}

23 Ιουνίου, 2015

Πέρασε η συμφωνία από την Σύνοδο Κορυφής αλλά η κυβέρνηση "ματώνει" πλέον επικίνδυνα...

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΡΩΤΗΜΑ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΛ ΛΟΓΩ "ΜΑΧΑΙΡΙΟΥ" ΣΤΙΣ ΕΔ
Εμπεδώνεται η εικόνα συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με άγνωστο μέχρι στιγμής το τελικό ισοζύγιο της διαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι "κέρδισε πολλά σε σχέση   με όσα ίσχυαν για την προηγούμενη κυβέρνηση" (γεγονός ότι το ζητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ χαμηλότερο και το κέρδος μπορεί να ξεπεράσει τα 8,5 δισ. ευρώ) αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουν συνολικά μέτρα 8 δισ. ευρώ που λίγο απέχουν από τα όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η γενική εικόνα μετά την Σύνοδο Κορυφής για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι ότι πρώτον τα Κοινοβούλια θα εγκρίνουν την συμφωνία, θα ακολουθήσει εκταμίευση κάποιων ποσών για να πληρωθεί το ΔΝΤ και οι λοιποί δανειστές και σε τρίτη φάση θα συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, αν και επίσημα για το τελευταίο δεν μιλάει κανείς   από τους δανειστές.
Πάντως η πίεση εντός και εκτός Ελλάδος με τους συνεχείς εκβασμούς των τραπεζιτών   (Γ.Σττουρνάρας, Ν.Καραμούζης) για κλείσιμο των τραπεζών, τον πόλεμο του Reuters και υπό τις απειλές για "κινήσεις" αποσταθεροποίησης, φαίνεται ότι έφεραν αποτέλεσμα με   απόρροια την υποχώρηση της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή έχουμε μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες ύψους 200 εκατ. ευρώ και παρά   τα όσα ισχυρίζονται παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είναι αδύνατον η νέα αυτή περικοπή να μην επηρεάσει την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τα εισοδήματα των μονίμων στελεχών.
Ευλογα προκύπτει το ερώτημα παραμονής στο υπουργείο του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου,         (αλλά και ευρύτερα των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση) ο οποίος μόλις την περασμένη Τετάρτη   από το Παρίσι δεσμευτόταν ότι "Δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες και θα επιστραφούν σταδιακά όσα έχουν κοπεί από τους μισθούς των στρατιωτικών".
Βέβαια στο ΥΠΟΙΚ ποντάρουν στα ... αδιάθετα κονδύλια (ναι, υπήρχαν και τέτοια: Η ανικανότητα ή ο φόβος των Αρχηγών των Επιτελείων να απορροφήσουν κονδύλια που ετησίως έφταναν τα 200 εκατ. ευρώ, τώρα δίνει το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να ισχυρίζεται ότι "Αφού δεν τα απορροφούσαν άρα δεν τα χρειάζονταν"!).
Αλλά αδιάθετα υπήρχαν όταν δεν υπήρχαν προγράμματα. Πώς θα βρεθούν κονδύλια για προγράμματα τα οποία ο Αρχηγός της Αεροπορίας χαρακτήρισε "Εκ των ουκ άνευ'   όπως ο εκσυγχρονισμός των F-16 και των Mirage 2000-5 Μk2 που θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, έστω σε μία επταετία; Και τόσα άλλα βέβαια; Ανταλλακτικά, καύσιμα, κλπ.; Ποιος θα σταματήσει τις πανίσχυρες τουρκικές ενοπλες δυνάμεις με 500 εκατ. ευρώ δαπάνες το χρόνο όταν η γειτονική χώρα δαπανά κοντά 10 δισ. δολ. ετησίως;
Αρα προκύπτει θέμα παραμονής στην κυβέρνηση των ΑΝΕΛ; Κανονικά ναι, αν ιδωθεί με κριτήρια πολιτικής συνέπειας. Αλλά στη πολιτική κατά κανόνα προηγείται ο ρεαλισμός και εναπόκειται στον Π.Καμμένο να εξετάσει πώς θα συμβιβάσει τα φαινομενικά ασυμβίβαστα.
Πάντως και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ η ατμόσφαιρα είναι "βαριά". Ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δήλωσε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει "μνημόνιο χειρότερο από   τα πρώτα και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει".
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά"Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον Πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία".
Λίγη ώρα αργότερα ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωνε ότι "αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν. Πιστεύω ότι στο τέλος αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή. Είναι ακραία και αντικοινωνική αυτή η συμφωνία"  πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην τηλεόραση του Star.
Αντίδραση είχαμε και από τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο ο οποίος, μέσω Facebook, δήλωσε   "Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς...".
Η πιο σφοδρή - αναμενόμενη - αντίδραση ήρθε από την αριστερή τάση η οποία απευθύνει   "προσκλητήριο προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία".
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μέτρα  "για μια συμφωνία παράτασης του μνημονιακού προγράμματος", ενώ προτείνεται η διεξαγωγή  ενός εκτάκτου συνεδρίου   του ΣΥΡΙΖΑ "για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας".
Σε ότι αφορά την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε τις προτάσεις της με ισοδύναμα και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των θεσμών.
Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:
  • Καταθέσαμε την πρόταση μας στους Θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα που έχει ως κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. 
  • Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πάνε σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Προστατεύουμε τους συνταξιούχους και τη μέση οικογένεια, για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να τα επωμιστούν.
  • Η πρόταση μας έγινε δεκτή ως βάση. 
  • Χρειαζόμαστε λίγα 24ωρα ακόμα για μια συνολική και βιώσιμη λύση που θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο που θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία. 
  • Στόχος η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το επόμενο διάστημα. 
  • Κριτήριο η κοινωνική δικαιοσύνη και η οικονομική βιωσιμότητα καθώς και το βιώσιμο χρέος
  • Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Νωρίτερα, θετικά αποτίμησαν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι "Η ελληνική πλευρά έκανε ένα ουσιαστικό βήμα" και ότι "οι προτάασεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση".
Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριο; Α.Μέρκελ τόνισε ότι "Η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα μπροστά και έδωσε σήμερα μία σειρά προτάσεων, τις οποίες οι Θεσμοί χαρακτήρισαν ως σημείο εκκίνησης".
Σε ερωτήσεις για το αν θα τεθεί και θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και τρίτο Μνημόνιο απάντησε ως εξής: 
"Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα. Μόνο για την ολοκλήρωση του δεύτερου και ακούσαμε προσεκτικά την ελληνική κυβέρνηση να λέει δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα. 
Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος, αυτή ακόμη εκκρεμεί/
Μέχρι τώρα το χρέος ξέρουμε ότι είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Ετσι κινούμαστε. Δεν μπορώ να σας πω τώρα τι θα λέμε την Τετάρτη το βράδυ. Δεν τολμώ να το κάνω.
Δεν τίθεται να συζητήσουμε θέμα χρέους, πώς θα το αναδιαρθώσουμε. Θα δούμε τη χρηματοδότηση. Εχουμε βάλει διαρθρωτικές απαιτήσεις γιατί το γερμανικό δίκαιο δεν επιτρέπει διεύρυνση του EFSF.
Ενδιάφερον έχει και η τελευταία ερώτηση και απάντηση της Α,Μέρκελ
- Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να κάνει κίνηση; Παίζει πόκερ;
"Δεν έχει νόημα να αναλύσω ποιος, πότε, γιατί. Οι προτάσεις δόθηκαν στους Θεσμούς και όχι σε εμάς. Μας είπαν ότι είναι ένα σημείο εκκίνησης και πρόοδος".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ