}

09 Ιουνίου, 2015

Bloomberg: Οι θεσμοί απέρριψαν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Bloomberg: Οι θεσμοί απέρριψαν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης
Την πρόθεση τους να οδηγήσουν την Ελλάδα σε οικονομική ασφυξία απέδειξαν για ακόμη μία φορά οι ξένοι δανειστές.
Χρειάστηκαν λιγότερα από 50 λεπτά προκειμένου οι νέες προτάσεις που υπέβαλε την Τρίτη προς τους δανειστές της η Ελλάδα να χαρακτηριστούν μη αξιόπιστες, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι που είδαν την ελληνική πρόταση είπαν στο πρακτορείο πως η πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, κάνοντας λόγο για ένα «ασαφές αναμάσημα» προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, ενώ και το γερμανικό πρακτορείο MNI τονίζει -επικαλούμενο πηγές της ΕΕ- πως είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι περιέχει μόνο μικρές αλλαγές.
Νωρίτερα ελληνική κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήταν ήδη από χθες σε αναμονή στις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει έως αργά το βράδυ της Δευτέρας τις νέες προτάσεις της. Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το Brussels Group να συνέρχεται σήμερα Τρίτη, ώστε να αποτιμήσει τις νέες ελληνικές θέσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες θα υπάρξει το απόγευμα νέα συνάντηση του ελληνικού κλιμακίου με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Εν συνεχεία αναμένεται επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Η νέα ελληνική πρόταση που καταγράφεται σε κείμενο επτά σελίδων, έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου(από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις στα δημοσιονομικά αναπτύσσονται σε τρεις σελίδες και οι υπόλοιπες τέσσερις σελίδες αφορούν σε πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών.
Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια. Ως προς το ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές. Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.
Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί η Αθήνα παράταση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.
Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ