}

14 Σεπτεμβρίου, 2015

Στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο και ενιαία κλίμακα για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»,στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που σχεδιάζεται θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ αντιστοίχως θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. Το ποσόν της εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που εισπραττόταν μέχρι σήμερα ξεχωριστά, θα επιμερισθεί στους υπόχρεους μέσω της φορολογικής κλίμακας, ξεκινώντας από τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Έτσι, τα σενάρια που εξετάζονται, είναι:
Πρώτον, η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και όλους όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Σημειωτέον, όμως, ότι στο μνημόνιο προβλέπεται η αύξηση των συντελεστών για τα εισοδήματα από ακίνητα. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή ορίζει ο συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
Δεύτερον, το ύψος του αφορολόγητου ορίου θα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ και θα αφορά μόνο σε εκείνους που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Το υπό επεξεργασία σχέδιο περιλαμβάνει αρκετούς χαμηλούς συντελεστές. Έτσι, π.χ., φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρο ύψους 1.200 ευρώ καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 105 ευρώ. Εφόσον το πρώτο φορολογικό κλιμάκιο έχει συντελεστή 8% ή 9%, θα καταβάλει το ίδιο ποσό στην εφορία. Αλλά ο στόχος, όπως αναφέρει το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ