Απάντηση στις αντιδράσεις της Ε.Ε. και της Ουάσιγκτον έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λέόγντας χαρακτηριστικά «Εάν χρωστάς πολλά το άγχος το έχει εκείνος, που σε έχει δανείσει».
Με τον τρόπο έδειξε ότι συμμερίζεται την ανάλυση που κάνει ο Α.Τσίπρας ότι και οι δανειστές έχουν πρόβλημα και πρέπει να θέλουν λύση για το ελληνικό θέμα και όχι μόνο η χώρα μας.
Ο πρόεδρος Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν πρότεινε κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη δημιουργία ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με τους Ρώσους βουλευτές.
«Αναμένουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα σχηματίσει μια «ομάδα φιλίας» με τους Ρώσους βουλευτές» είπε ο κ. Ναρίσκιν για να λάβει τη θετική απάντηση του κ. Τσίπρα, πως η Βουλή των Ελλήνων είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσική Δούμα.
«Θέλω να τονίσω ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ανοικτό στη συνεργασία με την Κρατική Δούμα», είπε ο Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η λύση των προβλημάτων στις σχέσεις της Ρωσίας και της ΕΕ βρίσκεται στο διάλογο, και όχι στην κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου.
Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τη συμφωνία του Μινσκ ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της κρατικής Δούμας της Ρωσίας σημειώνοντας: «H λύση στα προβλήματα είναι ο διάλογος και η συνεργασία και όχι η κλιμάκωση ενός αδιέξοδο οικονομικού πολέμου».
Ανέφερε ακόμη ότι η βουλή των Ελλήνων είναι ανοικτή στον διάλογο και στη συνεργασία με τη ρωσική Δούμα, υπάρχει πάντα η ομάδα φιλίας Ελλάδας- Ρωσίας.
Ως «πολύ θετικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, τις τρίωρες συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους.
«Οι συνομιλίες ήταν πολύ θετικές. Όντως διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας, τα πάντα συμφωνήθηκαν και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση» ανέφερε ο κ. Πεσκόφ.
Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος, κεντρικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%.
«Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε. Γι' αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη ρωσική πλευρά» υπογράμμισε ο κ. Πεσκόφ.
Οικονομικά, γεωπολιτικά και αναπτυξιακά οφέλη, μπορεί να αποδώσει για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, που ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χθες στο Κρεμλίνο.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν κατ' αρχήν η διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, επενδυτικού κόστους 2 δισ. ευρώ, ενώ το κρίσιμο στοίχημα στη συνέχεια θα είναι η διασφάλιση της τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια, αναφορικά, κυρίως, με θέματα ανταγωνισμού, ώστε ο ελληνικός αγωγός να μη συναντήσει τα εμπόδια που οδήγησαν πέρυσι στη ματαίωση του ρωσικού σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού South Stream που προέβλεπε τη διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.
Η επιλογή του South Stream δημιουργήθηκε με αφορμή τα προβλήματα στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, τα οποία ξεκίνησαν ήδη από το 2009. Η ιδέα ήταν η παράκαμψη της Ουκρανίας με την κατασκευή αγωγού από τις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας προς τη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη. Μετά τη ματαίωση του South Stream ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πέρυσι την κατασκευή του λεγόμενου Turkish Stream ο οποίος αντί για τη βουλγαρική ακτή καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με προφανή στόχο να συνεχίσει μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.
Όπως προέκυψε από τις προκαταρκτικές συνομιλίες που είχε τον Μάρτιο στη Μόσχα ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης (ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα), ο αγωγός από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα διασχίζει τη Μακεδονία και θα συνεχίζει προς Σκόπια - Σερβία με κατάληξη την Αυστρία.
Η κατασκευή του αγωγού δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, προκειμένου να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο διέλευσης φυσικού αερίου. Η χώρα μας, εισάγει ήδη φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, την Τουρκία μέσω του ελληνοτουρκικού και υγροποιημένο αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Ήδη προωθείται η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας, στην Ιταλία (από τον οποίο επίσης θα προμηθεύεται ποσότητα αερίου η ελληνική αγορά), ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία για την κατασκευή ελληνοβουλγαρικού αγωγού, καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης της Ρεβυθούσας.
Η κατασκευή του νέου αγωγού, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει σημαντική μεταφορική ικανότητα δημιουργεί μια ακόμη σημαντική πηγή εφοδιασμού για την ελληνική αγορά, που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού και ένταση του ανταγωνισμού, άρα καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και την ηλεκτροπαραγωγή. Εκτός από τα άμεσα οφέλη που συνεπάγεται η επένδυση στον αγωγό (αύξηση του ΑΕΠ, νέες θέσεις εργασίας), η ελληνική οικονομία προβλέπεται να ωφεληθεί σημαντικά από τη φορολογία και τα λοιπά έσοδα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου, ενώ δημιουργούνται, επίσης, οι προϋποθέσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου και την τροφοδοσία των καταναλωτών, οικιακών και επιχειρήσεων σε νέες περιοχές της χώρας.
Το κλίμα μεταξύ των δύο ομόδοξων εθνών ("brother nations" αναφέρει η Wikipedia τις Ελλάδα,Ρωσία και Σερβία,ειδικά αυτές τις τρεις χώρες, αναγνωρίζοντας έτσι το βαρυσήμαντο ρόλο της Ορθοδοξίας στους δεσμούς των χωρών αυτών, καθώς πρόκειται για βαθιά θρησκευόμενους λαούς) άλλαξε μετά από την απόλυτα επιτυχημένη από στρατηγικής απόψεως επίσκεψη Α.Τσίπρα.
Η επιτυχία του Α.Τσίπρα καταδεικνύει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις εκτελώντας προφανώς υπερατλαντικές κατευθύνσεις και όχι υλοποιώντας τα εθνικά συμφέροντα, κατά θέλησή τους επεδίωξαν την "ψύχρανση" με έναν ιστορικό σύμμαχο ο οποίος έπαιξε σημαντικότατο ρόλο και στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους (η ναυμαχία του Ναυαρίνου και η μάχη της Ανδριανουπόλεως κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828 έπαιξαν καταλυτικό ρόλο).
Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική σημαίνει εθνική κυριαρχία.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου