}

23 Σεπτεμβρίου, 2015

Καμμένος-Βίτσας: Αναδιοργάνωση και αμυντική βιομηχανία σε απόλυτη προτεραιότητα

Image
Μείον ένας στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Χωρίς ΥΦΕΘΑ η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά με γνωστό δίδυμο Καμμένου-Βίτσα . Τι μπορεί να σημαίνει η “μετακόμιση” Τόσκα ;

Οι αρμοδιότητές του θα “μοιραστούν” στους ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ .Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι τι θα γίνει με την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεργάτες του Τόσκα λένε ότι το σχέδιο αναδιοργάνωσης που προβλέπει κλείσιμο πολλών στρατοπέδων και μονάδων είναι έτοιμο εδώ και καιρό. Γιατί δεν είχε προχωρήσει;. Λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που προκλήθηκαν εξαιτίας της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Θα προχωρήσει τώρα;


Ο Πάνος Καμμένος είχε πει σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ότι ήταν σε απόλυτη συμφωνία με τον Νίκο Τόσκα για το σχέδιο κλεισίματος μονάδων . Ειδικά σ΄ οτι αφορά στις μονάδες της Πελοποννήσου οι δυο τους είχαν ταυτόσημες απόψεις . Είχαν συμφωνήσει ότι έπρεπε να κλείσουν οι περισσότερες και να μεταφερθούν προς τη βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη. 

Ο Καμμένος θα αναλάβει την υπόθεση της αναδιοργάνωσης και η διαφοροποίηση που ίσως υπάρξει σε σχέση με τα όσα προέβλεπε το σχέδιο Τόσκα θα έχει να κάνει με τις μονάδες που λειτουργούν στην Ήπειρο. Ο Καμμένος προς το τέλος της προηγούμενη υπουργικής του θητείας είχε προχωρήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας σε ακριτικές περιοχές της Ηπείρου. Και είναι πιθανό να μην “αγγίξει” τις μονάδες της Ηπείρου ,τουλάχιστον στον βαθμό που προέβλεπε το σχέδιο Τόσκα.

Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση και η απαραίτητη “αντίσταση” στις αναμενόμενες αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τοπικές κοινωνίες στο κλείσιμο μονάδων.

“Σύμμαχος” του Καμμένου για γρήγορη και ουσιαστική αναδιοργάνωση είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης. Ο ναύαρχος είναι διατεθειμένος όπως λέει στο επιτελείο του να προχωρήσει την αναδιοργάνωση όχι μόνο στον Στρατό Ξηράς,αλλά και σε ΠΝ και ΠΑ. Πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια “συμμαζέματος” και είναι έτοιμος να εισηγηθεί στον Πάνο Καμμένο λύσεις προς την κατεύθυνση της “οικονομίας”.

Προτεραιότητα Βίτσα η αμυντική βιομηχανία

Έχοντας ένα μήνα εμπειρίας στο ΥΠΕΘΑ ο Δημήτρης Βίτσας έχει καταλήξει ότι η προτεραιότητά του, πρέπει να είναι η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Κρατική και ιδιωτική. Στις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών και κατά τη διάρκεια της μικρής διάρκειας θητείας του ως ΑΝΥΕΘΑ και κατά τη προεκλογική περίοδο έδειξε ότι έχει κατανοήσει ότι ο χώρος βρίσκεται σε κατάσταση οριακή. Το θετικό είναι ότι έχει κατανοήσει ότι η αμυντική βιομηχανία έχει μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής και παραγωγικής ελληνικής πραγματικότητας. Έχει στο μυαλό του συγκεκριμένες δράσεις και θέλει να “ανοίξει θέματα” που θα δώσουν ελπίδα επιβίωσης σε πρώτη φάση και προοπτική ανάπτυξης αμέσως μετά στο υγιές κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ