}

04 Δεκεμβρίου, 2016

ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Οι κόντρες του Ταγίπ Ερντογάν είναι με τρίτους

Εμπειρος Ελληνας πολιτικός, γνώστης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, με άριστη γνώση των διεθνών ισορροπιών, ανέλυε προχθές σε συνομιλητές του την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θορυβημένοι από τις τελευταίες προκλήσεις των Τούρκων και το ανέβασμα
των τόνων Ερντογάν - Τσαβούσογλου, αναζητούσαν απαντήσεις στο αν υπάρχουν αιτίες για την «απρόοπτον κλιμάκωσιν» και, φυσικά, αν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου.

Τους εξήγησε ότι χωρίς αμφιβολία η Τουρκία είναι ο πλέον επικίνδυνος αντίπαλος για την Ελλάδα στην περιοχή, ότι ορθώς στο παρελθόν οι κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή επιχείρησαν να μειώσουν με τους αγωγούς τον γεωστρατηγικό ρόλο της στα Δαρδανέλια, αλλά, εν πάση περιπτώσει, εφόσον θέλουμε νε σταθμίσουμε σωστά τον αντίπαλο, «πρέπει να μπούμε στα παπούτσια του».
Ο Νέστωρ της πολιτικής και της διπλωματίας, με δεδομένη τη σουλτανική ψυχολογία του Ερντογάν, έθεσε ένα απλό ερώτημα στους συνομιλητές του: «Για πείτε μου, δεδομένων των συσχετισμών, στρατιωτικών και άλλων, πώς λέτε να βλέπει ο Ερντογάν σήμερα την Ελλάδα; Είμαστε το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημά του ή στο μυαλό του είμαστε μια ενοχλητική μύγα;» Τότε, όπως μου αποκάλυψαν οι συνομιλητές του, άρχισε να μπαίνει στο ψητό. «Στους Αμερικανούς απευθύνεται ο Ερντογάν, όχι σε εμάς. Πρώτον, γιατί είναι βέβαιος ότι είχαν μερική εμπλοκή στο πραξικόπημα. Δεύτερον, διότι αντιλαμβάνεται τα δύο κουρδικά κράτη που του στήνουν σε Βόρεια Συρία - Ιράκ ως αρχή διαμελισμού της Τουρκίας. Εμείς κινδυνεύουμε να πληρώσουμε τα σπασμένα, αν δεν είμαστε ψύχραιμοι!»

Περιέργως οι εκτιμήσεις του Νέστορος για τα κίνητρα Ερντογάν συγκλίνουν με άλλες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και από το υπουργείο Εξωτερικών. Στις Βρυξέλλες έχουν λάβει το μήνυμα πως, όταν ο Ερντογάν κάνει λόγο για αναθεώρηση της Λωζάννης και νέα σύνορα, έχει τον νου του «στο Κιρκούκ και στη Μοσούλη, όχι στα νησιά». Στην Αθήνα λένε ότι πρέπει να κατανοηθεί καλύτερα το πολιτικό παιχνίδι στην Τουρκία.
Οταν ο Ερντογάν κατηγορεί τους κεμαλικούς ότι μίκρυναν την Τουρκία με τη Λωζάννη περισσότερο και από τα όρια που έθετε ο Εθνικός Ορκος των Οθωμανών, το κάνει για να τους μειώσει την επιρροή στον δρόμο προς τη συνταγματική αναθεώρηση. Και όταν οι κεμαλιστές τον κατηγορούν ότι παρέδωσε 18 νησιά στην Ελλάδα, του βγαίνουν από δεξιά για να απαντήσουν στην κατηγορία ότι συρρίκνωσαν την Τουρκία.

Και όταν ο Τσαβούσογλου τους απαντά ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος, τα νώτα του Ερντογάν καλύπτει. Συμπέρασμα: Ναι, υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Μόνο αν θελήσουμε όμως να μετάσχουμε αφελώς στις κόντρες του Ερντογάν με τρίτους. Μόνο με ατύχημα θα γίνει επεισόδιο.
Μανώλης Κοττάκης
'δημοκρατία'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ