}

13 Φεβρουαρίου, 2016

Η Ρωσία και η Μεσόγειος


Η ρωσική παρουσία στην Μεσόγειο ενισχύεται . Η Μόσχα στέλνοντας πολεμικά πλοία και βοηθητικά φορτηγά πλοία από την Μαύρη Θάλασσα προς την ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της.  
Πραγματοποιώντας υψηλού προφίλ θαλάσσιες ασκήσεις αλλά και υποστηρίζοντας απο θαλάσσης την στρατιωτική επέμβασή της στην Συρία προσπαθεί να γίνει ένας ισχυρος παίκτης στην περιοχή και να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται ώστε να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα ερείσματα. Και η συριακή διένεξη προσφέρει για αυτήν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Η Ρωσία έχει αποδείξει την εμβέλειά της στην Μεσόγειο με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στην Συρία από υποβρύχια στην Μεσόγειο και από την Κασπία Θάλασσα, και με την αποστολή βομβαρδιστικών που πετούν στην Μεσόγειο μέσω των Στενών του Γιβραλτάρ. Η παρέμβαση της Ρωσίας στην Συρία συνέβαλε στην διασφάλιση της παρουσίας της στο λιμάνι θερμών υδάτων της Συρίας, Ταρτούς, και, με τον τρόπο αυτό, έδωσε την δυνατότητα να ξεκινήσει την εγκαθίδρυση μιας ζώνης στην Μεσόγειο, με σημαντική υποστήριξη από την Μαύρη Θάλασσα. Για δεκαετίες, αμφότερες οι περιοχές ήταν τυπικά κάτω από την αρμοδιότητα του τουρκικού στρατού.
Η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί το μονοπώλιο στο πέρασμα ανάμεσα στην Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο, τόσο γεωγραφικά όσο και από νομική άποψη, υπό την αιγίδα της Σύμβασης του Montreux του 1936.

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα έχει κάνει ελάχιστα για να εμποδίσει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, πιθανόν για να αποτρέψει οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση κατά την διάρκεια μιας περιόδου παρατεταμένης έντασης μετά την κατάρριψης ενός ρωσικού στρατιωτικού τζετ από την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιουλίου 2015, στη γιορτή της Ημέρας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Πούτιν παρουσίασε τη νέα εκδοχή του ναυτικού δόγματος της Ρωσίας. Σε αυτό, έγινε φανερό ότι στα άμεσα σχέδια βρίσκεται η αποκατάσταση της παρουσίας του ρωσικού ναυτικού στόλου στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι κοινές ασκησεις με το κινεζικό ναυτικό που έγιναν στην Μεσόγειο στην διάρκεια του προηγούμενου χρόνου.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ένα πολεμικό πλοίο ))))

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ