}

09 Ιουνίου, 2015

Ποια θα είναι η Τουρκία χωρίς τον Ερντογάν κυρίαρχο;

Και τώρα, τι θα απογίνουμε χωρίς τους ισλαμιστές; Η ιστορία θα αποφανθεί αν οι κάλπες της Κυριακής έγραψαν την αρχή του τέλους στην πολυτάραχη ιστορία του Σουλτάνου. Αν όμως πράγματι αποδειχθεί ότι πρόκειται για τέλος εποχής, αυτό δεν προοιωνίζει απαραίτητα καλύτερες ημέρες για τα ελληνοτουρκικά.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είχαν ποτέ γραμμική εξέλιξη. Όμως, τα 13 χρόνια της παντοδυναμίας του κυβερνώντος ΑΚΡ σηματοδότησαν την ύφεση στον άξονα των διμερών σχέσεων παρά την γνωστή τακτική του «γκριζαρίσματος» με την οποία η Τουρκία επιχειρεί να υπενθυμίσει τις διεκδικήσεις της και να φορτώσει το καλάθι του διμερούς διαλόγου. Αποτελεί κατάκτηση των χρόνων της παντοκρατορίας των ισλαμιστών η εμπέδωση της αμοιβαίας αντίληψης για διάλογο και συνεννόηση, παρά τις διαφωνίες και τα αγκάθια.

Τουλάχιστον τρεις έλληνες πρωθυπουργοί παραδέχονται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπήρξε μέχρι σήμερα ο καλύτερος τούρκος συνομιλητής της Ελλάδας. Και όχι τυχαία, αφού υπήρξε ο κύριος εκφραστής μίας Τουρκίας ανανεωτικής στις σχέσεις της με την Αθήνα. Την ίδια ώρα, εξάλειψε την ανωμαλία του «βαθέως κράτους» και τις σκιές που έριχνε πάνω από τις διμερείς σχέσεις.

Μένει να φανεί αν ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση ή αν η Τουρκία θα συρθεί ξανά σε εκλογές. Μία κυβέρνηση συνασπισμού με το CHP μοιάζει μάλλον αδύνατη, ενώ το χειρότερο σενάριο για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης με το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΠ που έχει ακραίες θέσεις για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Εκτός αν οι ισλαμιστές κάνουν την έκπληξη και συγκυβερνήσουν με το μεγάλο αουσάιντερ, το φιλοκουρδικό HDP. Το σενάριο είναι επαναστατικό. Όχι μόνο επειδή οι ισλαμιστές θα δημιουργούσαν ένα μόνιμο σκληρό εσωτερικό μέτωπο. Αλλά και επειδή μία τέτοια υπέρβαση θα απαιτούσε ολοκληρωτική αλλαγή προσανατολισμού στην εξωτερική πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η Τουρκία απέναντι στο Ιράν, στη Συρία και στο ISIL.

Θα αλλάξει ο Ερντογάν πλεύση βάζοντας τέλος στην αβάσταχτη μοναξιά της Τουρκίας στην Εγγύς και στη Μέση Ανατολή για τα μάτια των Κούρδων; Ή θα ξαναπάει σε εκλογές ελπίζοντας σε καλύτερη τύχη;
Ο τούρκος πρόεδρος έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος. Πάντως, για όσους βιάζονται να προδικάσουν ότι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν η συγκυβέρνηση με το HDP, μία τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε την Τουρκία συμμέτοχη (μέσω Κούρδων) των ευρύτερων ανακατατάξεων στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιδείνωση της ασυμμετρίας ισχύος εις βάρος της Ελλάδας.
Όσο για τη διαδεδομένη στη χώρα μας θεωρία της εκάστοτε εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία στα καθ’ ημάς είναι μάλλον ξεπερασμένη. Πολύ περισσότερο αφού η αβεβαιότητα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά στις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Οι λόγοι που οδήγησαν τον Ερντογάν σε ήττα

Ο Ντογάν Σεντούρκ, γενικός διευθυντής ενημέρωσης του δικτύου FOX Τουρκίας, όπως και άλλοι αναλυτές, θεωρεί ότι συγκεκριμένοι λόγοι προκάλεσαν την ήττα του Ερντογάν.

Κουρδικό
Ο Ερντογάν αρχικά ξεκίνησε συνομιλίες ειρήνευσης με τους Κούρδους. Προεκλογικά όμως, άλλαξε στάση και ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον τους. Εναντιώθηκε ακόμα και στο κείμενο του Νταβούτογλου για το Κουρδικό. Έτσι έχασε τους ισλαμιστές Κούρδους ψηφοφόρους. Έφτασε στο σημείο να δηλώνει πως «δεν υπάρχει Κουρδικό ζήτημα». Άρχισε να μιλά όπως το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. Ο Ερντογάν πίστεψε πως η επίλυση του Κουρδικού δεν θα του έφερνε ψήφους. Στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζουν 2,5 εκατομμύρια Κούρδοι, παλαιότερα το 75% ψήφισε το ΑΚΡ και το υπόλοιπο 29% ψήφιζε HDP. Τώρα αυτό το ποσοστό (υπέρ του ΑΚΡ) έπεσε στο 50% και το υπόλοιπο 50% το κέρδισε το HDP. Ο Ερντογάν έχασε τους πλούσιους, μορφωμένους της Πόλης, αλλά και τους θρησκευόμενους Κούρδους, οι οποίοι ζουν εδώ, με αποτέλεσμα το HDP στην Κωνσταντινούπολη να κερδίσει 11 έδρες.

Προεδρικές εξουσίες
Τις εκλογές αυτές τις μετέτρεψε σε αγώνα για τα προεδρικά του σχέδια. Δεν μιλούσε για κανένα άλλο θέμα. Όμως ακόμα και μέσα στο ΑΚΡ υπάρχουν ενστάσεις στα σχέδια αυτά. Οι έρευνες έδειχναν πως μόλις το 40% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ στήριζαν το μοντέλο που πρότεινε ο πρόεδρος. Γι αυτό και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον προεκλογικό του αγώνα δεν αναφέρθηκε ποτέ στα προεδρικά σχέδια του Ερντογάν. Αυτό προκάλεσε διχασμό στο κόμμα.

Παλαιός έναντι νέου
Παρ’ όλο που είναι Πρόεδρος, δεν τήρησε ίσες αποστάσεις με όλα τα κόμματα. Πραγματοποίησε καθημερινές προεκλογικές συγκεντρώσεις, αυξάνοντας την ένταση στις ομιλίες του. Κάποτε, αυτός ο σκληρός λόγος πράγματι έφερνε αποτελέσματα, αλλά ύστερα από 15 χρόνια φαίνεται πως ο κόσμος κουράστηκε. Μόλις εμφανίστηκε ένα νέο, έξυπνο πρόσωπο, με ήρεμο τρόπο ομιλίας (ο Σελαχατίν Ντερμιτάς), αμέσως έγινε ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν).

Χλιδάτη ζωή
Η συζήτηση για το παλάτι και τις… χρυσές τουαλέτες που έφερε στην επικαιρότητα η αντιπολίτευση, προκάλεσε μεγάλο πλήγμα. Διότι η αντιπολίτευση δήλωνε πως στη χώρα αυτή υπάρχουν άνθρωποι που μαζεύουν τρόφιμα από τα σκουπίδια, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αυτές οι τεράστιες δαπάνες. Ο Ερντογάν απάντησε στις κατηγορίες αυτές και για έναν περίπου μήνα έχανε δυνάμεις.

Θρησκεία
Επέμενε στην παραχώρηση τεθωρακισμένης Mercedes και αεροσκάφους στον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας. Με την επιμονή του αυτή έχασε και τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Πάνω από 1.000 καταγγελίες για νοθεία

Συλλήψεις Κούρδων ακτιβιστών στην Κωνσταντινούπολη. 
Απόπειρες αξιωματικών της αστυνομίας να ψηφίσουν δύο και τρεις φορές!
Μυστηριώδη αστυνομικά οχήματα χωρίς πινακίδες έξω από εκατοντάδες εκλογικά τμήματα σε διάφορες πόλεις. 
Προσφραγισμένοι φάκελοι με ψηφοδέλτια του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Προύσα και το Ντιγιαρμπακίρ, που ρίχτηκαν στην κάλπη με την ανοχή των εφορευτικών επιτροπών. 
Καταγγελίες για ηλεκτρονική νοθεία από εκατοντάδες μέλη του ΑΚΡ που συμμετείχαν στην Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή της Τουρκίας…

Τουλάχιστον 1.000 επίσημες καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες, απόπειρες διπλοψηφιών και νοθείας κατατέθηκαν επίσημα από πολίτες και οργανώσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Zaman. Η συγκεκριμένη εφημερίδα πρόσκειται στον ιεροδιδάσκαλό Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ και βοήθησε τον Ερντογάν να ανέλθει στην εξουσία. Τώρα όμως βρίσκεται σε ανηλεή πόλεμο με τον «σουλτάνο», ο οποίος διώκει απηνώς τους υποστηρικτές του πρώην μέντορά του στον κρατικό μηχανισμό.

Η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) συνέταξε προκαταρκτική έκθεση για τις παρατυπίες, καταγγέλλοντας ότι «εκπρόσωποί της εμποδίστηκαν από την αστυνομία να εισέλθουν ως παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα της νοτιο-ανατολικής επαρχίας Σιίρτ και στο Κιρίκαλε.

Εξάλλου, ο δημοσιογράφος Φουάτ Αβνί κατήγγειλε μέσω twitter ότι το πρωί του Σαββάτου έγιναν 17 εκφοβιστικές συλλήψεις μελών του HDP στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία της συνεργασίας με το ΡΚΚ.

Πληροφορίες από εφημ. «Τα Νέα» και «Ελεύθερος Τύπος»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ