Eδώ που έχουμε φτάσει ως χώρα πιο πιθανό είναι να μας «χτυπήσει» κανένας πλανήτης και να τελειώνουμε μια κι έξω, παρά να μας σώσει ο πλανητάρχης από το χρέος, τα μνημόνια και τη γενική καταστροφή. Ο σκληροπυρηνικός Γερμανός υπ. οικονομικών, B.Σόιμπλε, δεν πείθεται χρόνια θα πειστεί από έναν απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο και θα αρχίσει τώρα να του κάνει τα «χατίρια»;
 
Το «καρφί» του λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ομπάμα τα είπε όλα: «Όποιος λέει “θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας” προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα». Αλλωστε όπως πολύ σωστά έγραψε η βρετανική εφημερίδα “The Guardian” : «Ο Τσίπρας βασίζεται στον Ομπάμα, αλλά η Γερμανία κάνει κουμάντο στην Ευρωζώνη»!
Εξάλλου και στη Γαλλία τα ΜΜΕ έχουν δώσει ελάχιστη σημασία, για την «βαρυσήμαντη» επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολαντ θα βρεθεί κι αυτός αύριο στο Βερολίνο, για  να συναντήσει τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο με τον οποίο (υποτίθεται) θα συζητήσει και το ελληνικό ζήτημα. Η επίσκεψη περνάει στα «ψιλά» των γαλλικών μέσων ενημέρωσης με σύντομες ειδησεογραφικές αναφορές, χωρίς αναλύσεις και σχολιασμό υποδηλώνοντας την σιωπηρή κοινή στάση Γαλλίας – Γερμανίας πάνω στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το πρώτο «χαστούκι» αλήθειας ήρθε κιόλας από τη πάντα πικρόχολη και ανθελληνική γερμανική εφημερίδα Βild όπου σχολιάζει ότι «η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους. Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κ. Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει. Επί του θέματος θα γίνει συζήτηση μετά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές.