}

25 Απριλίου, 2016

Μεγάλη εβδομάδα, χώρα… επί ξύλου κρεμάμενη

Μεγάλη εβδομάδα, αλλά όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση, η ζωή μάς τρολάρει… διαβολικά.

Μεγάλη Πέμπτη, τη μέρα που κατά την χριστιανική παράδοση εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος και κορυφώνεται το δράμα του Ιησού με το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου», συνέρχεται (αυτός είναι ο στόχος) το eurogroup!

Εδώ δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιος Ιούδας να προδώσει. Πόντιοι Πιλάτοι ενδεχομένως να υπάρχουν, αλλά το ψυχόδραμα καθορίζεται κυρίως από μια χώρα απαράσκευη που στραγγίζει τις τελευταίες ρανίδες του χρόνου, σε σημείο ασφυξίας. Και όταν αρχίσει να τη νιώθει, παραδίδεται επί ξύλου κρεμάμενη.
Ο πρωθυπουργός όπως έγραψε το liberal και το Σάββατο, θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ελπίζοντας -για πολλοστή φορά- σε αυτό που ατύχησε τις προηγούμενες, στην πολιτική διαπραγμάτευση, αφού πάλι η κυβέρνηση βρέθηκε ετεροχρονισμένη όσον αφορά τις απαιτήσεις των θεσμών.

Με ελπίδες στον «Μυστικό Δείπνο» του eurogroup 
Αυτή τη φορά προσέρχεται στον «Μυστικό Δείπνο» με περισσότερες ελπίδες όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και με χτυποκάρδι μήπως οι δανειστές επιμείνουν στο τέταρτο μνημόνιο των προληπτικών μέτρων.
Ενδιάμεσο στάδιο είναι η Μεγάλη Τρίτη, κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει επιτυχώς η συζήτηση με τους Θεσμούς - κατά συγκυρία στην εκκλησία γίνεται η καταδίκη των Φαρισαίων αλλά και διαβάζονται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων ( όπου «πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο (σε αυτές θα ανήκε η… Ελλάδα).
Διαβάζεται επίσης και η Παραβολή των ταλάντων! Καθώς τα τάλαντα της χώρας στερεύουν, η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει με τους Θεσμούς την συμφωνία για τα 5,4 δισ., και να προσέλθει, επί ξύλου κρεμάμενη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα νιώσει τα καρφιά των πιέσεων για τη θέσπιση και νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε επιμένουν ότι θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ώστε να υπάρξει απόφαση η οποία θα προβλέπει εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2018, καθώς κάπως βαρύ θα πέσει στους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν δυο πακέτα συνολικού ποσού 9 δισ. ευρώ.
Ως τελευταία γραμμή άμυνας θέτει να υπάρξει απόφαση του eurogroup για αυτόματη λήψη μέτρων, εφόσον παρουσιαστεί απόκλιση των στόχων (κάτι που έχουν και άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, κλπ), και την ταυτόχρονη απόφαση για έναρξη της συζήτησης σχετικά με την διευκόλυνση, του χρέους – όποια μορφή και αν πάρει αυτή, αρκεί να φανεί «βιώσιμο». Πέραν της ουσίας - θεωρεί ότι μια τέτοια θα άρει τα εμπόδια προσέλευσης επενδύσεων – θα έχει και κάτι να θριαμβολογήσει στο πληγωμένο της ακροατήριο.

Επί τον τύπον των ήλων 
Η απόφαση δεν είναι εύκολη ούτε αυτονόητη, γι’ αυτό και επιδιώκει να δημιουργήσει συμμαχίες. Ήδη το Μαξίμου με ανακούφιση διένειμε την Παρασκευή τις δηλώσεις του πρώην… αχώνευτου Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έδωσε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, «κάνοντας σαφές - διότι στον ελληνικό τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει». Ο επικεφαλής του eurogroup έδειξε και κατανόηση στην άρνηση της ελληνικής πλευράς να νομοθετήσει τα επί πλέον μέτρα, λέγοντας «Ασφαλώς υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται - και ούτε καν επιθυμούμε- να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα».
Φαίνεται ότι το θέμα έχει ωριμάσει και οδεύουμε προς κάποιου είδους συμφωνία. Η ελληνική πλευρά κομπάζει ότι τα μέτρα αποφασίστηκαν με βάση τις δικές της προτάσεις.
Παράλληλα η Αθήνα βασίζεται σε μια διαφαινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και στον άξονα ΔΝΤ – Σόϊμπλε. Εξ αυτού θεωρεί εν δυνάμει υποστηριχτές στο θέμα των πρόσθετων μέτρων τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Μάριο Νράγκι, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Πιέρ Μοσκοβισί, και βέβαια τους Ντα Κόστα, Ματέο Ρέντσι, Μάρτιν Σούλτς. Ελπίζει να μην υπάρξει κάποιος Ιούδας εξ αυτών, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, αν και θεωρείται φιλική προς την κυβέρνηση.
Το πρόβλημα της χώρας ωστόσο δεν είναι μόνο να μην υποχρεωθεί να νομοθετήσει τα πρόσθετα εξισορροπητικά μέτρα. Ως μία εκ των μωρών παρθένων, της τελείωσε το λάδι της ρευστότητας καθώς μακρηγορούσε, και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η δόση θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο. Ως τότε θα μαζεύει τις τελευταίες σταγόνες των ταμείων - αν φτάσουν…
Είχε προειδοποιήσει… ο Ματθαίος στην παραβολή των ταλάντων: «καὶ τὸν ἀχρεῖον δοῦλον ἐκβάλετε εἰς τὸ σκότος τὸ ἐξώτερον· ἐκεῖ ἔσται ὁ κλαυθμὸς καὶ ὁ βρυγμὸς τῶν ὀδόντων. ταῦτα λέγων ἐφώνει· ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω».

Ο συναξαριστής
Πηγή Liberal
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ