}

12 Αυγούστου, 2015

Τα φανερά και τα «κρυφά» μέτρα του Μνημονίου για Ασφαλιστικό και εργασιακά


Τα φανερά και τα «κρυφά» μέτρα του Μνημονίου για Ασφαλιστικό και εργασιακά

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Σκληρά μέτρα που κρύβουν νέες περικοπές σε συντάξεις και σε επιδόματα, αλλά και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης περιλαμβάνει το ασφαλιστικό «πακέτο» που ενσωματώθηκε στη συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για το νέο Μνημόνιο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών πέτυχαν να δεσμεύσουν την ελληνική πλευρά να θεσμοθετήσει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις που ισχύουν. Ταυτόχρονα σημαντική επιβάρυνση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρόκειται να προκύψει από την κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων (φόρων υπέρ τρίτων) έως τα τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα οι δανειστές προτείνουν ως αντιστάθμισμα των απωλειών είτε να αυξηθούν οι εισφορές προς τους ασφαλισμένους, είτε να μειωθούν επιδόματα. Η πρόταση για αύξηση των εισφορών πάντως προκαλεί εντύπωση, καθώς οι ίδιοι οι δανειστές είχαν απορρίψει στις αρχές Ιουλίου ανάλογη πρόταση της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι υφεσιακό, αλλά τώρα το προτείνουν…
Από τα υπόλοιπα μέτρα ξεχωρίζει η καθολική εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου (3863/2010) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και για τις σταδιακές μειώσεις που θα προκύπτουν (έως 1%) από εδώ και στο εξής. Μειώσεις όμως υποκρύπτουν και η σύνδεση εισφορών με τις παροχές, μέτρο που επίσης περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές πέτυχαν επίσης να επανέλθει το χρονικό διάστημα ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους, στους τρεις μήνες, από έξι μήνες που είχε γίνει με τροπολογία Σκουρλέτη.
Έτσι κατάφεραν να διατηρήσουν εν ισχύ τις αποφάσεις της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (6η ΠΥΣ) του 2012, άρα θα παραμένουν «ζωντανά» μετά την λήξη του τριμήνου, δηλαδή θα μετενεργούν στις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων, μόνο τέσσερα επιδόματα και όχι το σύνολο των επιδομάτων που μπορεί να υπάρχουν σε μια συλλογική σύμβαση. Αυτά είναι τα επιδόματα σπουδών, προϋπηρεσίας, τέκνων και βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εκ νέου να καταργήσει το ΕΚΑΣ στο 20% των χαμηλοσυνταξιούχων, περίπου 70.000 άτομα, έως το Μάρτιο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική δέσμευση θέλει το ΕΚΑΣ να καταργείται έως το 2019.
Στη συμφωνία επαναλαμβάνεται επίσης η δέσμευση της κυβέρνησης για να μην πραγματοποιήσει την παραμικρή αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους. Οι όποιες παρεμβάσεις θα προκύψουν ύστερα από διάλογο που θα πραγματοποιηθεί με ανεξάρτητους φορείς και αφού πρώτα αξιοποιηθούν οι καλύτερες πρακτικές που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά όπως θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, έχουν ως εξής:
*Διευκρίνιση των προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα στην καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 έτη.
*Έκδοση εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή του νόμου του 2010 για το ασφαλιστικό.
*Σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
*Κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια στις συμβάσεις εργασίας που ψηφίστηκε στις 2 Ιουλίου του 2015.
Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016 - 2019.
Μεταξύ άλλων, ως το τέλος Οκτωβρίου προβλέπεται:
*Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.
*Να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές
*Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που είναι συνδεδεμένα με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από την 31η Οκτωβρίου. Οι απώλειες των ταμείων θα αντικατασταθούν από τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών.
*Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ξεκινώντας με το 20% των "υψηλότερων" χαμηλοσυνταξιούχων από τον Μάρτιο του 2016.
*Εκκίνηση της συζήτησης με ανεξάρτητους φορείς και το ILO για εφαρμογή των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών στα εργασιακά ζητήματα. Μάλιστα, δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ