}

19 Μαΐου, 2016

Θράσος! Και «συστάσεις» για Θράκη από το τουρκικό ΥΠΕΞ



Θέμα Θράκης ανοίγει η Αγκυρα λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (23/5) και ενώ το Αιγαίο έχει πάρει «φωτιά» με τα πρόσφατα τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλκίτς επέλεξε να υψώσει τους τόνους, παραμονή της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, υιοθετώντας ακραίες θέσεις, που συνήθως εκφράζει ο σκληρός καθοδηγητικός πυρήνας του προξενείου Κομοτηνής, αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα και τα δικαιώματά της.


Απαντώντας -όπως είπε- σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων (σ.σ.: εννοεί τις δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου στη Θράκη και την απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Στράτου Ευθυμίου στις προκλητικές δηλώσεις των ψευδομουφτήδων), ο Τούρκος εκπρόσωπος σήκωσε ξανά όλο το πακέτο των τουρκικών αιτιάσεων στη Θράκη.

Το «μανιφέστο Μπιλκίτς» περιλαμβάνει αιτήματα για «επίδειξη σεβασμού από την Ελλάδα προς την εθνοτική ταυτότητα της μειονότητας (εννοώντας την "τουρκική", κατά παράβαση των συνθηκών), εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις ΜΚΟ, στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση της λέξης "Τούρκος" στις ονομασίες τους, άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων, αναγνώριση των μουφτήδων που εκλέγει η μειονότητα (ψευδομουφτήδων), παύση παρεμβάσεων στις θρησκευτικές ελευθερίες των μειονοτικών, διασφάλιση των διοικήσεων των μειονοτικών ιδρυμάτων, πλήρη απόδοση των περιουσιακών στοιχείων τους και, τέλος, απόδοση και πάλι της ιθαγένειας στα μέλη της μειονότητας, από τα οποία είχε αφαιρεθεί, με το άρθρο 19 του Ελληνικού Δικαίου Ιθαγένειας», το οποίο έχει καταργηθεί, χωρίς αποκατάσταση των «απωλειών».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος απέρριψε την «αισιόδοξη προσέγγιση», την οποία παρουσίασε ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς, όπως είπε, «απέχει πολύ από την παρούσα κατάσταση της τουρκικής (sic) μειονότητας», ενώ αναβίβασε το θέμα σε «προϋπόθεση» εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ν. Σταυρουλάκης
«Οχι» στην Αγκυρα για αποζημίωση που ζητούν από Ελληνα πιλότο!
Την απόρριψη του αιτήματος του εισαγγελέα της Αγκυρας, ο οποίος ζητούσε μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής την κίνηση δικαστικής διαδικασίας αποζημίωσης σε βάρος Ελληνα πιλότου, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα στις 8 Οκτωβρίου 1996. Συγκεκριμένα, οι τουρκικές Αρχές ζητούσαν τη δικαστική συνδρομή της χώρας μας για την πτώση του αεροσκάφους -σε αναγνώριση-αναχαίτιση από ελληνικά μαχητικά-, στην οποία είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης Ναΐλ Ερντογάν (έχασε τον έλεγχο και δεν εκτινάχθηκε το κάθισμά του, όπως του συγκυβερνήτη) και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε προ διμήνου και διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του οποίου επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Μόλις οι Ελληνες εισαγγελείς παρέλαβαν το αίτημα κίνησαν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες. Συγκεκριμένα, έστειλαν έγγραφο αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει απάντηση σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας και με το ερώτημα εάν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος ασκεί επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες. Οταν οι εισαγγελικές Αρχές έλαβαν την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, συγκλήθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο και με απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής, κλείνοντας τον φάκελο του εν λόγω αιτήματος.
Μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και με απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής.
Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ