}

11 Μαΐου, 2015

Η ΠΙΟ μεγάλη ημέρα ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ



Eurogroup-φωτιά σήμερα το απόγευμα, με τους δανειστές να απαιτούν επιπλέον μέτρα 1 δισ. € ώστε για πλεόνασμα 2% (και όχι 1,2%)
Ο Γερούν λέει ότι η Ευρώπη έχει έτοιμο σχέδιο Β αν συμβεί Grexit
Ενα θετικό σήμα αναμένει η κυβέρνηση από το σημερινό Eurogroup για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, που θα δώσει το «πράσινο» φως στην ΕΚΤ και στον Μάριο Ντράγκι ώστε να ανοίξουν, έστω λίγο, την «κάνουλα» της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Η μάχη στο Eurogroup (που ξεκινά στις 16.00)θα είναι άγρια και δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία σήμερα, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα! Η κυβέρνηση προσβλέπει, πάντως, σε μια δήλωση στήριξης,όπως διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Θέλουμε από το Eurogroup την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή εισήγησή του στην πολύωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Σκληρή στάση
Οι δανειστές όμως κρατούν σκληρή στάση και έχουν εγείρει νέες απαιτήσεις! Ζητούν επιπλέον μέτρα 1 δισ. ευρώ, καθώς θέλουν το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ και όχι 1,2%, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σημεία στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση στις διαπραγματεύσεις αφορούν:
  • Το δημοσιονομικό κενό, με τους δανειστές να μιλούν πλέον για «μαύρη τρύπα» περίπου στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να πάρει πρόσθετα μέτρα ή να προβεί σε περαιτέρω περιστολή δαπανών.
  • Τον ΦΠΑ, όπου δίδεται... διπλή μάχη, τόσο για το ύψος των συντελεστών (η Αθήνα πιέζει για 15%-16% και οι δανειστές για 18%) όσο και για το εύρος προϊόντων που θα μπουν στις δύο κατηγορίες. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια ώστε να εξαιρεθούν από τον υψηλό συντελεστή τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου, καθώς και τα βιβλία.
  • Στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, δηλαδή στις συντάξεις, με τις πληροφορίες να φέρνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να τηρούν πολύ σκληρή στάση, επιμένοντας στο μνημονιακό μοντέλο.
Πάντως, με βάση τις συζητήσεις που έγιναν την Παρασκευή στο EuroWorking Group, η Αθήνα αναμένεται να ακούσει τη Δευτέρα κάποια καλά λόγια, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη στάση της. Πολλοί, μάλιστα, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει μεγάλη αισιοδοξία!
Αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, που υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει έτοιμο plan B σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μιλώντας στην «Corriere della Sera» και ερωτηθείς εάν έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο β', ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει: «Είμαστε έτοιμοι για καθετί δυνατό, αλλά, ως πολιτικοί, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην ευρωζώνη».
Στέλιος Κράλογλου
«Είχα πει και στον Γιώργο για δημοψήφισμα»
«Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε δημοψήφισμα» είναι το νόημα της νέας παρέμβασης Σόιμπλε, την ώρα που κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης επαναφέρουν την προειδοποίηση για προσφυγή στη «λαϊκή βούληση» σε περίπτωση αδιεξόδου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε μάλιστα (στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung») ότι το 2011 «είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί είχε κρατήσει μυστική αυτή τη συμβουλή επί τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι κινούνταν στον αντίποδα της Συνόδου Κορυφής στις Κάννες, που «τελείωσε» τον κ. Παπανδρέου. Σε μια επίδειξη πυγμής πάντως πρόσθεσε: «Ηταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία ως την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Εντός των τειχών στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν στην προειδοποίηση της κάλπης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι έθεσε το θέμα της κάλπης στον Μάριο Ντράγκι την Τρίτη: «Εάν το πετύχουμε αυτό (σ.σ.: έντιμη συμφωνία), προχωρούμε σε όλα τα άλλα. Εάν όχι, θα σχεδιάσουμε ξανά τα πάντα με βάση τη λαϊκή βούληση, τις δικές μας ηθικές και αξιακές δεσμεύσεις και το ελληνικό Σύνταγμα».
«Εάν γίνει δημοψήφισμα, θα είναι συμφωνημένο με τους εταίρους» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, αν και επανέλαβε ότι δεν θα χρειαστεί διότι θα υπάρξει συμφωνία, ενώ κατά τον υπουργό Εργασίας Π. Σκουρλέτη η προσφυγή στον λαό είναι θεμιτή «εάν κληθούμε να κάνουμε επιλογές έξω από τα όρια της εντολής που έχουμε λάβει».

Για επικοινωνιακά παιχνίδια κάνει λόγο το Ποτάμι: «Το δημοψήφισμα είναι η επιλογή των δειλών, οι ηγέτες πρέπει να τολμούν να παίρνουν τις αναγκαίες αποφάσεις που κάθε φορά έχει ανάγκη ο τόπος» τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Μαρίνα Μάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ