Με μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία, απολογιστικού αλλά και οραματικού χαρακτήρα, ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, αλλά και παγκόσμια.
Χαρακτήρισε τη δημοκρατία ως το σοφότερο πολίτευμα, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης και κατά της λιτότητας, μίλησε για τις παγκόσμιες ανισότητες και ζήτησε έναν κόσμο με περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους.
Ζήτησε με ακόμη αυστηρότερο τόνο ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συνέχεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους μετά την εκλογή Τραμπ.
Παράλληλα, σε μια έμμεση αναφορά στις πιο σκοτεινές πλευρές της προεδρίας του (συνέχιση πολέμων, αύξηση ανισοτήτων κ.λπ.) αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ και υπογράμμισε με νόημα ότι όλοι οι ηγέτες υπόκεινται σε περιορισμούς και δεσμεύσεις.
«Γεια σας, καλησπέρα», είπε αρχικά στα ελληνικά ο Μπαράκ Ομπάμα, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα «που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας…» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα πρόσφερε η Ελλάδα στον κόσμο.
«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη… Εδώ, πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης Iστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», πρόσθεσε.
Ύστερα από οκτώ έτη στην προεδρία ο Ομπάμα είπε ότι πιστεύει στη ζωή διά της αξιοπρέπειας και αναφέρθηκε σε χώρες που αν και διεξάγουν εκλογές, δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα.
«Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές… Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», σημείωσε.
Στη συνέχεια εξήρε τη συμπόνια της Ελλάδας στους πρόσφυγες, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της την προσφυγική κρίση.
Όπως αναμενόταν ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον διάδοχό του. «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά η Δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε με έμφασε την επίλυση των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας.\
«Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα», είπε και χαρακτήρισε τη Δημοκρατία «το σοφότερο πολίτευμα».
«Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή, στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα δημιουργήματά τους», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα και υπογράμμισε ότι το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει.
«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit», εξήγησε.
Στο ελληνικό ζήτημα ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις, υποσχέθηκε ότι η χώρα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και ο ίδιος θα συνεχίσει να λέει στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα», υπογράμμισε και κάλεσε τους Έλληνες να μη μεταναστεύουν.
«Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε…. Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό», είπε.
«Ως πρόεδρος των ΗΠΑ προώθησα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια, λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, εμείς ενισχύσαμε την κοινωνία των πολιτών, επενδύσαμε στους νέους επιχειρηματίες. Η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα αρχίσει από τους νέους» ανέφερε.
«Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον… Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοοδος κατακτάται. … Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη» όπως τόνισε.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΙΑ.
ΑΞΙΖΕΙ!!
ΑΞΙΖΕΙ!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου