}

07 Ιουλίου, 2016

Κόφτης με δέκα λεπίδες για τις συντάξεις



Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

«Κόφτης» με 10 λεπίδες, που απειλεί να κατακρεουργήσει ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις, είναι ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής του Προϋπολογισμού, όπως αποκαλύπτεται από το Τεχνικό Μνημόνιο Κατανόησης που
υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές μας στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Το 26 σελίδων κείμενο είδε χθες το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνει όλα τα... ψιλά και δολοφονικά γράμματα του Μνημονίου.
Με βάση το Τεχνικό Μνημόνιο, ο περιβόητος «κόφτης» δαπανών θα έχει... σαφή προτίμηση στις συντάξεις, διότι οι δανειστές θεωρούν πως οι μειώσεις συντάξεων έχουν πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική απόδοση απ' ό,τι οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και οι περικοπές καταναλωτικών δαπανών.

Η Eurostat

Ετσι, αν η Eurostat αποφανθεί τον Απρίλιο του 2017 ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε φέτος τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και η απόκλιση ξεπερνά το 0,25% του ΑΕΠ, ο μηχανισμός περιστολής δαπανών θα κάνει οδυνηρή πρεμιέρα τον Μάιο και θα βάλει πρώτες πρώτες στις λεπίδες του τις συντάξεις. Η απειλή ενεργοποίησης του «κόφτη» θα επικρέμαται ξανά πάνω από τη χώρα τον Μάιο του 2018 και του 2019, σε περίπτωση που δεν προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ αντιστοίχως και η απόκλιση είναι μεγαλύτερη του 0,25% του ΑΕΠ.

Το Τεχνικό Μνημόνιο δεσμεύει την ελληνική πλευρά να περικόψει δαπάνες αν ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», λαμβάνοντας όμως υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις των περικοπών αυτών στα έσοδα του Προϋπολογισμού, ώστε το τελικό καθαρά δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι το επιδιωκόμενο. Μάλιστα, προσδιορίζει με ακρίβεια τη διαφορά ανάμεσα στη μεικτή και την καθαρή απόδοση των περικοπών δαπανών.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
1. Για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στις συντάξεις, ο Προϋπολογισμός εξοικονομεί 85 ευρώ, αφού, σύμφωνα με τους δανειστές, χάνεται μόλις το 15% της δημοσιονομικής ωφέλειας του μέτρου. Συνεπώς, οι περικοπές συντάξεων είναι, κατά τους πιστωτές, το πιο αποτελεσματικό για τον Προϋπολογισμό μέτρο.
2. Για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής στους μισθούς του δημόσιου τομέα, το καθαρό δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει είναι μόλις 55 ευρώ, καθώς οι δανειστές ορίζουν ότι χάνεται το 45% λόγω της αρνητικής επίπτωσης στην κατανάλωση, τους έμμεσους και άμεσους φόρους κ.λπ.
3. Για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής περικοπής σε δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες (καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου), το καθαρό δημοσιονομικό όφελος είναι 80,7 ευρώ, δεδομένου ότι, κατά τους πιστωτές μας, το 19,3% της δημοσιονομικής ωφέλειας του μέτρου χάνεται.
4. Συνολικά την τριετία 2017-2019 οι δαπάνες που θα περικοπούν σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους μπορεί να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 3,6 δισ. ευρώ.
5. Ασφυκτικά μικρό -μόλις 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή 360.000.000 ευρώ- είναι το περιθώριο απόκλισης που... συγχωρεί ο «κόφτης» λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Απαίτηση για εισπρακτικό σαφάρι και περισσότερες κατασχέσεις!
Οι «λεπίδες» του «κόφτη» θα ενεργοποιούνται ως εξής:
1. Αν η απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεταξύ 0,26% και 0,75% του ΑΕΠ, θα λαμβάνονται μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ.
2. Αν είναι μεταξύ 0,76% και 1,25%, η προσαρμογή θα είναι 1% του ΑΕΠ.
3. Αν είναι 1,26%-1,75%, τα μέτρα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ.
4. Αν είναι 1,76%-2,25% του ΑΕΠ, τα μέτρα θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ.
5. Αν δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις του Μνημονίου για ύφεση 0,3% φέτος, ανάπτυξη 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018, και εφόσον η υστέρηση ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, τότε οι περικοπές δαπανών του «κόφτη» θα μειώνονται κατά το ήμισυ της διαφοράς μεταξύ της μνημονιακής πρόβλεψης και της πραγματικής πορείας του ΑΕΠ.

Το τεχνικό Μνημόνιο επιφυλάσσει άλλα δύο χτυπήματα:
  • Περιλαμβάνει ρήτρα μη καταβολής νέας δανειακής δόσης προς την Ελλάδα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αν δεν έχει προηγουμένως εκκαθαριστεί το 80% των οφειλών για τις οποίες έχει ήδη αποδεσμευτεί δόση.
  • Θέτει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για τη συγκέντρωση εσόδων, που οδηγούν σε «σαφάρι» τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προκειμένου να εισπραχθούν:
  • 1,73 δισ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο και 2,05 δισ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.
  • 21% των νέων οφειλών ως τον Σεπτέμβριο και 23% ως τον Δεκέμβριο.
  • 450.000.000 ευρώ ως τον Σεπτέμβριο και 600.000.000 ευρώ ως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους «μεγάλους οφειλέτες».
  • 563.000.000 ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως τον Σεπτέμβριο και 750.000.000 ευρώ ως τον Δεκέμβριο.
Επίσης, απαιτούνται:
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.
  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως τον Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ως εξής: ΙΚΑ 95%, ΟΑΕΕ 65%, ΕΤΑΑ 80%, ΟΓΑ 77%.
Σοκ!Από 192 ευρώ αρχίζει η προσωρινή
Στα... τάρταρα υποχωρεί η προσωρινή σύνταξη, η οποία σε ειδικές περιπτώσεις θα διαμορφώνεται μόλις στα 192 ευρώ τον μήνα, με βάση τις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν στον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό.
Η σύνταξη-φιλοδώρημα των 192 ευρώ αφορά προσωρινή σύνταξη για περίπτωση θανάτου και προκύπτει από την κατά 50% μείωση του έτσι κι αλλιώς χαμηλού ορίου των 384 ευρώ. Σύμφωνα με τον εργατολόγο και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), στο εξής η καταβαλλόμενη προσωρινή σύνταξη, ως αποτέλεσμα της εθνικής σύνταξης, θα κυμαίνεται από 384 έως 768 ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν προσωρινές συντάξεις ακόμα και στα επίπεδα των 1.200 ευρώ...

Στο εξής η καταβολή της προσωρινής σύνταξης θα προκύπτει από το 50% του μέσου όρου των αποδοχών του δικαιούχου, κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Σε σχέση με το προϋπάρχον καθεστώς, προκύπτει μείωση κατά 30% στις μελλοντικές καταβαλλόμενες προσωρινές συντάξεις.
Για περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, θα χορηγείται το 75% της προσωρινής σύνταξης για ποσοστά αναπηρία από 67% έως 79,99%. Η προσωρινή σύνταξη θα είναι στο 50% για περιπτώσεις ποσοστού αναπηρίας από 50% έως 67%.
Επικουρικές: Τον Σεπτέμβριο (τελικά) μπαίνει το «μαχαίρι»
Μετάθεση κατά έναν μήνα φαίνεται ότι πήραν οι περικοπές ύψους 5%-40% που πρόκειται να επιβληθούν στις επικουρικές συντάξεις και οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 260.000 συνταξιούχους. Αντί για τον Αύγουστο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις θα πέσει τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου στη Βουλή.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι μειώσεις έχουν ως αφετηρία την 1η Ιουνίου, η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερο το ποσό της παρακράτησης που θα γίνεται από τον Σεπτέμβριο και κάθε μήνα έως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά από την καθυστερημένη εφαρμογή του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις αφορούν περιπτώσεις συνταξιούχων με συντάξιμες αποδοχές (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) άνω των 1.300 ευρώ μεικτά. Με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά κλιμακωτές, ανάλογα με τα ποσοστά αναπλήρωσης που χορηγήθηκαν. Στην πρώτη γραμμή των μειώσεων βρίσκονται συνταξιούχοι που προέρχονται από πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και από τον κλάδο των τραπεζών.
Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στη μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό προέβλεψε ότι μόλις ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η απονομή τους θα γίνεται μέσα σε έναν μήνα από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
«Καμπανάκι» των δανειστών σε προαπαιτούμενα

Το πρώτο «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων που συνδέονται με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ χτύπησαν ήδη οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικό σημείωμα, στο οποίο προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τις προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα, που έληγαν τον Ιούνιο (επιλογή μελών Εποπτικού Συμβουλίου στο Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μεταφορά νέου πακέτου ΔΕΚΟ σε αυτό κ.ά.). Προσθέτουν δε πως, αν δεν επιταχύνει η ελληνική πλευρά, δεν θα μπορέσει να εγκριθεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: ap-ax-aerop.blogspot.com και τις δημοσιεύσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ