}

29 Μαΐου, 2016

Επιφυλακή για τους μισθούς στο Στρατό

Το «πάγωμα» των ωριμάνσεων θα φέρει απώλειες εσόδων έως και 248 €! Τι θα γίνει αν το κυβερνητικό επιτελείο δεν βρει τα απαραίτητα ισοδύναμα για να καλυφθούν τα 118.000.000 ! Οι δεσμεύσεις του Καμμένου για λύση

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα σήμαινε επιπλέον απώλειες εσόδων έως και 248 ευρώ τον μήνα. Τεράστιο ποσό, ιδίως μετά το «μαχαίρι», της τάξης του 50%, που έχουν υποστεί οι στρατιωτικοί αλλά και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας στις αποδοχές τους στα χρόνια των Μνημονίων.


Ο κίνδυνος πάντως δεν έχει οριστικά εκλείψει, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα. Η τροπολογία για το «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όσων αμείβονται με τα Ειδικά Μισθολόγια. Κι αυτό γιατί έχει ζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν εναλλακτικά μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το ποσό των 118.000.000 ευρώ που θα προέκυπτε σε ετήσια βάση από την αναστολή χορήγησης των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Οι δανειστές

Μέχρι τότε όμως πολλά μπορούν να συμβούν, ιδίως όταν οι δανειστές συνεχίζουν να αξιώνουν νέα μέτρα και προαπαιτούμενα για να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ή για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτός είναι ο λόγος που τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν σε συναγερμό, όπως και οι υπόλοιποι αμειβόμενοι με Ειδικά Μισθολόγια. «Το πρόβλημα που προκάλεσε η κυβέρνηση έλαβε παράταση έως τις 31-12-2016 και πλέον οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί οικονομικοί παράγοντες των εμπλεκόμενων υπουργείων θα πρέπει να εξοικονομήσουν τα απαραίτητα κονδύλια. Βέβαια απορίας άξιο είναι το πού θα εξευρεθούν αυτά τα ισοδύναμα, όταν όλα δείχνουν ότι οι Προϋπολογισμοί των υπουργείων, αν δεν υπάρξει καθ' υπέρβαση πίστωση αυτών, θα είναι ελλειμματικοί και οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται» τόνισε η Ομοσπονδία Σωμάτων Ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των 118.000.000 ευρώ αφορά το σύνολο των Ειδικών Μισθολογίων. Το μεγαλύτερο μέρος του αφορά αναλογικά το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις μισθολογικές προαγωγές των δικαστικών. Το ποσό που αντιστοιχεί στους στρατιωτικούς αγγίζει τα 27.300.000 ευρώ. Ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δήλωσε ότι αυτό θα εξοικονομηθεί από εξοπλιστικά προγράμματα που δεν θα υλοποιηθούν, από την αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ύψους 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, την πώληση στρατιωτικού υλικού που βρίσκεται στις αποθήκες και αποζημιώσεις για υποθέσεις δωροδοκίας από ξένες εταιρίες που καταδικάστηκαν τελεσίδικα. Εδωσε μάλιστα συγκεκριμένους κωδικούς.

Πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν πως ήδη οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να είναι εγκαίρως έτοιμα τα ποσά προς διάθεση από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού, προκειμένου να μη βρεθούν οι ένστολοι προ εκπλήξεως στις αρχές του 2017 και απολέσουν μεγάλο μέρος του μισθού τους, ειδικά όσοι βρίσκονται στους βαθμούς των ανώτερων αξιωματικών. Αυτή είναι η κατηγορία που θα έχανε τα περισσότερα χρήματα, έως 248 ευρώ (μεικτά) τον μήνα. Οι απώλειες για τους υπαξιωματικούς θα ήταν της τάξης περίπου των 50 ευρώ και για τους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς έως 100 ευρώ. Ποσό επίσης σημαντικό, δεδομένου του μισθού που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα στελέχη.
Θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως δεν υπολογίζεται μόνο το ποσό καθ' αυτό των μισθολογικών προαγωγών, αλλά συμπαρασύρεται τόσο το χρονοεπίδομα όσο και το επίδομα ειδικής απασχόλησης, τα οποία ακολουθούν τον βασικό μισθό.

Παράδειγμα με υψηλόβαθμο!

Αντισυνταγματάρχης με συμπληρωμένα 24 έτη υπηρεσίας λαμβάνει μισθολογικό βαθμό συνταγματάρχη (1.221 ευρώ). Μέσα στη διετία 2017-2018 και μόλις συμπληρώσει τα 25 έτη υπηρεσίας θα δικαιούται μισθολογικό βαθμό 2/3 ταξιάρχου - συνταγματάρχη, δηλαδή 1.348 ευρώ (απώλεια 127 ευρώ, αν ίσχυε το «πάγωμα»). Επίσης θα δικαιούται ποσό λόγω χρονοεπιδόματος 4% επί του νέου βασικού μισθού (από 48% θα δικαιούται 52%). Τέλος, θα δικαιούται και παραπάνω ποσό, λόγω του επιδόματος ειδικής απασχόλησης που δίνεται σε συνάρτηση με τον μισθολογικό βαθμό. Συνολικά, μόνο από τα δύο πρώτα προκύπτει ποσό 242 ευρώ μεικτά (127 ευρώ λόγω μισθού και 115 λόγω επιδόματος χρόνου υπηρεσίας) που δεν θα λάβει, αν ισχύσει το «πάγωμα» 2017-2018.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ