}

24 Αυγούστου, 2015

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ : Πέντε μήνες φοροκόλαση με δεκάδες χαράτσια (νέα αλλά και αναδρομικά)!


Από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο, οι πολίτες αντιμέτωποι με  καταιγίδα επιβαρύνσεων ύψους 13 δισ. € για σημερινές και παλαιότερες υποχρεώσεις. Σπίτια, αυτοκίνητα αλλά και τα πιο πενιχρά εισοδήματα στο στόχαστρο των ΔΟΥ!

Πυκνώνουν τα χτυπήματα της Εφορίας έως το τέλος του έτους και οι φορολογούμενοι θα καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν φόρους και χαράτσια για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία τους.

Φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων είναι οι φοροεπιβαρύνσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι και υπερβαίνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, ο λογαριασμός ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ!

Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν το ποσό αυτό θα φτάσει στο σύνολό του στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τόσο υπέρογκα ποσά φόρων μαζεμένα, καθώς η φοροδοτική ικανότητά τους έχει ήδη εξαντληθεί από την αδιάκοπη επιβολή παράλογων, άδικων και υπέρογκων φόρων καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου εφαρμογής των Μνημονίων.
Με τα έως σήμερα δεδομένα -και αν δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις-, το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών είναι το εξής:
Αύγουστος
Οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 26 του μήνα και έως τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων έχουν ενσωματωθεί ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικότερα:
α) Ολοι όσοι υπέβαλαν δηλώσεις και έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό του επιπλέον φόρου που προέκυψε για τα εισοδήματα του 2014.
β) Οσοι από τους φορολογούμενους αυτούς απέκτησαν το προηγούμενο έτος ετήσια ατομικά εισοδήματα συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ ή εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν μαζί και την πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία για τα εισοδήματα του 2014 υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4%.
γ) Επιπλέον, όσοι από τους παραπάνω φορολογουμένους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2014 ατομικώς επιχειρηματική δραστηριότητα (ως έμποροι, βιοτέχνες ή ελεύθεροι επαγγελματίες) θα πρέπει να πληρώσουν μαζί και την πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2014, το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ.
δ) Επίσης, όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2005, πισίνες και αεροσκάφη θα πρέπει μαζί με τους προηγούμενους φόρους να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (το 1/3 ή ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό). Για όσους κατείχαν Ι.Χ. αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κ.εκ. ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου διαβίωσης κάθε αυτοκινήτου. Για όσους κατείχαν το 2014 Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ., πισίνες και αεροσκάφη ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται αυτή τη στιγμή με συντελεστή 10% επί του ισχύοντος κατά περίπτωση τεκμηρίου διαβίωσης. Αργότερα, πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς θα λάβουν και συμπληρωματικά εκκαθαριστικά σημειώματα για να πληρώσουν επιπλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, καθώς το συγκεκριμένο χαράτσι αυξήθηκε από τις 15 Ιουλίου κατά 30% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ., τις πισίνες και τα αεροσκάφη, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων (υπολογίζεται με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης κάθε σκάφους άνω των 5 μέτρων).
Οι επιχειρήσεις τον ίδιο μήνα καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και να αποδώσουν και την πρώτη δόση του αυξημένου ΦΠΑ.
Σεπτέμβριος
Εως το τέλος Σεπτεμβρίου όσοι φορολογούμενοι έλαβαν ή θα έχουν λάβει χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον δεν θα έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τα συνολικά ποσά των οφειλών που θα έχουν προκύψει από τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά, θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση των οφειλών αυτών.

Τον ίδιο μήνα αποδίδουν ΦΠΑ και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ καταβάλλεται και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων.
Με το που θα μπει ο Σεπτέμβριος έρχονται και οι επιβαρύνσεις σε περισσότερους από 200.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (και μερικές χιλιάδες συνταξιούχους) που έχουν μηνιαία εισοδήματα άνω των 2.100 ευρώ. Πρόκειται για την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης που θα παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις. Η αύξηση της εισφοράς θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις στις καθαρές αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν σήμερα φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές μεγαλύτερες των 2.100 ευρώ και όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι λαμβάνουν φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.500 ευρώ θα δουν από τον Αύγουστο τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος να αυξάνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με όσα ψηφίστηκαν:
- Για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 1,4% στο 2%.
- Για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από 2,1% σε 4%.
- Για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από 2,8% σε 6%.
- Για εισοδήματα από 500.001 και άνω ο συντελεστής αυξάνεται από το 2,8% στο 8%.
Για φορολογουμένους που θα αποκτήσουν ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα αυξηθεί από τα 420,01-700 ευρώ στα 600-1.000 ευρώ. Για φορολογουμένους με εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης θα αυξηθεί από 1.050-2.100 ευρώ στα 2.000-4.000 ευρώ.
Ο Σεπτέμβριος όμως θα έχει ακόμη μία επιβάρυνση για περισσότερους από 800.000 οφειλέτες της Εφορίας, που μπήκαν στη ρύθμιση: την αύξηση της μηνιαίας δόσης. Αλλοι εξαιτίας της αύξησης του επιτοκίου, άλλοι επειδή θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν την οφειλή σε λιγότερες δόσεις απ' ό,τι είχαν υπολογίσει και άλλοι και για τους δύο λόγους που προαναφέρθηκαν, θα δουν τη μηνιαία δόση να αυξάνεται, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ακόμη και να διπλασιάζεται.
Οκτώβριος
Τον Οκτώβριο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν τον ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου, ενώ τον ίδιο μήνα κάνει πρεμιέρα ο ΕΝΦΙΑ, με την πληρωμή της πρώτης από τις συνολικά πέντε δόσεις, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια στους οδηγούς των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Πρόκειται για επιβάρυνση 250 ευρώ συν το κόστος ασφάλισης του αυτοκινήτου, το οποίο έχει ήδη ανέβει λόγω αύξησης του φόρου.
Νοέμβριος
Η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πληρωθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Τον ίδιο μήνα οι επιτηδευματίες καλούνται να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του αυξημένου ΦΠΑ.
Δεκέμβριος
Παραδοσιακά δύσκολος μήνας, καθώς οι φορολογούμενοι μαζί με την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει καταβάλουν και 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Τα σχέδια αλλαγών στη φορολογία Ι.Χ. και στα τέλη κυκλοφορίας έχουν παγώσει, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα διαπιστώσουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα. Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ αύξηση του συντελεστή φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).
Πανικός με τον ΦΠΑ σε ιδιωτική εκπαίδευση, φροντιστήρια
Ενα από τα χαράτσια της χρονιάς -το οποίο μάλιστα θα πλήξει την εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που είναι οι οικογένειες με παιδιά στο σχολείο- θα είναι η (για πρώτη φορά) επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Με το που θα ανοίξουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, Μέσης Εκπαίδευσης, ακόμη και Πληροφορικής, αλλά και με το που θα κληθούν οι γονείς να καταβάλουν την πρώτη δόση για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, θα γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς. Για ένα ιδιωτικό σχολείο που έχει ετήσια δίδακτρα 5.000 ευρώ η ζημιά μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ (σ.σ.: προφανώς θα γίνει παζάρι για το αν ένα μέρος της επιβάρυνσης θα επωμιστεί ο ιδιοκτήτης του σχολείου), ενώ ακόμη και για ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών το πρόσθετο κόστος θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρο «μαζικής καταστροφής», καθώς δίδακτρα φροντιστηρίου ή ιδιωτικού σχολείου πληρώνουν σχεδόν όλοι οι γονείς με παιδιά, δηλαδή περισσότερες από 1.000.000 οικογένειες.
ΕΝΦΙΑ: Ολο αλλάζει και όλο ο ίδιος μένει! Εξόφληση σε 5 δόσεις
Με τις αλλαγές στο έντυπο Ε9 για τα ακίνητα ξεκινά ουσιαστικά η προετοιμασία για την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους, ο οποίος -όπως και πέρυσι- πρόκειται να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα 2,6 δισ. ευρώ.
Στις 26 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για τις διορθώσεις τυχόν λαθών ή παραλείψεων από την πλευρά των φορολογουμένων, καθώς και για τις όποιες αλλαγές (όπως αγορά ή πώληση ακινήτου ή μεταβίβαση με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά) σημειώθηκαν στην ακίνητη περιουσία τους εντός του 2014.

Μέχρι και τη συγκεκριμένη προθεσμία οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9 με τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία. Οσοι δεν είχαν καμία μεταβολή και είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε9 αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι.
Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα εξής σημεία:
  • Ημιτελή ακίνητα: Για να χορηγηθεί η έκπτωση ημιτελούς ακινήτου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 99 στη στήλη 10 του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9.
  • Οροφος κατοικίας: Μία από τις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ είναι ο συντελεστής ορόφου. Για υπόγειο ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι 0,98, για ισόγειο και πρώτο όροφο 1, για δεύτερο και τρίτο όροφο 1,01, για τέταρτο και πέμπτο 1,02 και για έκτο και πάνω 1,03. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχει συμπληρωθεί η στήλη 11 του πίνακα 1 για τα κτίσματα.
  • Γεωργικά κτίσματα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η συμπλήρωση της στήλης 17 στον πίνακα 2 με τα στοιχεία γηπέδων, όπου συμπληρώνεται η επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αγροτεμάχια. Στη στήλη 17α αναγράφεται η επιφάνεια κατοικιών, στη στήλη 17β αναγράφεται η επιφάνεια αποθηκών και γεωργικών κτισμάτων, στη στήλη 17γ η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων, ενώ στη στήλη 17 αναγράφεται το άθροισμα της επιφάνειας όλων των κτισμάτων. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.
  • Κυριότητα: Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία), το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει φέτος σε πέντε δόσεις, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2016.
Τα «ραβασάκια» θα αρχίσουν να καταφθάνουν από τον επόμενο μήνα. Το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν ταχυδρομηθεί στο σύνολό τους, εκτός κι αν υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εξέλιξη που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και την πορεία της είσπραξης των φόρων.
Μέχρι τότε θα έχουν γίνει γνωστά και τα αποτελέσματα της προσπάθειας που καταβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην κατεύθυνση αναδιανομής των φορολογικών βαρών, με μετάθεση επιβαρύνσεων στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας προς όφελος των ασθενεστέρων.
Οι διατάξεις νόμου όμως οι οποίες περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το Μνημόνιο δείχνουν τον δρόμο και οι ελπίδες ουσιαστικών αλλαγών στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ είναι περιορισμένες.
Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
  • Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.
  • Ο εισπρακτικός στόχος δεν αλλάζει. Οσα εισέπραξε πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών τόσα πρέπει να εισπράξει και φέτος και το 2016. Στο Μνημόνιο γράφτηκαν 2,650 δισ. ευρώ και τόσα θα πρέπει να εισπραχθούν, ακόμα κι αν αλλάξουν κάποια στιγμή οι αντικειμενικές αξίες. Στο Μνημόνιο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι Αρχές θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν τρέξει και διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ορίζεται ότι «εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,650 δισ. ευρώ».
  • Εκπτώσεις προβλέπονται και φέτος για τους ιδιοκτήτες κενών, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Συγκεκριμένα προβλέφθηκε η διατήρηση και για το 2015 της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
Από την άλλη πλευρά όμως, καταργείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τον ΕΟΤ και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει φέτος και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.

Οι διατάξεις νόμου οι οποίες συνόδευσαν το Μνημόνιο στη Βουλή ορίζουν ότι «καταργείται η προβλεφθείσα από το έτος 2015 απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία -έτσι κι αλλιώς- δεν είχε ισχύσει το 2014.
Το θέμα της απαλλαγής θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του φόρου, ώστε να διασφαλιστεί και η μηχανογραφική υποστήριξη της τυχόν απαλλαγής και η αποφυγή των καταστρατηγήσεων του φορολογικού νόμου».
Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ