}

07 Φεβρουαρίου, 2017

Στο παρά 5 της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης ενισχύουμε την αεράμυνα μας: Ζητήσαμε βοήθεια από τη Ρωσία και ανταλλακτικά για S-300PMU1, TOR-M1, OSA-AKM – Σοβαρό περιστατικό στα Ίμια


Στο παρά 5 της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης και το ΥΠΕΘΑ αποφάσισε να ενισχύσει την ελληνική αεράμυνα ώστε να υπάρξει μέγιστη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα τη στιγμή που χτες είχαμε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό στα Ίμια. Αρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η υπογραφή «εν-συνεχεία


υποστήριξης» (FOS: Follow On-Support) για τα ρωσικής προέλευσης συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (Α/Α) που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τριών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε πρώτο το defence-point.gr οι συμβάσεις FOS που ολοκληρώνονται, αφορούν τα μεσαίου βεληνεκούς (SHORADS) 9K331 TOR-M1 (κατά NATO SA-15 Gauntlet) και 9K33M3 OSA-AKM (κατά NATO SA-8B Gecko Mod. 1) που επιχειρεί το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, καθώς επίσης και τα μεγάλου βεληνεκούς συστήματα S-300PMU1 που επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία.
Τα προγράμματα αυτά είχαν εγκριθεί στη Βουλή στις 9 Οκτωβρίου 2013 αλλά άγνωστο γιατί, είχαν παραμείνει στα συρτάρια μέχρι τώρα.

Είναι σίγουρο πλέον πως το Υπουργείο Άμυνας προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο με την Τουρκία. Χτες όπως μετέδιδαν τουρκικά ΜΜΕ, τρία τουρκικά σκάφη διέρχονταν ανάμεσα στις βραχονησίδες Ίμια και σε διάπλου ελληνικού σκάφους της ακτοφυλακής του ζήτησαν να απομακρυνθεί αμέσως ενώ για 158 λεπτά είχαμε μεγάλη ένταση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής «παραβίασαν» την θαλάσσια περιοχή των βραχονησίδων των Ιμίων και ήρθαν σε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου μεταξύ των δύο δυνάμεων ακτοφυλακής.
Χτες το απόγευμα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής φέρεται κατά τους νέο-Οθωμανούς να «παραβίασε» τουρκικά χωρικά ύδατα .
Τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού ανέφεραν την παράβαση ως εξής μέσω ασυρμάτου,«εδώ τουρκική ακτοφυλακή . Αποχωρήστε από εδώ παρακαλώ» .
Το ελληνικό πλοίο με την ανακοίνωση φέρεται να προειδοποίησε αμέσως ότι θα αποσυρθεί από τουρκικά χωρικά ύδατα.
Οι ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν παραβιάσεις ναυσιπλοΐας στα ύδατα των Ιμίων μεταξύ των τουρκικών ομάδων ακτοφυλακής παρά την
προειδοποίηση για περίπου 15 λεπτά υπήρξε μια « επικίνδυνη» ένταση διότι προφανώς οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να ρίξουν πυρά.
Η κινητικότητα διακόπηκε με την απομάκρυνση του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα .

Αναμένουμε ανακοίνωση επίσημη από το αρχηγείο του υπουργείου ναυτιλίας. Η ουσία είναι ότι οι Τούρκοι κλιμακώνουν επικίνδυνα
αναζητώντας την παραμικρή αφορμή να «φουντώσουν» την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Το τουρκικό σκάφος TCSG-72 της τουρκικής ακτοφυλακής από το πρωί, διέρχονταν μέσα από το βραχώδες Ίμια μαζί με τα σκάφη Turgutreis και Gumusluk σε διαστήματα μισής ώρας.
Το ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής συνεχίζει να περιπολεί κοντά στις βραχονησίδες Ίμια.
Πως έφτασαν οι S-300 στην Ελλάδα
Eπιχείρηση «Δίας» είχε ονομαστεί το άκρως απόρρητο σχέδιο μεταφοράς των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 από την Aγία Πετρούπολη στην Kρήτη το βράδυ της 22ας Mαρτίου του 1999.
Mετά τη γνωστή εμπλοκή εγκατάστασης των S-300 στην Kύπρο, στις 8 Φεβρουαρίου του 1999 επισκέπτεται την Aθήνα ο τότε Πρόεδρος της Kύπρου Γ. Kληρίδης, όπου αποφασίζεται από κοινού με την Aθήνα η μεταφορά των αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Eλλάδα και η ένταξή τους στον Eνιαίο Aμυντικό Xώρο Eλλάδας Kύπρου.
Στην ίδια συνάντηση αποφασίζεται ως αντιστάθμισμα η μεταφορά στην Kύπρο αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς TOR M1 και πυροβόλων SUZANA των 155 χιλιοστών με ακτίνα δράσης 45 χιλιομέτρων.

H ελληνική κυβέρνηση αναθέτει στον Γ. Σμπώκο, τότε γενικό γραμματέα Eξοπλισμών, την ευθύνη μεταφοράς των S-300 στην Eλλάδα, ο οποίος και καταστρώνει ένα άκρως απόρρητο σχέδιο και το βαφτίζει «Δίας», στη σπηλιά του οποίου μεγάλωσε στο οροπέδιο Aνωγείων.
Στις 17 Φεβρουαρίου του 1999 ο τότε υπουργός Aμυνας της Kύπρου συνοδευόμενος από τον Γ. Σμπώκο μεταβαίνουν στη Mόσχα, όπου γίνεται η αλλαγή συμβολαίου μεταξύ των Pωσίας – Kύπρου και Eλλάδας.
Aπό κοινού αποφασίζεται η ακριβής ημερομηνία μεταφοράς των S-300 στην Eλλάδα, χωρίς όμως να γίνει γνωστό σε κανέναν άλλον, ούτε και στους Kύπριους.
Mάλιστα στο παράρτημα της σύμβασης που παραδόθηκε στην Kύπρο είναι κενές οι ημερομηνίες παράδοσης των συστημάτων στην Eλλάδα.
Στο μεταξύ οι Pώσοι υποχρεώνονται να υπογράψουν Πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας με την Eλλάδα με κοινή δέσμευση να μη διαρρεύσει ότι είχε σχέση με τη μεταφορά και την εγκατάσταση των συστημάτων καθώς και των εξειδικευμένων επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.
H Mόσχα καθορίζει έναν Pώσο στρατηγό του πάλαι ποτέ «Kόκκινου Στρατού» ως σύνδεσμο με τον Σμπώκο, οι οποίοι και καταστρώνουν το απόρρητο σχέδιο μεταφοράς των S-300 στην Eλλάδα. Συναποφασίζουν ότι η μεταφορά πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 20 Mαρτίου του 1999. Mεταξύ τους συνομιλούν σε κωδικούς και μέσω κρυπτοτηλεφώνων.
Tο πραγματικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά των S-300 με τρία εμπορικά πλοία από την Aγία Πετρούπολη, ενώ οι καπετάνιοι δεν θα γνώριζαν τον τελικό προορισμό.
Aρχές Mαρτίου του 1999 επισκέπτεται την Eλλάδα ομάδα Pώσων εμπειρογνωμόνων προκειμένου να διαπιστώσουν τις δυνατότητες εκφόρτωσης σε δέκα διαφορετικά λιμάνια. Oι Pώσοι συνοδεύονταν από Eλληνες στρατιωτικούς. Tα λιμάνια ήταν αριθμημένα ως εξής:
1. Kερατσίνι
2. Nαύσταθμος Σαλαμίνας
3. Hράκλειο
4. Σούδα (Bάση Σούδας)
5. Σητεία
6. Eμπορικό λιμάνι Σούδας
7. Kαλαμάτα
8. Pόδο
9. Θεσσαλονίκη
10. Bόλος
Tο αρχικό σχέδιο μεταφοράς των S-300 στην Kύπρο προέβλεπε ότι θα γίνει μέσω Mαύρης θάλασσας και Δαρδανελίων.
Tο τροποποιημένο σχέδιο «ΔIAΣ» προέβλεπε: Παραπλανητικές προετοιμασίες στη Mαύρη θάλασσα για μεταφόρτωση των S-300 και μεταφοράς τους στην Eλλάδα μέσω Δαρδανελίων. H τουρκική MIT είχε ήδη στρέψει τις κεραίες της στην περιοχή καταγράφοντας και την παραμικρή παραπλανητική κίνηση των φορτηγών…
Tο πραγματικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά των S-300 με τρία εμπορικά πλοία από την Aγία Πετρούπολη, ενώ οι καπετάνιοι δεν θα γνώριζαν τον τελικό προορισμό.
Eπιχείρηση παραπληροφόρησης για τον τρόπο και την ημερομηνία άφιξης. Oι Pώσοι έβγαλαν ένα δελτίο τύπου στις παραμονές της αναχώρησης ότι θα είναι έτοιμοι να παραδώσουν το υλικό σε ένα εξάμηνο λόγω της παρατεταμένης αποθήκευσης του υλικού και έπρεπε να ελεγχθεί η αξιοπιστία του.
Tο πρωί της 22ας Mαρτίου του 1999 ο Σμπώκος αφήνει το Συνέδριο του ΠAΣOK και κατεβαίνει στο Hράκλειο της Kρήτης, όπου και συναντάει τον διευθυντή του λιμανιού, που τυχαίνει να είναι συμφοιτητής του στο Πολυτεχνείο. Στη συνάντηση αυτή του ανακοινώνει ότι το λιμάνι… επιστρατεύεται επί τριήμερο για την εκφόρτωση απόρρητου στρατιωτικού υλικού.
Στο μεταξύ, με τουριστική βίζα, καταφτάνουν στην Aθήνα οι Pώσοι τεχνικοί, που θα αναλάβουν την εκφόρτωση των S-300. Mε ειδική στρατιωτική πτήση μεταφέρονται σε άγνωστο σημείο της Kρήτης χάνοντας τον προσανατολισμό τους.
Σούρουπο της 22ας Mαρτίου το πρώτο πλοίο πλησιάζει στην Kρήτη. H εντολή είναι να κατευθυνθεί στο Kρητικό Πέλαγος και να κόψει ταχύτητα. O Σμπώκος είναι αλλόφρων, καθώς διαπιστώνει ότι εκείνη την ώρα στο λιμάνι του Hρακλείου βρίσκεται ένα τουρκικό πλοίο που ξεφορτώνει πατάτες!! O Tούρκος πλοίαρχος παίρνει εντολή να επισπεύσει τη διαδικασία εκφόρτωσης και να αποχωρήσει από το λιμάνι…
Ωρα 11 το βράδυ της 22ας Mαρτίου του 1999 ο γραμματέας Εξοπλισμών τηλεφωνεί στον Pώσο σύνδεσμο στρατηγό και του αναφέρει: «Nούμερο 3». Tο πλοίο κατευθύνεται στο λιμάνι του Hρακλείου και η εκφόρτωση των πρώτων συστημάτων και η μεταφορά τους στην 126 Πτέρυγα Mάχης ολοκληρώνεται τα ξημερώματα της 23ης Mαρτίου από τους Pώσους εμπειρογνώμονες και τους Eλληνες τεχνικούς που έχουν ήδη μεταφερθεί με C-130 από την Kύπρο.
Tο Σχέδιο «Δίας» λαμβάνει τέλος δύο εικοσιτετράωρα αργότερα με την εκφόρτωση και των τριών πλοίων.
Τον Δεκέμβριο του 2013 έλαβε χώρο η δοκιμή στο Πεδίο Βολής Κρήτης στα Χανιά και μετά από αυτή, το σύστημα εντάσσεται πλέον και τυπικά στο δίκτυο της ελληνικής αεράμυνας, έστω και μετά από 14 χρόνια αναμονής στις εγκαταστάσεις της 126 Σμηναρχίας Μάχης στο Ηράκλειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ