}

05 Οκτωβρίου, 2015

Ρωσικό μαχητικό κρούσης Su-34 εισέβαλε στον τουρκικό εναέριο χώρο - Αερομαχία BVR ρωσικών Su-30SM και τουρκικών F-16C

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Ρωσικό μαχητικό υποστρατηγικής κρούσης Su-34 (κατ'άλλες πηγές πρόκειται για τον προγενέστερο τύπο Su-24) εισέβαλλε σήμερα στον τουρκικό εναέριο χώρο και πέταξε πάνω από τουρκικό έδαφος, σε αποστολή καταδίωξης και προσβολής μιας φάλαγγας ισλαμιστών του μετώπου αλ-Νούσρα που διέφευγε στην Τουρκία για να γλιτώσει από τα ρωσικά πυρά.
Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β'ΠΠ τουλάχιστον που κρατούνται τα σχετικά αρχεία που ρωσικό μαχητικό πετά επάνω από τουρκικό έδαφος.
Το ρωσικό μαχητικό βομβάρδιζε τους ισλαμιστές κοντά στο συνοριακό συριακό χωριό al Yamdiyyah και πέρασε την τουρκική συνοριογραμμή για πέντε μίλια.
Σε αναχαίτιση του ρωσικού μαχητικού έσπευσαν δύο τουρκικά μαχητικά F-16, αλλά το αεροσκάφος εκμεταλλευόμενο την ανώτερη ταχύτητά του, απαγκιστρώθηκε από την περιοχή πριν έρθουν σε παραμέτρους βολής τα τουρκικά μαχητικά.
Πάντως δύο μαχητικά Su-30SM απογειώθηκαν από την ρωσική αεροπορική βάση στην Καττάκεια προς συνάντηση των τουρκικών αεροσκαφών, αν χρειαζόταν να συμβεί κάτι τέτοιο.
Τα δύο τουρκικά μαχητικά τέθηκαν σε παραμέτρους βολής BVR από τα ρωσικά αναχαιτιστικά και θα είχαν καταρριφθεί πριν ακόμα γίνουν ορατά στους πιλότους των τουρκικών F-16 αφού το ραντάρ των Su-30 έχει 50% μεγαλύτερη εμβέλεια σε αποστολές έρευνας (κάπου 230 χλμ. σε διαμόρφωση έρευνας), αλλά και τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν.
Σε επίσημη διαμαρτυρία για την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου της Τουρκίας προχώρησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, αλλά οι Τούρκοι τώρα δοκίμασαν αυτό που κάνουν τόσα χρόνια στο Αιγαίο...
Σε μια πρώτη κίνηση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στον οποίο εξέφρασε την διαμαρτυρία του για την παραβίαση και κάλεσε τη Μόσχα να αποφύγει να επαναλάβει τέτοια ενέργεια γιατί σε διαφορετική περίπτωση "θα θεωρηθεί υπεύθυνη για κάθε ανεπιθυμήτο περιστατικό μπορεί να συμβεί".
Παράλληλα ο τούρκος ΥΠΕΞ Φεριντούν Σινιρλίογλου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και με εκπροσώπους άλλων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
"Συνομιλίες γι'αυτό το περιστατικό θα έχει και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ", επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.
Η εκστρατεία των αεροπορικών πληγμάτων που πραγματοποιεί η Ρωσία στη Συρία είναι "απαράδεκτη", δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Μόσχα διαπράττει "ένα σοβαρό λάθος".
Την εξέλιξη την είχε προβλέψει χθες το pronews.gr  όταν γράφαμε σχετικά: "ΗΤουρκία πλέον είναι πολύ άσχημα μπλεγμένη αφού μετά από αυτή την εξέλιξη ρωσικά μαχητικά ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας!
Στο βίντεο και στις εικόνες παρακάτω θα δείτε την παράδοση των ισλαμιστών στις ρωσικές και συριακές δυνάμεις!
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Murtaza Hussain, 150 αρχηγοί ισλαμιστικών οργανώσεων που βρίσκονταν σε Χάμα, Ιντλίμπ, Χαλέπι κατάφεραν να διαφύγουν από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς μέσω ενός διαδρόμου που άνοιξε η ΜΙΤ για να περάσουν στην Τουρκία!
Σύμφωνα με πληροφορίες η διάσωση των ηγετών των ισλαμιστών έγινε κατόπιν εντολών από την ΜΙΤ η οποία είχε πληροφορίες για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση που ετοιμάζουν ρωσικές και συριακές δυνάμεις μαζί με τη Χεζμπολάχ. Η ΜΙΤ τους ειδοποίησε ότι είναι ο στόχος των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και τους διέσωσε πριν τα ρωσικά μαχητικά τους βομβαρδίσουν.
Η ΜΙΤ έχει συντονίσει στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας ενώ ανώτεροι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στην περιοχή για να καθησυχάσουν τους ισλαμιστές ανάμεσα στους οποίους επικρατεί μεγάλη ανησυχία και σύγχυση γιατί οι Τούρκοι φοβούνται πλέον τις εξελίξεις ενώ βλέπουν πιθανό σενάριο τον βομβαρδισμό από ρωσικά μαχητικά της περιοχής του Nook και της Ιντλίμπ".

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ