}

28 Δεκεμβρίου, 2015

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ



ΓΡΑΦΕΙ Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ 

Το διεθνές και περιφερειακό της χώρας μας περιβάλλον για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα παραμείνει ρευστό με την συνέχιση της ύπαρξης και παρουσίας συμβατικών και ασύμμετρων κινδύνων και απειλών. 
 Την ίδια στιγμή οι διεθνείς σχέσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα ανεξέλεγκτες  και απαιτούν από τον αξιωματικό στα πλαίσια της ανάληψης συγκεκριμένων αποστολών και ενεργειών, να χαρακτηρίζεται από σειρά στοιχείων, τα όποια μέσα από μια καθολική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, εμπειρίας  και εξέλιξης μπορεί να αποκομίσει. Για αυτό ακριβώς τον λόγο όσο ποτέ άλλοτε στα πλαίσια της εξέλιξης του ο αξιωματικός θα πρέπει να έχει και πολλά επιπλέον τυπικά προσόντα για να μπορεί πολυδιάστατα και πολυπαραμετρικά να ανταποκριθεί σε επίπεδο κλαδικό , διακλαδικό και σύνθετο, μέσα σε ένα κόσμο που κινείται και θα κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς λόγω παγκοσμιοποίησης, τεχνολογικών εξελίξεων, καινοτομιών, αλλαγών στα στρατιωτικά δόγματα, στην φύση και το πολύπλοκο των επιχειρήσεων, στην αντιμετώπιση εντελώς διαφορετικού περιβάλλοντος, καθώς και πολλών διαθρωτικών αλλαγών και μετεξελίξεων σε ζητήματα ηγεσίας  κλπ.


Κατόπιν τούτου είναι καθοριστικής σημασίας να απαντηθούν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα, τα όποια στην διάρκεια της μελέτης και κυρίως στο τελευταίο μέρος των συμπερασμάτων-προτάσεων θα καταστούν πιο εμφανή.

*Τι είδους στρατό θα έχει η χώρα μας τα επόμενα 20 χρόνια.

*Ποιες παράμετροι θα είναι εκείνες που θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην διαμόρφωση του αξιωματικού σε ένα αρκετά νεφελώδες εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας .

*Ποια μοντέλα αξιωματικών σε ότι αφορά την εξέλιξη τους θα μπορούσαν να δώσουν χρήσιμες και σημαντικές , ως και καινοτόμες σκέψεις και ιδέες για την εξέλιξη του στρατιωτικού στελέχους σε μια χρονική περίοδο δυσχερή, αλλά παράλληλα με πολλαπλές απαιτήσεις, προκλήσεις  και ενδιαφέροντα.

*Πόσο άνετα και με σχετική ευελιξία θα μπορούσαν όλες οι προτεινόμενες απόψεις και σκέψεις να υιοθετηθούν δεδομένου ότι πάντα οι όποιες αλλαγές-βάσει των διαχρονικών εμπειριών-απαιτούν χρόνο και  υπολογίσιμες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

* Πώς μπορεί να γίνει με την σωστή έννοια του όρου η «εκμετάλλευση ‘ εκείνων των στελεχών μέσα από τα διάφορα σχολεία στα όποια στην διάρκεια της καριέρα τους φοιτούν, ώστε παραγωγικά να εξέλθουν ακόμα πιο συγκροτημένοι στην περαιτέρω σταδιοδρομία τους  αλλά και στον χειρισμό λεπτεπίλεπτων θεμάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Συνεπώς εν όψει και σημαντικών εξελίξεων μέσα στα επόμενα χρόνια , η στρατιωτική κουλτούρα θα βρεθεί μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον το όποιο θα απαιτεί την υιοθέτηση-αποδοχή  ως και σειράς διαδικασιών  στα πλαίσια της εξέλιξης του αξιωματικού, ενώ ο παράγοντας ΟΡΑΜΑ θα καταστεί ακόμα πιο έντονος λόγω των νέων και συνάμα πολυδιάστατων απαιτήσεων.

Κατόπιν τούτου  είναι αναγκαία μεταξύ άλλων τα εξής;

1) Σωστή και έγκαιρη εκμετάλλευση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

2)Καταγραφή των προτερημάτων και στοιχείων της προσωπικότητας του αξιωματικού του 21 ου αιώνα. με έντονο το δείγμα του οράματος.

3)Να καταγραφούν όλα εκείνα τα στοιχεία τα όποια στην ροή της εξέλιξης του αξιωματικού είναι περιττά-χρήσιμα, ουδέτερα ως και αρνητικά, εν μέσω των διαδοχικών φάσεων της εκπαιδευτικής του πορείας.

4)Να παραμείνουν εμφανή όλα τα προηγούμενα επιτυχή μοντέλα στην διαχρονική πορεία των στελεχών του ΣΞ  και τα όποια θα μπορούσαν να είναι πάντοτε ωφέλιμα  ως  LESSONS LEARNED.

5) Να δοθεί έμφαση στις υπάρχουσες παραλείψεις και τροποποιήσεις των διαφόρων φάσεων της εκπαιδευτικής πορείας  των στελεχών. Με άλλα λόγια  να καταγραφούν όλα εκείνα τα εκπαιδευτικά και άλλα  κενά που πιθανότατα αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή ροή των αξιωματικών στα πλαίσια της κλιμακωτής ανέλιξης τους στην επετηρίδα.

Ας μην λησμονούμε ότι στο νέο περιβάλλον για τον αξιωματικό του 21 ου αιώνα τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο , και με αυτά θα πρέπει να είναι ενισχυμένος και «εξοπλισμένος» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μέσα από την συνεχήροή των εκπαιδευτικών του εμπειριών.

*Αυξημένος δείκτης επαγγελματισμού.

*Ενισχυμένο πλαίσιο προσαρμοστικότητας

*Κατανόηση του πολύπλοκου μελλοντικού περιβάλλοντος ασφαλίας.

*Πολυχαρισματικότητα.

*Ειδική παρακολούθηση νέας γενιάς σχολών με προτοφανή πολυεξειδίκευση.

Επειδή ο κόσμος γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος, και οι απαιτήσεις για τους αξιωματικούς μέσα από την πορεία τους και τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες θα καθίστανται όλο και πιο έντονες.

*Το ευρύτατο και εν δυναμική εξελίξει φάσμα των διενέξεων απαιτεί από τον αξιωματικό να συνδυάζει το  WARRIOR ETHOS με το  STRATEGIC THINKER  και τον άμεσο DECISION MAKER.

Ο Αξιωματικός στην φυσική πορεία εξέλιξης του θα πρέπει να διαθέτει προσόντα πολιτιστικής επικοινωνίας, ειδικές γνώσεις περί συνδυασμένων ειρηνευτικό-ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε περιβάλλον έντονων διενέξεων, ενώ όσο ποτέ άλλοτε θα απαιτείται να είναι ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ του ΣΤΡΑΤΟΥ. Και αυτές τις εμπειρίες και την έντονη προσπάθεια του για να επιτύχει στους στόχους καλείται η υπηρεσία να αξιολογήσει και εκτιμήσει ανάλογα με κριτήρια αξιοκρατικά και δίδοντας έμφαση στην αναζήτηση των αυριανών ηγητόρων του στρατεύματος μέσα από την συνεχή και πολυαξονική παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των αξιωματικών.

*Συμπερασματικά ο  αξιωματικός μέσα από την εκπαίδευση του στις διάφορες σχολές, θα πρέπει να καταστεί STRATEGIC and CREATIVE THINKER,, να ουσιαστικοποιήσει ένα δυνατό και εξελίξιμο προφίλ, να είναι αποτελεσματικός στην διαχείριση κρίσεων, να καινοτομεί εκεί που χρειάζεται (εντός των επιτρεπτών ορίων), να είναι προικισμένος με γνωρίσματα διοίκησης και στρατιωτικής διπλωματίας, να αντιλαμβάνεται τα πολιτιστικά γνωρίσματα του εκάστοτε περιβάλλοντος χώρου, να είναι ικανός στις επικοινωνιακές του δυνατότητες , να επιδιώκει την συνεχή βελτίωση των γνώσεων του, και να παραμένει εν μέσω δυναμικών εξελίξεων προσανατολισμένος στο όραμα και στον καθημερινά διευρυμένο με εντυπωσιακές ταχύτητες στρατιωτικό και όχι μόνο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ