}

18 Ιουνίου, 2015

«Πέφτουν» οι υπογραφές για τον Greek Stream - Συνάντηση Α.Τσίπρα με Β.Πούτιν αύριο στην Αγία Πετρούπολη

ΚΡΕΜΛΙΝΟ: «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ»

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται στο παρόν χρονικό διάστημα, κινητικότητα η οποία αφορά στο σύνολο σχεδόν των διμερών ελληνο-ρωσικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Κύριος άξονας των εξελίξεων αναμένεται να παίξει τόσο ο αγωγός Greek stream όσο και η παρουσία αύριο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και η συνάντηση που θα έχει εκεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
Όπως δήλωσε ο βοηθός επί διεθνών ζητημάτων του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν, στη διάρκεια της αυριανής συνάντησής τους, στην Αγία Πετρούπολη, την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται από ελληνικό έδαφος.
 Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας «είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα» παρατήρησε ο κ. Ουσακόφ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικείμενη συνάντηση. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μου φαίνεται ότι αναμφίβολα θα ενημερώσει την ηγεσία μας για τις περιπέτειες στις σχέσεις με τη Γερμανία, την ηγεσία της ΕΕ, όλα αυτά είναι τώρα επίκαιρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ.
Σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, ο κ. Ουσακόφ επισήμανε ότι στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα, που θα γίνει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, «διάφορα ζητήματα θα συζητηθούν» για να προσθέσει: «Στο βαθμό που οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακά θετικές, εποικοδομητικές και φιλικές, νομίζω ότι υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα θα διεξαχθεί η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε ο κ. Ουσακόφ, άλλοτε πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ.
Παράλληλα στο θέμα του ελληνικού αγωγού αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ
"Ελλάδα και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν στο έδαφος της Ελλάδας τη συνέχεια του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, που ονομάζεται Greek Stream", δήλωσε από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός.  
«Ναι, ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμάζεται και νομίζω ότι η πιθανότητα υπογραφής του στο περιθώριο του Φόρουμ είναι μεγάλη… Θα είναι μια συμφωνία, αλλά τώρα δεν θα σας πω πώς θα ονομάζεται. Όταν θα το υπογράφουμε, θα πούμε με ακρίβεια, για τις προθέσεις των πλευρών να κατασκευάσουν αγωγό φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδας», είπε ο κ. Νόβακ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Η υπογραφή έρχεται στην πιο κρίσιμη περίοδο για την χώρα καθώς οι δανειστές ακολουθούν αδιάλλακτη στάση και οδηγούν τα πράγματα σε ρήξη.
Σημειώνεται ότι προ δέκα ημερών  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία για τον Greek Stream και την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου, όπου σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν:
“Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Α.Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας”..
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό πως "Ό,τι χρειαστείτε, η Ρωσία θα είναι στο πλάι σας".
Από εκεί και πέρα για το θέμα της προκαταβολής από τα τέλη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Greek Stream, δηλώθηκε ότι "Τα χρήματα είναι στη διάθεση της Ελλάδας, όποτε τα χρειαστεί", ενώ συζητήθηκαν και πιθανές εναλλακτικές οδοί διέλευσης προς της Ιταλία και από εκεί προς τη Σλοβενία.
Όπως γίνεται κατανοητό το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη είναι και το πιο κρίσιμο.
Ο Greek Stream θα είναι δυναμικότητας μεταφοράς 63 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία προς την Κ.Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το μήκος του αγωγού των 1.100 χιλιομέτρων θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα, και θα μεταφέρει διαμέσου της ελληνικής επικράτειας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Εκτός όμως από το θέμα του αγωγού η κινητικότητα στις ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις αγγίζει και το θέμα των σιδηροδρόμων. Όπως ανακοινώθηκε συνάντηση με τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν θα έχει στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ - Νόβοστι αναφέρεται στην ιστορία της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και της επισκευαστικής εταιρείας ROSCO και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, για τα οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της η ρωσική πλευρά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ