}

07 Απριλίου, 2016

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ «ΗΝΙΟΧΟΣ 2016»: Η ΠΑ μαζί με Αμερικανικά F-15E και Ισραηλινά F-16 «ξεδιπλώνουν» τις αεροπορικές τακτικές σε ολόκληρο το Αιγαίο (φωτό-βίντεο)

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη από δύο ακόμη κορυφαίες του κόσμου, την Αμερικανική και την Ισραηλινή, πραγματοποιούν την άσκηση “Ηνίοχος 2016” εκτελώντας σενάρια σε ολόκληρο το Αιγαίο προκαλώντας σίγουρα προβληματισμό στην Τουρκία, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει μπει στο... “καβούκι” της μη κάνοντας παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Για την άσκηση, που διεξάγεται με επίκεντρο της 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, αλλά έχει πεδίο ολόκληρο το Αιγαίο και όχι μόνο έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας (μαχητικά, ιπτάμενα ραντάρ, αντιαεροπορικά συστήματα κ.α.) και μαζί 12 αμερικανικά και 12 ισραηλινά αεροσκάφη.
Τα πρώτα αφορούν σε F-15E Strike Eagle της 492 Μοίρας της USAFE και δεύτερα πρόκειται για F-16C/D block 30 της Ισραηλινής Αεροπορίας. Και τα 24 αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στη βάση της Ανδραβίδας, απ' όπου καθημερινά μαζί με ελληνικά απογειώνονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν αεροπορικά γυμνάσια.
Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα διεξάγεται μία τόσο μεγάλη αεροπορική άσκηση με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Ισραήλ. Στην “Ηνίοχος” έχουν λάβει μέρος αεροσκάφη από το Ισραήλ, αλλά πότε στο Αιγαίο δεν έχουν συναντηθεί και οι τρεις Αεροπορίες μαζί. Αυτό έχει συμβεί στη “Blue Flag” και σε κάποιες άλλες μεγάλες διεθνείς ασκήσεις, όπου οι Έλληνες πιλότοι έχουν θριαμβεύσει και έχουν δώσει τα... ρέστα τους.
Τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν διάφορα εκπαιδευτικά σενάρια, ακόμη και αερομαχίες στις οποίες οι Έλληνες χειριστές “ειδικεύονται” λόγω των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων. Συνδράμονται μάλιστα και από τους άλλους δύο κλάδους των Ένοπλων Δυνάμεων, το Στρατό και το Ναυτικό, ενώ ειδικές δυνάμεις από ΗΠΑ και Ελλάδα (JTAC) καταδεικνύουν στόχους στο έδαφος χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε εντοπισμό μέσου δορυφόρου!
Εκτιμάται επίσης πώς θα πραγματοποιεί και εναέριος ανεφοδιασμός με “ιπτάμενα τάνκερ” από το Ισραήλ. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η μεγάλη άσκηση διεξάγεται σε ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά και σε ένα τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.
Τα σενάρια της άσκησης ξεδιπλώθηκαν χθες στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου Χρήστου Βαΐτση. Παρόντες και επιτελείς από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που συνεχάρησαν την Πολεμική Αεροπορία για το υψηλό επίπεδο της.
Η άσκηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου και σε αυτή συμμετέχει και ένας Γάλλος ως παρατηρητής. Δεν αποκλείεται στον επόμενο “Ηνίοχο” οι ξένες Αεροπορίες να είναι τρεις και όχι δύο.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις πρώτες απογειώσεις:   
veteranos.gr
DSC_3663
DSC_3091
DSC_2796
DSC_3049
DSC_3162
DSC_3241
DSC_3315
DSC_3378
DSC_3466
DSC_3613
DSC_3616
DSC_3692
DSC_3859


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ