}

12 Ιανουαρίου, 2015

Στα... σύνορα της προδοσίας!


Τα παιχνίδα του ΣΥΡΙΖΑ με τους μουσουλμάνους υποψηφίους και το (δήθεν ουδέτερο) τουρκόφιλο DEB, που μετά την Ξάνθη επιζητεί την άλωση της Ροδόπης. Ο ρόλος του φιλοσκοπιανού Τρεμόπουλου

Στις εκλογές του 2012 η Ροδόπη και η Ξάνθη, οι δύο νομοί με έντονο το στοιχείο της μουσουλμανικής μειονότητας, είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τον Μάιο στη Ροδόπη ήρθε πρώτο το ΠΑΣΟΚ με 26,7% και ο Ραήφ Αχμέτ Χατζή Οσμάν σάρωσε σε σταυρούς. Δεύτερη ήταν η Ν.Δ., αλλά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που εξελέγη πήρε τετραπλάσιους σταυρούς από τον μουσουλμάνο υποψήφιο Μεμέ Εμίνογλου. Τρίτο κόμμα είχε έρθει με 17,9% η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη, που είχε βασικό υποψήφιο τον Ιχλάν Αχμέτ. Η σειρά άλλαξε τον Ιούνιο και -καθώς δεν υπήρχε στο τοπίο η ΔΗ.ΣΥ.- βγήκε πρώτη η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ διατηρώντας το εντυπωσιακό 20% δεύτερο και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος με 19,7%, εκλέγοντας τον Αϊχάν Καραγιουσούφ.
Στην επίσης τριεδρική Ξάνθη ο κύριος όγκος των μειονοτικών ψήφων κατευθύνθηκε και στις δύο αναμετρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα τον Ιούνιο εκτινάχθηκε στο 38,5% εκλέγοντας τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου στη Ροδόπη το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, όπως ονομάζεται το τουρκόφιλο DEB, απέσπασε 41,68% και ήρθε μακράν πρώτο από τη δεύτερη Ν.Δ., με 16,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόλις 10,8%. Στην Ξάνθη το DEB έλαβε 25,9%, όταν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν από 17%. Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ήταν ο Κοράι Χασάν, πρόεδρος της αποκαλούμενης Ενωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, που είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος με τον αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, επί Γιώργου Παπανδρέου, Σιμπέλ Μουσταφάογλου.
Με αυτήν την προϊστορία έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Τα φώτα στρέφονται περισσότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διότι δημοσκοπικά προηγείται, αλλά και επειδή η κατάρτιση των τοπικών ψηφοδελτίων του συνοδεύεται από έντονους προβληματισμούς και διεργασίες που συνδέονται με τα εθνικά μας θέματα.
Το ενδιαφέρον, αλλά όχι και ανεξήγητο, είναι επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές δεν θα συμμετέχει το DEB, παρά την επίδειξη δύναμης των ευρωεκλογών. Μάλιστα, σε προχθεσινή ανακοίνωσή του -ύστερα από την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για τα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή- επικαλείται ως πρόσχημα το όριο του 3%, επιχειρεί να διαψεύσει οποιαδήποτε «ανάμειξή» του στις εκλογές και ισχυρίζεται ότι θα μείνει «ουδέτερο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αυτή τη φορά ρίχνει στη μάχη για τη Ροδόπη δύο «δυνατούς» μουσουλμάνους υποψηφίους, καθώς εκτός από τον Καραγιουσούφ θα συμμετέχει και ο (παλαιός βουλευτής του Συνασπισμού) Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος τον Μάιο δεν είχε μπει στο ευρωψηφοδέλτιο για να διευκολύνει το DEB. Η επιδίωξη να κερδηθεί το μεγαλύτερο μέρος των μειονοτικών ψήφων είναι προφανής, όπως και στην Ξάνθη, όπου αποτελούν κοινό μυστικό οι σχέσεις του Ζεϊμπέκ με το προξενείο. Γνώστες των τοπικών ισορροπιών σημειώνουν μάλιστα με νόημα ότι μετά την Ξάνθη επιχειρείται η «άλωση» και της Ροδόπης.
Με βάση τον εκλογικό νόμο, στη Ροδόπη (όπως και στις άλλες τριεδρικές) οι έδρες θα μοιραστούν αναλογικά. Το πιθανότερο δηλαδή είναι να πάρουν από μία τα τρία πρώτα κόμματα, εκτός αν ο νικητής συγκεντρώσει πολύ υψηλό ποσοστό και κερδίσει τις δύο. Αυτή τη στιγμή την τρίτη θέση διεκδικεί το Ποτάμι, το οποίο έχει συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του τον Ιχλάν Αχμέτ, γνωστό από τις θεαματικές επιδόσεις του ως υποψήφιος με την κυρία Μπακογιάννη το 2012 και τις σχέσεις του με το προξενείο. Το ένα ενδεχόμενο επομένως είναι να βρεθεί στα βουλευτικά έδρανα ο Ιχλάν Αχμέτ και το άλλο ένας δεύτερος μουσουλμάνος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το DEB, παρά την προσχηματική «ουδετερότητά» του, δηλώνει με νόημα ότι «περιμένει» από τους υποψηφίους τις θέσεις τους. Την ίδια ώρα το παζλ συμπληρώνεται από την κίνηση του έως τώρα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χατζή Οσμάν να μην είναι πάλι υποψήφιος. Ο Χατζή Οσμάν υπήρξε συνιδρυτής του DEB, την περίοδο που ήταν βουλευτής δεν έκρυβε τα κίνητρά του και φέρεται ότι αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα για την ενίσχυση των τουρκόφιλων μηχανισμών σε όλα τα Βαλκάνια. Στη Βουλγαρία είναι ήδη γνωστό ότι το τουρκόφιλο εθνικιστικό κόμμα παίζει τον ρόλο ρυθμιστή, με τους Σοσιαλδημοκράτες, για την ύπαρξη της κυβέρνησης. Η επιρροή του Χατζή Οσμάν στη Ροδόπη αναμένεται τώρα να κατευθυνθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ...
Ολη αυτή η κινητικότητα θα ήταν ως έναν βαθμό θεμιτή λόγω της προεκλογικής συλλογής ψήφων, αν δεν σημειωνόταν ταυτόχρονα ο αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών που επιμένουν στην ανάγκη πατριωτικού χαρακτήρα των θέσεων της Αριστεράς. Ο συνδυασμός αυτός έχει ενισχύσει τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας, και όχι μόνο, για πιθανές παρασκηνιακές συνεννοήσεις, άγνωστο σε ποιο επίπεδο και με άγνωστα ανταλλάγματα. Οι υποψίες μάλιστα μεγαλώνουν, καθώς υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο με τη Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά, η οποία με εντολή της Κουμουνδούρου αντικαταστάθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο τον Μάιο επειδή με τις πατριωτικές απόψεις της ενοχλούσε το τουρκικό προξενείο. Η Σαμπιχά είχε αντικατασταθεί από τον τουρκογενή Ουμίτ Μεστάν, υπάλληλο του νυν βουλευτή Ξάνθης Ζεϊμπέκ.
Σε κεντρικό επίπεδο πρωταγωνιστής των επιθέσεων στη Σαμπιχά ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος είχε δηλώσει μάλιστα ότι η μειονότητα είναι «ένα ενιαίο συμπαγές τουρκικό πράμα». Ο Δ. Χριστόπουλος, ο οποίος προτού μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε από την Κουμουνδούρου αλλά συνεχίζει να έχει βαρύνοντα λόγο σε αυτά τα θέματα. Μόλις τον Νοέμβριο το όνομά του εμφανίστηκε -αν και ο ίδιος το διέψευσε- και στο επιστημονικό συμβούλιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με θέμα τις «γενοκτονικές δραστηριότητες των Ελλήνων κατά των Τούρκων στη Δυτική Θράκη κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών»!
Οι στένες σχέσεις με το «Ουράνιο τόξο»
Μια περίεργη σύμπτωση (;) είναι ότι το DEB διατηρεί στενές σχέσεις και με το φιλοσκοπιανό Ουράνιο Τόξο που μιλά περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Το ίδιο υποστηρίζει και ο εκ των Οικολόγων προερχόμενος Μιχάλης Τρεμόπουλος που ανακοινώθηκε ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. (Αντίθετα, τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «κόψει» τον Θ. Καρυπίδη –που τελικά εξελέγη περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας- γιατί είχε θεωρηθεί «εθνικιστής»). Ακόμη και τώρα επικρατεί σύγχυση μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσο ο κ. Τρεμόπουλος θα έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει αυτές τις θέσεις και εντός του κόμματός τους. Πάντως ο κ. Τσίπρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα αντελήφθη ότι αυτές οι επιλογές του δημιουργούν εκλογικούς κινδύνους και άρχισε να αναζητεί εναγωνίως, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αντίβαρα με πατριωτικό στίγμα στη βόρεια Ελλάδα. Ομως οι κρούσεις που έκανε δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ