το 40 σημαίνει ότι τα ενοίκια έχουν εκχωρηθεί στο Δημόσιο. Αν το 40 δεν συμπληρωθεί καθόλου, τότε καραδοκεί φόρος 11%-33% για εισόδημα από ενοίκια το οποίο δεν έχει εισπραχθεί. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 για τα εισοδήματα από ακίνητα τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1. Γι' αυτό άλλωστε και το Ε2 πρέπει να προηγηθεί της συμπλήρωσης του εντύπου Ε1.
1. Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων;
Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».
2. Πώς συμπληρώνω τη στήλη ΕΙΔΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ-ΧΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ;
Η στήλη 17 (Είδος μίσθωσης-χρήση ακινήτου) συμπληρώνεται υποχρεωτικά με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό κ.τ.λ.
3. Πώς δηλώνεται ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο μη υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης;
Το ακίνητο θα καταχωριστεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα, στον πρώτο πίνακα και στον πίνακα Ι των συμπληρωματικών στοιχείων επιλέγοντάς το στην πρώτη στήλη και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του τέκνου στις αντίστοιχες στήλες.
4. Η στήλη Αριθμός Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας συμπληρώνεται υποχρεωτικά;
Συμπληρώνεται για τα μισθωτήρια των ακινήτων που έχουν κατατεθεί στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Δεν συμπληρώνεται ο αριθμός καταχώρισης του μισθωτηρίου που είχε παραληφθεί από την αρμόδια ΔΟΥ.
5. Με ποιον τρόπο υποβάλλεται το έντυπο Ε2 σε περίπτωση που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος;
Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
6. Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 διαπιστώνω ότι δεν μου επιτρέπεται να επιλέξω και αντίστοιχα να συμπληρώσω το ετήσιο μίσθωμα σε μία από τις στήλες 13, 14, 15, 16. Τι να κάνω;
Αφού συμπληρώσετε τις υπόλοιπες στήλες του πρώτου πίνακα και έχοντας επιλέξει το είδος μίσθωσης-χρήσης ακινήτου στη στήλη 17 θα ανοίξει πεδίο στο τέλος της εγγραφής, όπου θα συμπληρώσετε το ετήσιο μίσθωμα. Οταν επιλέξετε Καταχώριση, τότε το ετήσιο μίσθωμα θα καταχωριστεί σε μία από τις στήλες για το ακαθάριστο εισόδημα σύμφωνα με την επιλογή που κάνατε στη στήλη 17.
Παροχή ρεύματος
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο πώς συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για ακίνητο που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος;
Οπως αναφέρει η ΓΓΠΣ στον οδηγό, το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής ο οποίος υπάρχει και σε όλους τους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν.

Προσοχή χρειάζεται και στον αριθμό παροχής σε αγροτεμάχιο που εκμισθώνεται και στο οποίο δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακίνητα που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμπληρώνετε το πεδίο με τον εννιαψήφιο 999999999.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ