ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Παρά τις πρόσφατες ενέργειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ευρώπη κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομιών Εκτιμήσεων (CSBA) σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για το πώς η άμυνα του ΝΑΤΟ φαντάζει αδύναμη, απέναντι στη ρωσική μηχανή.
Επιπλέον αναφέρει, ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκινήσει μια αποστολή για να αποκατασταθεί η ηγεμονία της Μόσχας στη Δύση, την οποία η ίδια η Δύση είναι αδύναμη να σταματήσει. «Επειδή ο Πούτιν έχει επιστρέψει στο γραφείο, έχει ξεκινήσει μια αποφασιστική προσπάθεια για να επιβεβαιώσει εκ νέου την επιρροή της Μόσχας σε περιοχές που παλαιότερα βρισκόταν υπό σοβιετικό έλεγχο.«Στόχος της Ρωσίας είναι να ανατρέψει την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας που προέκυψε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό συνεπάγεται διακοπή ή επαναφορά της διαδικασίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και τη θέσπιση και την επιβολή μιας ρωσική σφαίρα επιρροής στις γειτονικές περιοχές».
Η έκθεση, δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και συγκρίνει το τρομερό οπλοστάσιο που διαθέτουν Ρωσία και ΗΠΑ, που αποτελούν και τις ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις στον πλανήτη.
Και καθώς ο άξονας δύναμης μετατοπίζεται μετά τη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αυτό ανοίγει διάπλατα το δρόμο στον Πούτιν για να ανακτήσει ταεδάφη που βρίσκονται στη δυτική σφαίρα επιρροής.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ευρώπη υπήρξε επιφυλακτική στη διαφαινόμενη απειλή της Μόσχας στο κατώφλι της, ιδίως λόγω των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που ζουν μόνιμα κάτω από τη σκιά της.
Οι πρόσφατες προσπάθειες που έχουν γίνει για να καλυφθεί ο εξοπλισμός, τα στρατεύματα και η παρουσία στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ρωσική προώθηση, είναι ήδη γνωστή, ωστόσο η έκθεση του CSBA ισχυρίζεται ότι δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τα στρατεύματα του Πούτιν.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι επίσης εξαιρετικά ευάλωτες σε μια ρωσική επίθεση. Η εγγύτητα των κρατών της Βαλτικής και της Ρωσίας σημαίνει ότι, από τη στιγμή αρχίζει μια σύγκρουση, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να φθάσουν τις πρωτεύουσες των χωρών αυτών σε λιγότερο από μια ημέρα, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο στο ΝΑΤΟ για να μπορέσει να αντιδράσει».
«Ακόμη και μια κρίση στη Βαλτική θα μπορούσε να έχει συνέπειες για άλλα ΝΑΤΟϊκά και μη ΝΑΤΟϊκά κράτη στην Ευρώπη, και η Ρωσία μπορεί να μετατοπίσει την προσοχή της σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Αν και ρωσική επιθετικότητα επικεντρώνεται σήμερα στην ευάλωτα κράτη της Βαλτικής, η Ρωσία θα ψάξει για περαιτέρω αδυναμίες σε όλη την αμυντική γραμμή της Ευρώπης.
«Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα αδύναμη στα κράτη της Βαλτικής -. Οι χώρες που είναι, ίσως, πιο ευάλωτες στην ρωσική επιθετικότητα»
Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα: «Εν ολίγοις, η Ρωσία φαίνεται να απολαμβάνει πολλαπλά πλεονεκτήματα, που εγγυώνται ουσιαστικά την ικανότητά της να νικήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Εάν μια σύγκρουση ήταν να ξεσπάσει με ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ κατά μήκος της περιφέρειας της Ρωσίας, ακόμη και με την πρόσφατα ενισχυμένη δύναμη στάση του ΝΑΤΟ, το αποτέλεσμα θα ήταν υπέρ της Ρωσίας».
«Η αποτυχία να ενισχύσει την άμυνα του το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα μιας σύγκρουσης, αν η Ρωσία μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της σε μια μελλοντική κρίση που αφορά τα κράτη της Βαλτικής, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωποι με το να χάσουν εδάφη! Αυτό θα μπορούσε να σπάσει τη συμμαχία και να προκαλέσει πρωτοφανές αιματοκύλισμα»!
hellasforce.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου