Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Κοινή φορολογική δήλωση και για τα – ετερόφυλα και ομόφυλα - ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης
- Εξομοιώνονται πλήρως με τους έγγαμους ως προς τα δικαιώματα λήψης φορολογικών απαλλαγών και κοινωνικών επιδομάτων - Το νέο έντυπο Ε1, της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουμε και φέτος ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET. - Παραμένει ο κωδικός 049 για τις αποδείξεις παρά το γεγονός ότι το 2015 δεν υπήρχε υποχρέωση συλλογής τους. - Δεν υπάρχει ειδικός ξεχωριστός κωδικός για να δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια.
Την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη φορολογική εξομοίωση των εγγάμων συζύγων με τα ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης αποτυπώνει το έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης, το οποίο παρουσιάζουν πρώτα τα dikaiologitika.gr.
Το νέο έντυπο, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί και φέτος ηλεκτρονικά από 6.000.000 φορολογούμενους, είναι προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνονται με την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με την έγγαμη σύζυγο.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πλέον την πλήρη εξίσωση των ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών με τους έγγαμους συζύγους ως προς τα πάσης φύσεως δικαιώματα φορολογικών απαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων που απολαμβάνουν οι τελευταίοι. Ειδικότερα, τα – ετερόφυλα και ομόφυλα - ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα συμβίωσης εφόσον έχουν και προστατευόμενα τέκνα καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων τέκνων, ενώ για να κριθεί εάν είναι δικαιούχοι διαφόρων άλλων κοινωνικών επιδομάτων (επιδόματος θέρμανσης, επιδότησης ενοικίου κ.λπ.) θα λαμβάνονται υπόψη και γι’ αυτούς τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τους έγγαμους, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά που ισχύουν για τους άγαμους.
Επιπλέον οι έχοντες συνάψει σύμφωνα συμβίωσης δικαιούνται και πιο υψηλών αφορολογήτων ορίων για αγορά πρώτης κατοικίας, γονικές παροχές και δωρεές ακίνητης περιουσίας σε σύγκριση με τους άγαμους, καθώς και σ’ αυτές τις περιπτώσεις εξομοιώνονται με τους έγγαμους.
Κατά τα λοιπά, το νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης έχει μία ακόμη διαφορά σε σύγκριση με το έντυπο που είχε υποβληθεί πέρυσι. Η διαφορά αυτή βρίσκεται στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Από τον πίνακα αυτό έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Στο νέο έντυπο υπάρχουν και δύο σημεία που προκαλούν ερωτηματικά και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει σύντομα να δώσει επαρκείς απαντήσεις:
α) Παραμένει, στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, ο κωδικός 049 στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που προβλέπει γι’ αυτούς ο ισχύων Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Το περίεργο δηλαδή είναι ότι ο κωδικός αυτός διατηρήθηκε και στο φετινό έντυπο Ε1 παρά το γεγονός ότι για το φορολογικό έτος 2015 δεν προβλεπόταν από τον Κ.Φ.Ε. υποχρέωση των μισθωτών και των συνταξιούχων να συγκεντρώσουν αποδείξεις, οπότε στη φετινή φορολογική δήλωση δεν είναι υποχρεωμένοι - και δεν θα έπρεπε κανονικά να καλούνται – να δηλώσουν το συνολικό ποσό αξίας αποδείξεων που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
β) Στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, δεν υπάρχει πουθενά, ειδικός κωδικός για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου