}

12 Ιουλίου, 2015

Ανασχηματισμός εν όψει και σενάρια εκλογών το φθινόπωρο

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους»... Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα μετά τη θυελλώδη ψηφοφορία στη Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου θα είναι κι εκείνη που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, αλλά ενδεχομένως και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Στην πρώτη θέση της ατζέντας των εν λόγω εξελίξεων μπαίνει, ντε φάκτο πλέον, ο άμεσος - μικρότερος ή ευρύτερος - ανασχηματισμός, ενώ στις ισχυρές, αν και όχι «κλειδωμένες», εισηγήσεις που βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού είναι κι εκείνη της προσφυγής σε εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.
Μετά τα 8 παρών, τις 7 απουσίες και τα 2 «Οχι» στην ψηφοφορία, το πολιτικό τοπίο για συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον κυβερνητικό χάρτη αλλάζει σημαντικά. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνουν στην κυβέρνηση, ενώ για το Μαξίμου πολιτικό θέμα υπάρχει και με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και τουλάχιστον έως χθες το βράδυ, οι δύο υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) και Δημήτρης Στρατούλης (Κοινωνικών Ασφαλίσεων) που ψήφισαν «παρών», δεν προτίθεντο να υποβάλλουν οι ίδιοι παραιτήσεις από την κυβέρνηση, αφήνοντας την πρωτοβουλία στο Μαξίμου.
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, επεσήμαναν πως είναι ακόμη και πρακτικά αδύνατο να παραμείνουν στις θέσεις τους και να εφαρμόσουν - εάν επιτευχθεί η συμφωνία για το τρίτο πακέτο στην Ευρώπη - πολιτικές τις οποίες δεν υπερψήφισαν στην Βουλή. Πέραν τούτου, δε, τόνιζαν πως υπάρχει και σοβαρό πολιτικό θέμα από τη στάση τους, παραπέμποντας σε κινήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη Δευτέρα κιόλας.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και η χθεσινοβραδυνή δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ο οποίος είπε ότι ο ίδιος, ως υπουργός, αν διαφωνούσε «θα υπέβαλλε παραίτηση και θα έδινε και την έδρα του».
Ανοιχτό ερώτημα παραμένει, πάντως, το εάν οι όποιες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα θα είναι στοχευμένες, ή αν θα υπάρξουν ευρύτερες ανακατατάξεις στην κυβέρνηση. Καθοριστικό ρόλο σ' αυτό θα παίξουν οι κρίσιμες εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ σε διαφορετικό επίπεδο ανοιχτό ζήτημα υπάρχει και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και σ' αυτό το μέτωπο θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, ενώ ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου υπήρξαν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να ζητήσει την παραίτηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
Οι - συνολικά 17 - διαφοροποιήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, έχουν φέρει στο προσκήνιο και εισηγήσεις για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο - πρόκειται, ωστόσο, για ένα σενάριο που τελεί υπό την, σημαντική, αίρεση της ομαλοποίησης στην οικονομία της χώρας και στο τραπεζικό μέτωπο.
Στο προσκήνιο εμφανίζονται ξανά και τα σενάρια περί διεύρυνσης της κυβέρνησης και της συμμετοχής του Ποταμιού - προοπτική, πάντως, που εξακολουθεί να αποκλείει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια αληθινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιου στην Εφημερίδα των Συντακτών, προσθέτοντας: «Να μπουν δέκα στόχοι και να υπάρξει μια αποφασισμένη ομάδα είκοσι ικανών προοδευτικών ανθρώπων που θα πουν «πάμε να το κάνουμε». Αλλά αυτό δεν είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ολίγον από Ποτάμι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ