Τι Αλλάζει στην Υγειονομική Περίθαλψη των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Τέλος σε μια ακατανόητη διάκριση, που έθετε ειδικούς όρους για να μπορούν οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων να καλύπτουν υγειονομικά τους συζύγους τους, βάζει προεδρικό διάταγμα που εξισώνει, επιτέλους, τους άνδρες με τις γυναίκες. Έτσι πλέον εξασφαλίζεται το αυτονόητο, δηλαδή ανεξάρτητα από το φύλο τους, να έχουν οι σύζυγοι στρατιωτικών δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε αφού μόνο οι άνδρες μπορούσαν να φροντίσουν τις συζύγους τους, ενώ οι γυναίκες είχαν αυτό το δικαίωμα μόνο αν ο σύζυγος τους είχε προβλήματα υγείας ή χαμηλό μηνιαίο εισόδημα.
Με το ίδιο διάταγμα εξισώνονται και τα αγόρια με τα κορίτσια αφού μέχρι σήμερα οι Στρατιωτικοί μπορούσαν να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη μόνο στα άγαμα κορίτσια ηλικίας άνω των 21 ετών με χαμηλά εισοδήματα και όχι και στα αγόρια! Και αυτή η διάκριση που δεν έχει λογική άλλαξε και μάλιστα, με δεδομένη την οικονομική κρίση και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των στρατιωτικών έγινε και μια μικρή αύξηση του ορίου ηλικίας που έφτασε στα 24 χρόνια. Παράλληλα παρατείνεται το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης για προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές μέχρι τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους αντί του 21ου έτους, ρυθμίζοντας έτσι το πρόβλημα της ακάλυπτης υγειονομικής περίθαλψης των τέκνων-φοιτητών των στρατιωτικών άνω των 21 ετών.
Τι αλλάζει για τα ΑΜΕΑ – διαζευγμένους
Με το προεδρικό διάταγμα που έχει ήδη σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο και τροποποιεί, κατόπιν ενεργειών της ΑΝΥΕΘΑ, το Π.Δ. 432/1983 «Υγειονομική περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και των μελών των οικογενειών τους» διατηρούν το δικαίωμα για λήψη παροχών ως μέλη οικογενείας, τέκνα τα οποία έχουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται και καλύπτονται υγειονομικά και τα αδέλφια στρατιωτικών, που δεν δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από άλλο ασφαλιστικό φορέα και έχουν αναπηρία άνω του 67%.
Επίσης σε ότι αφορά διαζευγμένος/η συζύγους άμεσα ασφαλισμένου μπορούν και αυτοί , υπό προϋποθέσεις, να διατηρήσουν το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης ενώ παρέχεται για πρώτη φορά στα άτομα με Μεσογειακή, Δρεπανοκυτταρική και Μικρο-δρεπανοκυτταρική αναιμία το δικαίωμα της υγειονομικής περίθαλψης από τους γονείς τους σε περίπτωση περιστασιακής απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου