}

20 Μαΐου, 2016

Με μέτρα μόνιμα έρχεται ο (περιβόητος) κόφτης!

Στη δαγκάνα μισθοί και συντάξεις.Τι προβλέπει η τροπολογία που μπήκε στο πολυνομοσχέδιο

Ρεπορτάζ: Μάριος Ροζάκος
mrozakos@dimokratianews.gr
Σε «δούρειο ίππο» για την επιβολή μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή κυρίως νέων φόρων, μπορεί να εξελιχθεί ο περιβόητος «κόφτης» δαπανών, όπως προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο με τροπολογία. Παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι στη δαγκάνα του «κόφτη» κινδυνεύουν να μπουν μισθοί, συντάξεις και επιχορηγήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, με περικοπές οι οποίες θα κυμαίνονται συνολικά από 900.000.000 ευρώ έως 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση την περίοδο 2017-2019.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, «σε αντικατάσταση μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων μέτρων επί του σκέλους των εσόδων». Δηλαδή, σε συνεννόηση με τους πιστωτές μας, θα μπορεί να αποφύγει περικοπές μισθών και συντάξεων επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους!
Ο Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής δεν θα ενεργοποιείται, αν η υστέρηση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ξεπερνά το 0,25% του ΑΕΠ ( περίπου450.000.000 ευρώ). Από κει και πέρα:
  • Αν η απόκλιση είναι 0,26%-0,75% του ΑΕΠ, δηλαδή 450.000.000 ευρώ έως 1,35 δισ. ευρώ, θα λαμβάνονται μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900.000.000 ευρώ.
  • Για απόκλιση 0,76%-1,25% του ΑΕΠ (1,35-2,25 δισ. ευρώ) τα μέτρα θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).
  • Για απόκλιση 1,26%-1,75% του ΑΕΠ (2,25-3,15 δισ. ευρώ) τα μέτρα θα είναι ύψους 1,5% του ΑΕΠ (2,7 δισ. ευρώ).
  • Για απόκλιση 1,76%-2,25% του ΑΕΠ (3,15-4,05 δισ. ευρώ) τα μέτρα θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ).
Οι περικοπές θα εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου κάθε έτους. Αν δεν εκδοθεί ως τις 31 Μαΐου Προεδρικό Διάταγμα με τις δαπάνες που θα υποστούν «κούρεμα», ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται αυτόματα σε όλες τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά ποσοστό ίσο με την απόκλιση.

Από την πρέσα του Μηχανισμού Προσαρμογής εξαιρούνται λιγοστές κατηγορίες δαπανών, όπως δαπάνες υγείας, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημόσιες συμβάσεις, δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, βασικά λειτουργικά έξοδα του κράτους και δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Εξαιρούνται οι εφοριακοί από τις περικοπές δαπανών
Ο περίφημος «κόφτης» μισθών και συντάξεων θα ισχύσει για όλους εκτός από τους εφοριακούς!

Ο Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης δεν ισχύει για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι δαπάνες της οποίας εξαιρούνται από τις αυτόματες περικοπές.
Ετσι, οι εφοριακοί που απεργούσαν χτες, αντιτιθέμενοι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξαιρούνται ρητά από τις περικοπές δαπανών σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, λόγω του ότι προστατεύονται από την «ομπρέλα» της Αρχής.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, δανειστές και κυβέρνηση... διαβουλεύθηκαν σε βάθος για το θέμα αυτό και τελικά αποφασίστηκε να μην υπάρξει παρέμβαση στις σχετικές πιστώσεις, ως ένδειξη σεβασμού της ανεξαρτησίας της φορολογικής διοίκησης.
Θράσος (πάλι) από Στουρνάρα
Το θράσος του Γιάννη Στουρνάρα ξεπερνά κάθε όριο! Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση Καραμανλή για την κρίση και να αθωώσει τον Σημίτη τον οποίο θεωρεί ως εξαίρεση ως πρωθυπουργό! Ο τραπεζιτης που ο σαμαρας έχρισε Υπουργό και στη συνέχεια τον διόρισε και στην παχυλά αμειβόμενη θέση του Διοικητή της ΤτΕ στάζει χολή από αχαριστία του ισχυριζόμενος ψευδώς ότι για τα ελλείμματα φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ !
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, που προφανώς, όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, έδειξε προθυμία σε έξωθεν παρεμβάσεις (και εντολές) επεσήμανε ότι «η γενναία διαπραγμάτευση των Γιάνη Βαρουφάκη και Νίκου Θεοχαράκη κόστισε 86 δισ. ευρώ». Είναι ο ίδιος που ζήτησε προ ημερών να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν για να μπει η ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη...
Εβαλαν σε νόμο και άρθρο για διορισμούς  «κολλητών»
Σε ένα πολυνομοσχέδιο που καταστρέφει την ελληνική κοινωνία χωράνε διορισμοί κολλητών και φίλων; Κι όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ χωράνε! Η κυβέρνηση συστήνει τρεις νέες Αρχές, τη Δημόσια Αρχή Λιμένων, τη Γραμματεία για την Ψηφιακή Πολιτική και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα να προσληφθούν αρκετοί μετακλητοί υπάλληλοι.

Στη Δημόσια Αρχή Λιμένων συνίστανται 30 οργανικές θέσεις προσωπικού (25 ΙΔΑΧ και πέντε ειδικού επιστημονικού προσωπικού) και μάλιστα η πλήρωση των θέσεων μπορεί να γίνει με διορισμό ή πρόσληψη, μετάταξη ή απόφαση κατά τα οριζόμενα. Παράλληλα, η Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής θα κοστίσει στους Ελληνες 1.600.000 ευρώ. Συστήνεται, μεταξύ άλλων, μια θέση μετακλητού υπαλλήλου, προϊσταμένου του Γραφείου Γενικού Γραμματέα, δύο θέσεις διοικητικών υπαλλήλων για το γραφείο του γενικού γραμματέα, πέντε θέσεις ειδικών συμβούλων για το γραφείο του γενικού γραμματέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εξάμηνης διάρκειας, οι οποίες δύναται να ανανεώνονται κ.ο.

Επίσης, τουλάχιστον 1.500.000 ευρώ θα πληρώσουμε τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα με τα άρθρα 78-91 του πολυνομοσχεδίου, δημιουργούνται 79 θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οκτώ νομικοί συνεργάτες, ένας δημοσιογράφος και δύο θέσεις κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Αλλες 200 θέσεις θα δημιουργηθούν για τα Κέντρα Ενημέρωσης - Υποστήριξης Δανειοληπτών, οι οποίες «θα καλυφθούν με τις μετατάξεις, μεταφορές, και αποσπάσεις της προηγούμενης παραγράφου καταλαμβάνονται από εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, και ειδικότερα από πτυχιούχους νομικών ή οικονομικών ή κοινωνικών και πολιτικών επιστημών».
Αλ. Διαμάντης
Ι.Χ.: Χαράτσι ακόμη και στα υβριδικά
Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς της Εφορίας και στα αυτοκίνητα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 30.000.000 από τα αυξημένα τέλη ταξινόμησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά θα επιβληθούν τέλη ταξινόμησης -έστω και μειωμένα- στα υβριδικά Ι.Χ. Οι νέοι συντελεστές θα είναι οι εξής:
α) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία έως και 14.000 ευρώ, 4%.
β) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 14.000 ευρώ και έως 17.000 ευρώ, 8%.
γ) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 17.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, 16%.
δ) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 20.000 ευρώ και έως 25.000 ευρώ, 24%.
ε) Για αυτοκίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 25.000 ευρώ, 32%.
Εκτός όμως από αυτά καθαυτά τα τέλη ταξινόμησης, θα υπάρξουν και επιπλέον επιβαρύνσεις με βάση τους ρύπους, με εξαίρεση όσα Ι.Χ. εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα έως 120 γραμμάρια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι:
1. Για Ι.Χ. 1.400 κυβικών με κινητήρα βενζίνης με τελική τιμή 13.000 ευρώ και ρύπους 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα μηδενικά σήμερα τέλη ταξινόμησης λόγω απόσυρσης θα διαμορφωθούν σε 450 ευρώ. Εάν όμως απλώς επανερχόταν το παλαιό σύστημα από την 1η Ιουνίου, θα ήταν 900 ευρώ.
2. Για Ι.Χ. 1.600 κυβικών, diesel, με τελική τιμή 16.000 ευρώ και εκπομπές ρύπων 98 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης σήμερα με κίνητρο απόσυρσης είναι 200 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα, χωρίς απόσυρση, θα ήταν 1.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα η επιβάρυνση διαμορφώνεται σε 475 ευρώ.
ΕΚΑΣ: Χρυσώνουν (για λίγο) το χάπι
Γλιτώνουν την αύξηση στη συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη έως το τέλος του έτους όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι χάσουν άμεσα το ΕΚΑΣ. Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να διευκολύνει τους περίπου 70.000 συνταξιούχους που θα βιώσουν την περικοπή στο εισόδημά τους και έτσι δεν θα αυξηθεί άμεσα από το 10% στο 25% η συμμετοχή τους στα φάρμακα.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι δεν θα υπερβεί τα 30 ευρώ τον μήνα το όριο συμψηφισμού για την επιστροφή των επιδομάτων που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους το α' εξάμηνο του έτους. Βέβαια, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό να φτάσουν έως τις 30 οι μηνιαίες δόσεις. Χαμένα πρέπει να θεωρούνται και χιλιάδες ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων, που χάνουν το επίδομα λόγω μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ζωή: «Καφετζήδες της διαπλοκής»
Με μπόλικη ειρωνεία σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον ελάχιστο χρόνο που έχουν οι βουλευτές στη διάθεσή τους για να διαβάσουν το ογκωδέστατο πολυνομοσχέδιο: «7.500 σελίδες νομοσχέδιο και συναφή κείμενα θα ξεκινήσουν να συζητιούνται σε 14 ώρες. 535 σελίδες ανά ώρα μόνο για ανάγνωση χωρίς ύπνο. Δοκιμάστε το» γράφει στην ανάρτησή της. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, που συνεχίζει τις επιθέσεις της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρωθυπουργό, συμπληρώνει: «Και μόνη η κατάθεση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πλήρη ομολογία ηθικής και πολιτικής έκπτωσης και ενοχής». Είχε προηγηθεί άλλο ένα καυστικό σχόλιό της σε διαδικτυακό κανάλι, με το οποίο αναφερόταν σε «καφετζήδες της διαπλοκής» και για «ανταλλακτική σχέση» της παρούσας κυβέρνησης με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βάζει τη δημοκρατία στην προκρούστεια κλίνη» ανέφερε, σχολιάζοντας την επερχόμενη συμφωνία με τους δανειστές. Σχετικά με την Πλεύση Ελευθερίας, τόνισε ότι αποτελεί «πρόσκληση συνεργασίας» σε όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, πλην του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ