}

04 Δεκεμβρίου, 2014

Τουρκία: Ο ισλαμικός μισογυνισμός του ηγέτη Ερντογάν


Νιώθω συχνά σοκαρισμένος, όταν κάποιοι σοκάρονται από τα λόγια του προέδρου Ερντογάν. Αλήθεια, τι ήταν τόσο σοκαριστικό όταν είπε πως οι γυναίκες δεν μπορούν να θεωρούνται ίσες με τους άνδρες, εκτός από το ότι η δήλωσή του αυτή έγινε σε μια συγκέντρωση φεμινιστριών;



Του Μπουράκ Μπεκντίλ
Εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ», 28 Νοεμβρίου 2014
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
Το έχει ξαναπεί στο παρελθόν. Έχει επίσης δηλώσει πόσα παιδιά οι γυναίκες στη Τουρκία πρέπει να γεννούν, τουλάχιστον τρία και αν είναι δυνατό τέσσερα ή πέντε. Και πως περίμεναν κάποιοι να μιλήσει ; Φιλελεύθερα; Ως κοσμικός μουσουλμάνος; Μήπως ως ηγέτης μιας χώρας της ΕΕ; Ή μήπως ως ηγέτης μιας χώρας, όπου κατά μέσο όρο, κάθε μέρα δολοφονούνται τρεις γυναίκες από άνδρες και όπου η οικογενειακή βία, κακοποίηση και η διάκριση είναι μέρος της κουλτούρας της;
Μόλις πριν έναν μήνα η Τουρκία κατατάχθηκε 125η σε σύνολο 142 χωρών, όσον αφορά τις διακρίσεις κατά των γυναικών από το αρμόδιο τμήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ. Η Τουρκία βρίσκεται όχι μόνο χαμηλότερα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και αυτών της κεντρικής Ασίας. Το χρήμα, τελικά, δεν φέρνει πολιτισμό.

Τα κληρονομικά δικαιώματα για τις γυναίκες καθιερώθηκαν το 1847. Οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα να εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι το 1913. Το δικαίωμα ισότιμης εκπαίδευσης αγοριών και κοριτσιών καθιερώθηκε το 1924. Κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου σε τοπικές εκλογές το 1930 και σε εθνικές το 1934, 25 έτη νωρίτερα από τις Ελβετίδες. Παρόλα αυτά, 80 χρόνια μετά, η Τουρκία έχει γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο για τους «φόνους τιμής», τους βιασμούς, τους γάμους ανήλικων κοριτσιών, τη βία εναντίον των γυναικών, περισσότερο από όσο είναι γνωστή για τις ακτές της και το κεμπάπ.
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας από πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, το 2011, αποκαλύπτουν την τουρκική νοοτροπία. Το 33 % των ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών, θεωρούσαν απολύτως σωστό να δείρει κανείς μια γυναίκα. Το 60% ανδρών και γυναικών θεωρούσαν πως η γυναίκα οφείλει υποταγή στον άνδρα. Το 81% δε αυτών που υποστήριζαν τα παραπάνω δήλωναν  φανατικοί μουσουλμάνοι. Σε άλλη έρευνα αποκαλύφθηκε ότι το 25% των Τούρκων, ανδρών και γυναικών, θεωρούν αμαρτία να εργάζονται μαζί με   άτομα του άλλου φύλλου.
Στην Τουρκία η μόνη «αγνή» σταδιοδρομία για μια γυναίκα, ακόμα και πτυχιούχου του μεγαλύτερου πανεπιστημίου είναι αυτή της νοικοκυράς. Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών της ανερχόμενης ισλαμικής αριστοκρατίας  συμμερίζεται αυτή την άποψη.
Ο Ερντογάν λοιπόν είπε ότι δεν μπορεί να θεωρούνται ίσοι ο άνδρας και η γυναίκα. «Οι φεμινίστριες δεν κατανοούν την σημασία της μητρότητας στο Ισλάμ και την αξιοζήλευτη θέση που η θρησκεία μας έχει παραχωρήσει στις γυναίκες-μητέρες», είπε. Ο ίδιος είχε πει: «Μην περιμένετε να δείξω σεβασμό σε αγόρια και κορίτσια που κάθονται μαζί στους ίδιους πάγκους, σε πανεπιστημιακές κατασκηνώσεις». Μην ξεχνάμε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είχε πει πως «οι γυναίκες πρέπει να είναι αγνές και να μη γελούν δημόσια».
Είμαστε λοιπόν και πάλι σοκαρισμένοι από τη δήλωση Ερντογάν. Τόσο φρικτά σοκαρισμένοι. Αλλά τι πειράζει. Οι γυναίκες της Τουρκίας είναι ευτυχισμένες. Οι περισσότερες από αυτές, όπως και οι άνδρες, είναι με πάθος αφοσιωμένες στον κ. Ερντογάν. Και μην ξεχνάμε ότι το 1/3 των Τούρκων, ανδρών και γυναικών, πιστεύει πως η γυναίκα πρέπει να τις τρώει και πως το 60% πιστεύει ότι πρέπει να υπακούει τον άντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ