Στην κοινωνία των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας οι κάτοικοι νιώθουν δικούς τους ανθρώπους το στρατό και όχι τα στελέχη της κυβέρνησης ή πολιτικά κόμματα . Από αυτούς έχουν χορτάσει υποσχέσεις και καμώματα. Πολλές φορές μάλιστα ειδικά στις περιοχές κοντά στην Τουρκία οι πολίτες των ακριτικών περιοχών, νιώθουν ξεχασμένοι από το κέντρο αλλά ασφαλείς από το στρατό που φαίνεται να έχει πάρει πια για τα καλά την υπόθεση «σύνορα» στα χέρια του.
Οχυρώνουν τη συνοριακή μας γραμμή δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό για να δείξουν στους απέναντι ότι ο Ελληνικός στρατός δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερη σκέψη όσον αφορά την επιθυμία να βάλουν το ποδάρι τους στο ελληνικό χώμα ή στα ελληνικά ύδατα. Έχουν πάρει την ηγεσία στα χέρια τους , αποφασίζουν για τις κινήσεις τους και την προστασία των εδαφών χωρίς άδειες και επισημότητες.
«Το παρελθόν των διπλωματικών συζητήσεων και κινήσεων από κυβερνητικά στελέχη, σε θέματα στρατιωτικά, έδειξε ότι έγιναν λάθη τραγικά . Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουμε δυναμική αξιοπιστία και να νιώσουμε οι υποτακτικοί μιας σκληρής στρατιωτικής στάσης των απέναντι. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αποφάσεις και οι εντολές του υπουργείου σε στρατηγούς για τις κινήσεις τους ,τους έφεραν ένα βήμα πριν την παραίτηση ενώ κάποιους τους έφτασαν στην παραίτηση», μας αποκαλύπτει στρατιωτικό στέλεχος .
Νευραλγικές στρατιωτικές θέσεις εγκαταλείφτηκαν αφού οι ικανοί στρατηγοί και διοικητές δεν άντεχαν τις αστείες εντολές που έφερναν σε κίνδυνο την χώρα.
Τον τελευταίο καιρό όμως ο στρατός ξύπνησε και δεν ακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις πια το τι λέει το υπουργείο . Σε άλλες περιπτώσεις μάλιστα δεν ρωτάνε το υπουργείο αλλά λειτουργούν μόνοι τους και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν μόνοι τους για να μην αφήσουν να γίνουν λάθη όπως αυτά του παρελθόντος.
Ο Στρατός Υψώνει το Ανάστημά του στην Ακριτική Ελλάδα1
Ίσως το παράδειγμα του Καστελόριζου να είναι ένα από τα πιο τρανταχτά στο οποίο μέχρι πρόσφατα οι φαντάροι ήταν μετρημένοι . Τώρα όμως μετά από χειρισμούς των άξιων στρατιωτικών οι λίγοι έγιναν πολλοί , έγιναν τάγμα , οχύρωσαν το Καστελόριζο και δεν άφησαν κανένα τρωτό σημείο. Ακόμη και οι Τούρκοι δουλέμποροι κατάλαβαν ότι στο Καστελόριζο δεν υπάρχει γι αυτούς πρόσφορο έδαφος να οδηγήσουν τους λαθρομετανάστες τους οπότε δεν πλησιάζουν .
Ο στρατός στο συγκεκριμένο νησί όμως εκτός από ασφάλεια στους κατοίκους παρέχει και κοινωνικό έργο. Προσφέρει στο ιατρείο στο φαρμακείο , μεταφέρει νερό για τους κατοίκους, φροντίζει για την μεταφορά των ασθενών όταν αυτό χρειάζεται. Η παρουσία του στρατού στο νησί είναι ουσιαστική . Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα ακριτικά σημεία της Ελλάδας . Ο στρατός που ως τώρα φαινόταν να επιβιώνει υπό την σκιά εντολών λιγόψυχων και κακών διπλωματών ξεπετάχτηκε για να καταφέρει να κρατήσει την χώρα μακριά από την κακόβουλη κτητικότητα εχθρικών κινήσεων χωρίς εντολές άνωθεν αλλά με την παληκαριά τους.

ΠΗΓΗ