}

18 Ιουνίου, 2015

Αυτή είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της ημέρας πέντε ώρες πριν το Eurogroup

esmΕΕ και ΕΚΤ προετοιμάζουν κοινή ανακοίνωση για το ελληνικό χρέος, αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών που μεταδίδει η Καθημερινή, ενώ στο παρασκήνιο τρέχουν συναντήσεις και εξελίξεις που θα καθορίσουν τη διαπραγμάτευση.

Πέραν του σημερινού Eurogroup, στο οποίο δεν υπάρχουν από καμία πλευρά προσδοκίες για συμφωνία, υπάρχει μια ακόμα συνεδρίαση που θεωρείται η πλέον κρίσιμη και ίσως καθοριστική. Στις 3 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Μισή ώρα αργότερα, θα υπάρξει, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κοινή συνέντευξη τύπου του επικεφαλής του ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ και του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο θα βρεθεί το ελληνικό χρέος και η πρόταση Βαρουφάκη που ζητεί από τον ESM να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα Ιουλίου και Αυγούστου που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, απαλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο την Αθήνα από την εξεύρεση σχεδόν 6,7 δις μέσα στο καλοκαίρι για την αποπληρωμή τους.

Αν αποφασιστεί αυτό, μπορεί στη συνέχεια ο ESM να πράξει το ίδιο και με τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες  ύψους 27,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα ομόλογα που η ΕΚΤ είχε αγοράσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων (SMP’s) που εκπονούσε εκείνη την περίοδο.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα γίνει μια συμφωνία για αποπληρωμή αυτών των ομολόγων που θα έχει πλέον στα χέρια του ο ESM, σε βάθος χρόνου.

«Κλειδί» φαίνεται να θεωρείται η πληροφορία που έδωσε προ ημερών το δίκτυο Reuters, σύμφωνα με την οποία ο ESM εξετάζει το ενδεχόμενο να μπορεί να αγοράζει και ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης, ανοίγοντας το δρόμο για αυτά της Ελλάδας.

Στο βάθος της πρότασης, βρίσκεται και η αγορά των δανείων από τον ESM που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ