Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε τα συμπεράσματα της μελέτης που ανέθεσε η κυβέρνηση στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες μπορεί να δοθούν με βάση τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Ο αριθμός των τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας υψηλής ευκρίνειας (χωρίς να συνυπολογίζονται τα δημόσια κανάλια της ΕΡΤ) μπορεί να μην αρέσει στους συνήθεις υπόπτους της ημεδαπής διαπλοκής, που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σταθμούς δίχως σαφές νομικό πλαίσιο. Επίσης, δεν ενθουσιάζονται οι μέχρι πρότινος ολιγάρχες της τηλεόρασης με την πιθανή παύση της μονοκρατορίας τους στον τομέα της «ενημέρωσης» και της «ψυχαγωγίας» - δύο λέξεις που επιβάλλεται να τοποθετούνται εντός εισαγωγικών, όταν πρόκειται για την τηλοψία εν Ελλάδι.
Πέρα όμως από το αμιγώς τεχνικό ζήτημα, υπάρχει και η ουσία: το πνευματικό. Δηλαδή, οι ποιοτικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών - είτε πρόκειται για τοπικούς είτε για πανελλαδικούς.
Δεν είναι πρέπον για τους Ελληνες να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη τάση ορισμένων σταθμών να υποτιμούν τη νοημοσύνη και να κατεβάζουν το επίπεδο όσων έχουν την ατυχία να τους παρακολουθούν.
Επιβάλλεται να θεσμοθετηθεί η προστασία της ελληνικής γλώσσας από τους δημοσιογράφους και τους παρουσιαστές που δεν έχουν στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις. Επίσης, υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να πάψει ο βομβαρδισμός των τηλεθεατών με τα τουρκικά σίριαλ, που προωθούνται από τις ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών.
Φυσικά, πρέπει να σταματήσει και ο καταιγισμός των αναμασημάτων αγγλικών λέξεων και φράσεων (τόσο στην κανονική ροή του προγράμματος όσο και στις διαφημίσεις), που είναι τόσο πολλές ανά λεπτό, ώστε ο τηλεθεατής αναρωτιέται αν συντονίστηκε με ελληνικό σταθμό ή με ξένο.
Αν δεν διασφαλιστεί με απλούς, κατανοητούς και αυστηρούς νόμους η προστασία του πολιτισμού, της Ιστορίας, των παραδόσεων και της γλώσσας μας, δεν υπάρχει και τόσο πολύ νόημα στη συζήτηση για την τηλεόραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου