Καθημερινή ενημέρωση των Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Εθνικά θέματα - Ιστορικά - Πολιτική - Οικονομία - Μισθολογικά ΄- Τεχνολογικές εφαρμογές - Εξωτερική πολιτική - Ελλάδα - Κύπρος - Ελληνοτουρκικά - Μειονότητα
14 Φεβρουαρίου, 2017
Α/ΓΕΝ: Επεκτείνονται οι διεθνείς συνεργασίες του Πολεμικού Ναυτικού
Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΝ το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως ένα πρωταρχικό μέσο προάσπισης Εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο και την Ν.Α Μεσόγειο. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο Α/ΓΕΝ, αποδίδεται ειδική έμφαση στα παρακάτω ζητήματα:
Η προμήθεια μεταχειρισμένων μονάδων επιφανείας για ανανέωση του Στόλου συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο. ¨Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτα παρόλα αυτα σε οτι αφορά τα αντιτορπιλικα που προέρχονται από τα αποθέματα του αμερικανικού Ναυτικού, ο Α/ΓΕΝ δήλωσε οτι η Ελλάδα ΔΕΝ είναι στην ομαδα των χωρών που θα παραλάβει σκάφη που αποσύρονται άμεσα απο υπηρεσία. Ένα πιο σύγχρονο πλοίο ενδεχομένως είναι πιο χρήσιμο. Παρόλα αυτά ενδέχεται να υποβληθεί αίτημα ενδιαφέροντος προς τις ΗΠΑ, ενώ επαφέες υπάρχουν σε κυβερνητικό επίπεδο.
Σε οτι αφορά την Τουρκία, η δραστηριότητα του τουρκικού Ναυτικού παρατηρείται οτι έχει μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Οι ασκήσεις που πραγματοποιούνται έχουν επίσης μειωθεί. Όπως είναι γνωστό έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός συλλήψεων στελεχών με αποτέλεσμα να μειωθεί η συνολική απειχειρησιακή ικανότητα. Παρατηρείται επίσης οτι ο μέσος όρος ηλικιών σε βαθμούς αξιωματικών (σε σχέση με καθιερωμένα τα διεθνή στάνταρ) είναι μικρότερος, γεγονός που υποδεικνύει μαζική αποψίλωση έμπειρών στελεχών.
Αυτό σημαίνει οτι η εμπειρία είναι μειωμένη, γεγονός που μεταφράζεται σε λάθη σε οτι αφορα πχ χάραξη περιοχών για ασκήσεις που ορισμένες φορές ανακαλείται (κάτι που δεν δικαιολογείται). Η πιθανότητα ενός λάθους λαμβάνεται πάντοτε υπόψην και σε συνδυασμό με την γενικότερη τουρκική προκλητικότητα δημιουργούν προβληματισμό. Όπως διευκρινίστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται υπερβολικές αντιδράσεις από τουρκικά σκάφη σε οτι αφορά ελιγμούς. Πάντως σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα σε ζητήματα αστυνόμευσης αφορά πρωτίστως το Λιμενικό Σώμα.
Σε οτι αφορά τη συνεργασία του ΠΝ με το ΝΑΤΟ, αυτή θα συνεχιστεί όπως επίσης και με τις ναυτικές δυνάμεις του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Ο Α/ΓΕΝ τόνε οτι και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για διεύρυνση της συνεργασίας. Σε κοινές ασκήσεις που γίνοτναι δοκιμάζονται διάφορες τακτικές και το ΠΝ χτίζει πάνω σε αυτήν την εμπειρία. Ειδικά σε οτι αφορά το Ισραήλ, δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία με το ΠΝ, καθώς ζητούμενο είναι η απόκτηση εμπειρίας μέσω ασκήσεων με μια έμπειρη ναυτική δύναμη όπως η Ελλάδα. Ειδικότερα υπάρχει απαίτηση από πλευράς Τέλ Αβίβ για επιτήρηση περιοχών και συμφερόντων στη Ν.Α Μεσόγειο που έχουν ανακύψει τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου το ισραηλινό Ναυτικό αναζητά διευρυνση συνεργασιών για βελτίωση του συνολικού επιπέδου εκπαίδευσης.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Ναυτικό της Αιγύπτου το οποίο επιδιώκει συνεργασία για απόκτηση εμπειρίας με το ΠΝ.
Σε οτι αφορά τη συνεργασίαμε τον 6ο Στόλο, αυτή είναι σημαντική ενω οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.Μάλιστα την περίοδο αυτή το ΠΝ βρίσκεται σε συζητήσεις πρικειμένου να διευρυνθεί η συνεργασία για κοινά ναυτικά γυμνάσια καθώς κρίνεται επωφελής, υπό την ένοια οτι οι ΗΠΑ διαθέτουν σύγχρονες ναυτικές μονάδες που μπορούν να συμβάλουν σε ρεαλιστικά σενάρια εκαπίδευσης.
Σε οτι αφορά φήμες σχετικά με ανακατανομή της διάταξης δυνάμεων του ΠΝ, επιβεβαιώθηκε οτι εξατάζεται η δυνατότητα για μεταστάθμευση μέρος του Στόλου από τη Σαλαμίνα στη Σούδα προκειμένου να υπάρχει πληρέστερη κάλυψη του Ν.Α Αιγαίου και περιοχών ζωτικών συμφερόντων στη Μεσόγειο. Η μεταστάθμευση αυτή θα γινεται σε πρώτη φάση εκ περιτροπής ενώ σε δεύτερο χρόνοι επιδιώκεται η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Ναυτάθμου Κρήτης, ώστε να υποστηρίζει μόνιμα μονάδες επιφανείας. Σημειώνεται οτι τα σχέδια αυτά εντάσονται σε μεσοπρόθεσμο διαστημα καθώς προυποθέτουν τη σταδιακή διάθεση κονδυλίων (που είναι και ο κύριος παράγοντας για την εξέλιξη αυτής της επιλογής).
Αναφορικά με την φημολογούμενη υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου στο πλαίσιο ενός πιο ευέλικτου πλαισίου επιχειρησιακής λειτουργίας, ο Α/ΓΕΝ ανέφερε οτι βρίσκονται σε εξέλιξη σκέψεις και μελέτες σε ανώτατο επίπεδο, πλήν όμως αυτές είναι σε πρώιμο στάδιο. Στόχος είναι να παρέχεται καλύτερη εικόνα σε τακτικό επίπεδο ενώ οι μελέτες όπως έγινε γνωστό βρίσκονται σε διαδικασία "επικαιροποίησης".
Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων του ΠΝ. Οι προσπάθειες εντοπίζονται στην ενίσχυση του θεσμού των οπλιτών βραχέας ανακατάταξης (ΟΒΑ) καθώς παρατηρείται αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών. Ειναι δεδομένο οτι η ΔΥΚ λόγω της φύσης της αποστολής (όπως και οι λοιπές Ειδικές Δυνάμεις) χρειάζεται νέους σε ικανούς αριθμούς με την απαραίτητη φυσική κατάσταση προκειμένου να συμπληρώσουν και σταδιακά να ανανεώσουν το υπάρχον δυναμικό στελεχών. Μια διαδικασία που δεν εχει εξελιχθεί με τους αναμενόμενους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Σε οτι αφορά τη Διοικηση Ελικοπτέρων Ναυτικού επιδιώκεται η ανανέωση μέρους του στόλου των παλαιότερων ελικοπτέρων ΑΒ-212ASW ώστε να υπάρξει ενίσχυση δυνατοτήτων. Παρόλα αυτά τα ΑΒ-212ASW εξακολουθούν να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες στο ΠΝ ενώ συντηρούνται άριστα και έχουν ακόμα "βάθος χρόνου" στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΠΝ. Όλα τα παραπάνω φυσικά κινούνται αναλόγως των διαθέσιμων πιστώσεων όμως είναι σαφές οτι απαιτείται ενίσχυση.
Τέλος σε ότι αφορά την ίδρυση Διοίκησης Ναυτικής Αεροπορίας, ο Α/ΓΕΝ επιβεβαίωσε οτι αυτή έχει ενεργοποιηθεί και σε αυτήν θα υπάγονται τόσο τα ελικόπτερα S-70B6 και AB-212ASW όσο και τα εκσυγχρονισμένα ΑΦΝΣ τύπου P-3Β Orion. Ανακοινώθηκε οτι μέχρι τα τέλη του 2017 θα παραληφθεί το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος από την ΕΑΒ, ενώ αρχικά θα χρησιμοποιηθούν πιλότοι της ΠΑ και μόνο το πλήρωμα αποστολής θα είναι του ΠΝ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου