Ιράκ: Ολοταχώς για στρατεύματα στο έδαφος οι ΗΠΑ…
Δεν τα γλιτώνουν τα «boots on the ground» οι Αμερικανοί, όσο κι αν αυτό αποτελεί το χειρότερο δυνατό σενάριο για την κυβέρνηση Ομπάμα… Απαραίτητη είναι λοιπόν η αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, προς αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρώην υπουργό Άμυνας και επικεφαλής της CIA, Λίον Πανέτα.
Μιλώντας στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον (CSIS: Center for International and Strategic Studies), ο Πανέτα υπογράμμισε πως η αμερικανική στρατηγική κατά του ΙΚ πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ενδεχόμενα. Ο Πανέτα στράφηκε κατά της κυβέρνησης Ομπάμα, κατηγορώντας την για απραξία, έναντι της απειλής του ΙΚ.
«Το ΙΚ ανδρώθηκε στη Μέση Ανατολή λόγω της αποτυχίας των ΗΠΑ να αναλάβουν δράση στην αρχή. Όταν αντιμετωπίζεις μια κρίση το καλύτερο είναι να λάβεις τις ορθές αποφάσεις. Το δεύτερο αμέσως καλύτερο είναι να λάβει τις χειρότερες αποφάσεις. Το χειρότερο όμως όλων είναι να μη λάβειςκαθόλου αποφάσεις», τόνισε ο Πανέτα και χαρακτήρισε ως λάθος την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.
Ο Πανέτα στράφηκε και κατά του πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, αλλά και των αραβικών χωρών, που δεν υποστήριξαν το Ιράκ, όπως και όταν όφειλαν. Από την άλλη πλευρά, σχολίασε θετικά τον σχηματισμό της κατά του ΙΚ συμμαχίας και τόνισε πως πρέπει να ενταχθούν σε αυτή και άλλες δυνάμεις. Στάθηκε πάντως ιδιαίτερα στην απειλή κατά της Βαγδάτης, λέγοντας πως η πτώση της πόλης θα αποτελέσει καταστροφική εξέλιξη.
Όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, ο Πανέτα είπε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να ανακτήσει την επιρροή της παλαιάς Σοβιετικής Ένωσης στις πρώην σοβιετικές χώρες. «Βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου κεφαλαίου του Ψυχρού Πολέμου», είπε, ζητώντας, παράλληλα, την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών, ώστε η Ευρώπη να ξεφύγει από τον ρωσικό ενεργειακό εναγκαλισμό.
Κινούμενος στο πλαίσιο του κλασικού ψυχροπολεμικού τρόπου σκέψης, ζήτησε επίσης τον εξοπλισμό της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και την επαναφορά του ζητήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου