Ξεκίνησε η άκρως επικίνδυνη αναμέτρηση νατοϊκών πολεμικών πλοίων με την ρωσική αρμάδα ενώ σε φωτογραφία ντοκουμέντο που σας παρουσιάζουμε απονηώθηκαν τα Su-33 και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα ΝΑΤΟϊκά F-15 και F-16 στην Β.Θάλασσα. Oι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από νορβηγικά P-3 Orion.
Σύμφωνα με ναυτικούς προκαταρκτικούς υπολογισμούς , η ρωσική ναυτική ομάδα μάχης του Βορείου Στόλου που αποτελείται από το  αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Kuznetsov», το βαρύ καταδρομικό κατευθυνόμενων  πυραύλων «Πέτρος ο Μέγας», το μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο «Severomorsk» και το αντιτορπιλικό «Αντιναύαρχος Kulakov» , σήμερα 18 Οκτωβρίου θα ευρίσκεται στο  βόρειο-ανατολικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως αναφέρουν ολλανδικές πληροφορίες, στις  23:10 MSK τη Δευτέρα, τα πλοία ευρίσκονταν  170 μίλια δυτικά της νορβηγικής πόλης του Τρόντχαϊμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα «συναντηθούν» σε  ΒΑ περιοχή της βόρειας θάλασσας με πολεμικά σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού της  Βρετανίας, όπως  τις φρεγάτες «Duncan», «Ρίτσμοντ» ενώ ήδη αναγνωριστικά αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας RC-135, ανθυποβρυχιακά  αεροσκάφη της βασιλικής αεροπορίας του Καναδά καθώς και αμερικανικά αεροσκάφη ΑΦΝΣ τύπου P-8A Poseidon, που έχουν έδρα  στην αεροπορική βάση  Lossiemouth στη Σκωτία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή
Επιπλέον, βρετανικά μαχητικά  «Typhoon» έχουν απογειωθεί για να «συνοδεύσουν» το ρωσικό αεροπλανοφόρο που έχει στα «αμπάρια του» μαχητικά αεροσκάφη MiG-29KR, MiG-29KUBR και Su-33, τα οποία θα υλοποιήσουν αποστολές αναγνώρισης κοντά Βρετανικές ακτές στη Βόρεια Θάλασσα.
Το ΝΑΤΟ «ετοιμάζει» την δική του αρμάδα που θα συγκεντρωθεί σε απάντηση της ρωσικής στην Μεσόγειο, και στην οποία  θα συνδράμουν με πολεμικά πλοία, η   Ολλανδία , η Γαλλία και η Ισπανία.
Αμυτικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο  που είναι στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα, θα περάσει την Μάγχη στο δρόμο για τη Μεσόγειο, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ή ενδεχομένως το αργότερο το  Σάββατο.
Ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχος Viktor Kravchenko, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» ότι η ρωσική ομάδα μάχης  θα είναι στη Μεσόγειο Θάλασσα σε τουλάχιστον 10 ημέρες.
Όπως αναφέρθηκε  το Βρετανικό πολεμικό Ναυτικό ευρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, παρακολουθώντας την ρωσική αρμάδα .