ι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με τους εταίρους είναι αυτές που φρενάρουν τον ανασχηματισμό, καθώς είναι πλέον ειλημμένη η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Kαλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος έχει ζητήσει και, μάλλον έχει γίνει αποδεκτό, να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο, θεωρώντας ότι έχει σηκώσει μεγάλο βάρος- με προσωπικό κόστος-από τον ασφαλιστικό νόμο, τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές που πιθανόν να υπάρξουν στις εργασιακές σχέσεις (συλλογικές συμβάσεις, απελευθέρωση απολύσεων, lock out, συνδικαλιστικός νόμος). Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του κ. Κατρούγκαλου είναι αυτά της Θεανώς Φωτίου και του Τάσου Πετρόπουλου.
Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερθέντα, ο κ. Τσίπρας περιμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να κάνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη μεγάλη μετακίνηση θα είναι αυτή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το υπουργείο Εσωτερικών. Εσχάτως το όνομα που συζητείται ως πιθανός αντικαταστάτης του κ. Κουρουμπλή είναι αυτό του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Πάντως, στο Μαξίμου παραδέχονται ότι πρέπει να βρεθεί μια υπουργική καρέκλα που να ικανοποιεί και τον κ. Κουρουμπλή, γεγονός που δυσκολεύει τις κινήσεις του πρωθυπουργού.
Από κει και πέρα, δεν αναμένονται αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, μιας και ο κ. Τσακαλώτος θέλει να παραμείνει στην οδό Νίκης, έχοντας πάντα στο πλευρό του τους κυρίους Χουλιαράκη και Αλεξιάδη. Κουίζ για έμπειρους κομματικούς λύτες αποτελεί η περίπτωση του υπουργού Ανάπτυξης, μιας και ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αντικατάστασή του. Στην περίπτωση που φύγει ο κ. Σταθάκης, έχει ακουστεί το όνομα της Λούκας Κατσέλη, η οποία εντός του Οκτωβρίου αποχωρεί από την Εθνική Τράπεζα. Στο εν λόγω Υπουργείο, πάντως, είναι πολύ αυξημένες οι μετοχές του υφυπουργού για το ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση.
Ακλόνητοι Παππάς και Φλαμπουράρης
Ακλόνητος παραμένει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ στο Μαξίμου θα διατηρηθεί και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μαζί με τον διευθυντή του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου. Στους «αμετακίνητους» υπουργούς λογίζονται, επίσης, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τον αναπληρωτή του Δημήτρη Βίτσα, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ οι σχέσεις με την Εκκλησία είναι αυτές που θα κρίνουν την παραμονή ή όχι του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, μιας και ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα του στο υπουργείο. Aν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να ικανοποιήσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τότε είναι πιθανό ο κ. Γαβρόγλου να βρεθεί στη θέση του κ. Φίλη.
Δύσκολη είναι η συνεργασία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ του Νίκου Παρασκευόπουλου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Βεβαίως, πολύ πιο ισχυρός είναι για προφανής λόγους ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παπαγγελόπουλος. Για τη θέση του κ. Παρασκευόπουλου έχει ακουστεί και το όνομα του κ. Κουβέλη. Στο υπουργείο Υγείας φημολογείται ότι θα αναβαθμιστεί σε υπουργό ο κ. Πολάκης, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους (υπο)στήριξης του πρωθυπουργού. Μάλλον σίγουροι προς αντικατάσταση θεωρούνται οι υπουργοί Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας.
Αφήσαμε τελευταία την περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών, δεδομένου ότι υπάρχει πλέον χάσμα μεταξύ του κ. Κοτζιά και του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας αναζητά αντικαταστάτη του, ωστόσο οι ευαίσθητες ισορροπίες στο χώρο αυτό θα κρίνουν και την παραμονή του κ. Κοτζιά στη Βασιλίσσης Σοφίας. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η εξίσωση δυσκολεύει λόγω και των πολύ τεταμένων σχέσεων του κ. Κοτζιά με τον επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη. Τέλος, πολύ ευχαριστημένος είναι ο πρωθυπουργός από την παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. Από τον «πάγκο» της κοινοβουλευτικής ομάδας ακούγονται ως υποψήφιοι προς κυβερνητική αξιοποίηση οι Σωκράτης Φάμελλος, Νεκτάριος Σαντορινιός, Σάκης Παπαδόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Βέττας και Νατάσα Γκαρά.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα περιμένει (και) το συνέδριο του κόμματος(13-16 Οκτωβρίου), προκειμένου να δει πως θα διαμορφωθούν οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της βάσης στα ανοίγματα που θέλει να κάνει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς προκειμένου να καταλήξει στις οριστικές του αποφάσεις.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου