}

07 Ιανουαρίου, 2016

Η προκυμαία των δακρύων


Ο Χριστός επέστρεψε εκεί απ' όπου διώχθηκαν οι άνθρωποί του για να ευλογήσει την επιστροφή τους, την ημέρα που γιορτάζει το φως. Αυτό μας διδάσκει η υπέροχη Σμύρνη και ο συγκινητικός εορτασμός των Θεοφανίων με την τελετή του αγιασμού των υδάτων, που έλαβε χώρα στην προκυμαία των δακρύων 94 χρόνια μετά την καταστροφή του 1922.


Μέχρι πέρυσι η τελετή του αγιασμού των υδάτων γινόταν μπροστά από τον ναό της Αγίας Φωτεινής και ο σταυρός βυθιζόταν σε μια κολυμπήθρα.
Φέτος, στην ιερή προκυμαία όπου σπάραξαν, μαρτύρησαν, βασανίστηκαν και θρήνησαν οι πρόγονοί μας, έγινε κανονικά η τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο ιερατικός προϊστάμενος Σμύρνης και αρχιμανδρίτης του ιερατικού θρόνου, πατέρας Κύριλλος Συκής, ο οποίος συγκλόνισε το πανελλήνιο με τη δήλωσή του σε τηλεοπτικό σταθμό: «Εγώ μίλησα λίγο με τα παιδιά που θα βουτήξουν για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό και τους είπα: "Να ξέρετε ότι δεν θα βουτήξετε να πιάσετε μόνο τον σταυρό, αλλά θα ανασκαλέψετε τη θάλασσα για να αισθανθούν οι πρόγονοί μας που είναι μέσα σε αυτήν τι ακριβώς γίνεται σήμερα"».
Στη Σμύρνη μας πύκνωσαν οι μνήμες, οι ευχές και η ευλογία του Κυρίου, που μερίμνησε ώστε οι τουρκικές Αρχές να δώσουν την άδεια για την κατάδυση του σταυρού και του αγιασμού των υδάτων στην ιστορική προκυμαία.
Εκεί συγκεντρώθηκαν και οι εναπομείναντες Ελληνες της πόλης, απόγονοι των εκδιωχθέντων, δυτικοί που ζουν στη Σμύρνη, ακόμα και Τούρκοι κάτοικοι.
Αυτό, εκτός των άλλων αυτονόητων οφελημάτων, αποτελεί μια καλή αρχή για την αποκατάσταση των αδικιών που έχει υποστεί το Γένος μας.
Οπου αστοχούν οι άνθρωποι, ματαιώνονται τα σχέδιά τους, ανατρέπονται όσα θεωρούν δεδομένα και καταρρέουν οι βεβαιότητές τους έρχεται η δικαιοσύνη και η αγάπη του Θεού για να αποκαταστήσουν τη διασαλευθείσα τάξη Του.
Ετσι λοιπόν, με πίστη, αλληλεγγύη, ενάρετο βίο και πείσμα, θα μπορέσει ο λαός μας να καταφέρει όσα ποθεί και όσα του αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ